Kako dijagnostikovati atopijske bolesti?

 

Chemistry glassware with filters added.

Za postavljanje dijagnoza atopijskih bolesti, pre svega astme ili rinitisa neophodno je obaviti kvalitetan informativni razgovor sa pacijentom o vrsti tegoba, vremenu javljanja i dužini trajanja tegoba, kao i činiocima koji ih pogoršavaju, ali i o eventualnom postojanju sličnih tegoba u porodici.

Praćenje simptoma kod astme takođe je jedan od važnih koraka pri dijagnostikovanju i kontroli bolesti. Nakon primarne zdravstvene zaštite potrebno je obratiti se alergologu, pulmologu ili orl-u koji upućuju na dalje testiranje.

Alergolog


In vivo – test koji koristi žive organizme

Osnovna dijagnostička procedura koja se izvodi je PRICK kožni test. Izvodi se na podlaktici ili na leđima ubodom lancete kroz kap vodenog rastvora alergena, specijalno pripremljenog ekstrakta. Nakon 15 -ak minuta kod alergičnih osoba će se na mestu uboda javiti plik sa okolnim crvenilom, čiji prečnik izražen u milimetrima odražava intenzitet kožne alergijske reakcije. Fiziološki rastvor se koristi kao negativna, a histamin kao pozitivna kontrola. Spisak najčešćih alergena u prirodi koji pogoršavaju simptome možete videti ovde.

In vitro – test koji koristi mrtve organizme

Dopunski dijagnostički laboratorijski testovi su: broj eozinofila u krvi, broj eozinofila u brisu nosa, koncentracija ukupnog IgE i koncentracija specifičnog IgE.


doctor-1295583_640

Orl i pulmolog

Za postavljanje definitivne dijagnoze, kod alergijske kijavice neophodan je pregled ORL specijaliste i rinoprovokacioni test, a kod astme pregled pulmologa i ispitivanje disajne funkcije metodom spirometrije sa specifičnim testom.

Pročitajte još: 3 ključna saveta za lečenje alergija

Izvor: Priručnik za alergene biljke, autori: Marko Lj. Nestorović, Miroslav Jovanović, Gorana Šovljanski, Ljiljana Bajić Bibić i Jadranka Jokić, www.alergijanapolen.rs

 

[hr]

Share

You may also like...