Sprečite unakrsnu kontaminaciju pravilnim čišćenjem

 

unakrsna kontaminacija čišćenje

Osobama koje imaju celijakiju ili alergiju na hranu unakrsna kontaminacija glutenom ili bilo kojim alergenom može ugroziti zdravstveno stanje. Čak i male čestice glutena u vazduhu mogu se kontaminirati na hrani, kuhinjskim elementima i posuđu. Zbog toga je neophodno dobro, ali i pravilno čišćenje.

Efikasno čišćenje alergena

Studije su pokazale da su konvencionalne metode čišćenja efikasne u uklanjanju, čak i proteina iz namirnica kao što su kikiriki i gluten. Efektno i pravilno čišćenje je od ključnog značaja za sprečavanje unakrsne kontaminacije i adekvatnu pripremu svakog jela bez alergena, brašna, jaja ili nekog drugog proteina hrane.

Kako bi se proteini hrane efikasno uklonili sa površine potrebno je dobro oprati sav pribor sa sapunicom i vodom.

Tečni sapun je efikasno sredstvo za uklanjanje proteina sa ruku, ali sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola – nije, dokazala je studija objavljena u časopisu za alergiju i kliničku imunologiju. Ta studija je takođe pokazala da sredstva za komercijalno čišćenje efikasno uklanjaju proteine kikirikija sa stolova, dok pranje u mašini za sudove ne zadovoljava kriterijume i posuđe može kontaminirati. Ukoliko se posuđe korišćeno za glutenske obroke pere u isto vreme sa posuđem koje je korišćeno za bezglutenske namirnice – čestice glutena ostaju na posuđu, bez obzira na visoku temperaturu kojom se pere.

Adekvatno čišćenje koje sprečava kontaminaciju podrazumeva sunđer, deterdžent i vodu.

Upotrebljavajte nov sunđer i truleks, koji će biti namenjeni isključivo za bezglutensko posuđe. Dobro nasapunjajte, dobro isperite i odmah potom osušite. Za sušenje je najbolje koristiti ubruse i jednokratne krpe.

unakrsna kontaminacija čišćenje

Ponavljanje jeste majka znanja i u slučaju otklanjanja čestica glutena i alergena je nepohodno.

Ukoliko ste posuđe ili kuhinjske elemente oprali sunđerom, pa obrisali vodom, samo premazivanje suđerom i truleksom nije dovoljno i može ostaviti čestice na površini. Nakon nekog vremena, kada se površina koju čistite osuši, ponovite postupak, potpuno novim krpama. Postupak je poželjno ponoviti tri puta.

Kako pravilno očistiti proteine hrane i sprečiti unakrsnu kontaminaciju

  • Sunđerom i deterdžentom oprati radnu površinu, kuhinjski pribor i aparate
  • Hladnom vodom isprati radnu površinu, pribor i kuhinjske aparate
  • Koristite nov sunđer i ponovite postupak pranja sa deterdžentom
  • Isprati hladnom vodom
  • Osušiti novom krpom ili ubrusom tretiranu površinu

Ukoliko se radi o oštećenoj plastici, drvenim varjačama i daskama ili izgrebanim tiganjima od teflona, najbolje je zameniti ih sa novim priborima, jer je teško izbeći unakrsnu kontaminaciju.

Dezinfekcioni rastvor protiv unakrsne kontaminacije

Jedna supena kašika koncentrovanog izbeljivača razblaženog u litar vode sobne temperature je standard za čišćenje površina za pripremu hrane. Koristite hladnu vodu jer topla voda smanjuje efiksnost dezinfekcije. Dozvolite da se površina osuši nakon dezinfekcije. Nakon nekog vremena, rastvor postaje manje efikasan, pa je potrebno napraviti novi.

Dodatni savet: Za putovanja i jela van kuće stavite tečnost u ambalažu sa pumpicom.

Pročitajte: Kako izbeći unakrsnu kontaminaciju  sa glutenom prilikom pripreme hrane?

 

Izvor: www.foodallergy.org, Schaefer, J; Serving People with Food Allergies: Kitchen Management and Menu Creation: CRC Press 2011

[hr]

Share

You may also like...