Sezona prazničnih alergija je počela

praznične alergijeIako služe za okupljanje i druženje, za osobe sa alergijom i celijakijom praznici predstavljaju dodatan stres i povećanu mogućnost kontakta sa alergenima. Od alergije na hranu do iritanata na koje i ne pomišljamo – za vreme praznika poželjno je biti dodatno obazriv.

Osobe sa sezonskim alergijskim rinitisom sa dolaskom zime mogu lakše da dišu, jer je većina alergena na otvorenom aktivna samo u periodu proleća. Međutim, iako se više vremena provodi u zatvorenim prostorijama, postoje drugi alergeni koji se aktivni u sezoni praznika i koji mogu izazvati simptome alergije i astme. Pored alergije na grinje koja postaje alergija broj jedan kod nas i u regionu, posebno treba obratiti pažnju na druge alergene, pre svega zbog većeg prisustva ljudi i hrane, ali i drugih prazničnih okolnosti.

Alergija na hranu

Hrana igra centralnu ulogu u mnogim događajima, a alergija na hranu je jedna od najčešćih alergija u toku zimskih praznika.

Saveti za osobe sa alergijom na hranu:

  • Budite uvek obazrivi kada odlazite kod prijatelja, jedete hranu na ulici ili kupujete nove namirnice za prazničnu trpezu.
  • Budite svesni da se kontaminacija može javiti u toku svake pripreme hrane.

praznične alergije

  • Ukoliko vam je previše rizično da probate hranu koju su drugi pripremili ili sumnjate u sastav namirnica, ponesite svoj obrok, užinu ili jedite pre nego što krenete.
  • Možete poneti svoje praznične kolačiće bez alergena i pružiti svima mogućnost da isprobaju vašu hranu.

kolačići bez glutena

  • Čak i kada ste obazrivi i dalje može postojati opasnost od alergijske reakcije. Zbog toga uvek nosite adrenalinsku injekciju ili antihistaminik.

Drugi praznični alergeni

Novogodišnji ukrasi, putovanje, stres takođe mogu biti uzrok alergijskih reakcija tokom praznika. Osobe sa alergijom i astmom treba da vode računa o drugim stvarima na koje možda i ne misle kao na potencijalne iritante.

  • Da li kijate ili teško dišete kada je jelka u prostoriji? Verovatno da imate alergiju na jelku ili vas iritira njen miris. Neko drveće je idealno stanište za plesni i spore koje izazivaju simptome astme i alergije. Od simptoma alergijskog rinitisa, svraba nosa, suzenja očiju, kijanja, može se javiti i otežano disanje i kratak dah.

alergija na jelku

  • Pažljivo pratite uputstva kada prskate veštački sneg. Udisanje sprejeva može iritirati pluća i izazvati simptome slične astmatičnim simptomima.
  • Da li ste znali da se tolerancija na sopstvenog kućnog ljubimca može promeniti? Ukoliko ne vodite ljubimca na putovanje sa vama, nakon nekoliko dana odvajanja, pri povratku kući, može se desiti alergijska reakcija na ljubimca. Ovakvo gubljenje tolerancije na kućnog ljubimca, Amerikanci zovu “Thanksgiving Effect” zbog čestih putovanja za vreme praznika.
  • Stres je veliki uzročnik reakcija kod astme. Hemikalije koje se oslobađaju u telu tokom stresa mogu uticati na stezanje mišića oko disajnih puteva, što može dovesti do otežanog disanja i drugih simptoma astme.

 

Izvor: www.aaaai.org, Američka Akademija za alergije, astmu i imunologiju

Share

You may also like...