Za bezglutence, alergičare i atopičare – željice na dar

christmas-2910468_1280

U proteklih sedam nedelja pokazala sam kako sam se lavovski borila za svaki novi dan života, kao da je poslednji. Pokazala sam kako sam padala i ustajala, dok su se nizali novi dani, meseci i godine. Pokazala sam kako izgleda – nikada ne odustajati.

I kada je teško i kada deluje da će se sve srušiti, sakupiti deliće snage, zakrpiti srce, staviti flastere na rane, spojiti delove polomljenog sebe u jednu celinu i krenuti odlučno napred. Prethodne dve decenije preživela sam mnogo toga i danas sam srećna što me život nije mazio. Zbog toga sam baš ovakva, ne dam se lako slomiti.

Moj cilj je da budem zdrava

Ali nije bilo lako. Jedina stvar koja me je sve vreme vodila je – cilj.  A moj cilj je da budem zdrava i da živim normalno. Nije mi trebalo rođenje pod srećnom zvezdom. Nisu mi bili potrebni kule i gradovi da bih živela srećno. Bilo mi je potrebno zdravlje – i to sam i dobila.

Budite sebi prijatelj. Budite onaj koga želite imati u svojoj blizini. Budite najbolji VI. Dajte sve od sebe, i vratiće vam se dvostruko, i više od toga. Dajte, a ne očekujte. Ne tražite ništa. Samo dajte. Nagrada sledi kad se najmanje nadate.
Kada se osvrnemo iza sebe, šta vidimo?

Prošli smo mnogo toga u prethodnoj bezglutenskoj godini. Neka padne u zaborav svaki bezglutenski hleb koji nije narastao po našoj želji ili nije bio mek i šupljikav, kakvog smo ga zamislili. Zaboravimo torte koje su se mogle jesti kašikom, biće i čvršćih i stabilnijih. Zaboravimo na tvrde i prepečene kolačiće, biće i ukusnijih, mekših i mirišljavijih. Zaboravite na čuveno pitanje koje postavljamo sebi svaki put kada smo u kuhinji: hoće li uspeti?

Smejaćemo se kada se setimo svojih  neuspelih pokušaja iz kuhinje i novih iskušenja koje smo imali rukama umrljanim u brašno.
Zbog toga i imamo novih godinu dana pred sobom, da ispravimo greške iz prethodne godine.

Uvek možemo biti bolji, lepši, smeliji, vredniji. Dobro je da imamo priliku da se popravimo. Bitno je da znamo na čemu smo.

Spremno i krupnim koracima, veselih očiju, punog srca i dobrog zdravlja, zakoračite u Novu 2018. godinu.

Neka vaš osmeh zablista poput vatrometa u ponoć i neka bude primećen svakog dana, ne samo u novogodišnjoj noći.

Za bezglutence, alergičare i atopičare

Imajte poklon za svakoga. Ne plaćaju se svi pokloni novcem.

  • Darujte nekome osmeh. Možda je vaš smešak jedini kog će videti tog dana. Ulepšajte nekome trenutak, sat, dan, nedelju.
  • Zagrlite osobu do sebe. Možda joj vaš zagrljaj kaže više od hiljadu reči koje ste prećutali.
  • Recite ljudima da ih volite. Možda će jednom biti kasno.
  • Sada je pravo vreme.
  • Uvek je pravo vreme.
  • Pokrenite neku novu priču u svom životu. Nemojte čekati ponedeljak ili petak. Nemojte čakati vikend. Uvek nešto čekamo da bismo bili srećni: vikend, novi mesec, novu ljubav, novi stan ili automobil. Novi posao, narednu platu. Toplije leto, sledeću zimu.
  • A ako baš to čekate, znajte da 01. januar 2018. godine počinje baš u ponedeljak! Sada je sve na vašoj strani.
Ne čekajte da budete srećni, već pođite prečicom. Budite srećni odmah! Budite zdravi!

Imate prijatelje. Imate sebe. Niste sami.

Nisu celijakija i intolerancija ili alergije na hranu veliki problem. Bar ne sada, kada imamo naš bezglutenski svet i virtuelne prijatelje.

Zaboravite na bolesti. Ostavite ih u staroj godini, i poželite da ste zdravi, jer vi to i jeste. Naša hrana je naš lek. A kako to znamo, imamo i recept za ukusnu i slatku godinu pred nama.

Recept na dar

Za one koji nemaju recept, delim ga sa vama:

U 365 dana, sipati 12 meseci, postepeno. Lagano, uz osmehe, začiniti ljubavlju. Poželjno je umešati prijatelje i posao i dosta zdravlja. Sve sjediniti i držati blizu srca. Ne u frižideru i nikako na vatri. Ukoliko vam se učini slabijeg ukusa, pojačajte dozu osmeha i ljubavi, ne možete preterati. Dodajte zagrljaje i obavezno male, sitne radosti. Servirajte sveže, i konzumirajte svakog dana.

Zakoračite u 2018. godinu dostojanstvenim korakom, da vam svako može pozavideti. Budite kao mnogo lampiona na granama novogodišnje jelke.

Radujte se malim stvarima.

Život velikim čine baš male stvari.

Nižite mnogo malih trenutaka, zarad jednog velikog i lepog.

Kao što se duboka noć pozdravi sa jutarnjim suncem, pozdravite se i vi sa jednim delom svog života, delom koji se nikada više neće ponoviti. Taj deo vas odlazi u nepovrat. I pamtite taj deo svog života u koji ste utkali sebe. Ako ste grešili, ispravićete to u narednom periodu. Čovek se uči dok je živ. A dok je bezglutenskih drugara, da delite savete, razmenjujete iskustva, da pomažete jedni drugima, bićete veseliji.

Otvarate novu knjigu, pred vama je novih 365 strana. Ispišite ih najlepšim slovima, pažljivo biranim rečima. Ukrasite ih zagrljajima i poljupcima. Osunčajte svaku stranicu, čak i kada pada kiša i kada su dani tmurni. Pronađite izvor svoje svetlosti.

Uživajte. Smejte se. Radujte se. Volite.

Želja na dar

Drugari bezglutenci, drugari alergični na ovo ili ono, drugari dijabetičari ili asmatičari, drugari!

Želim vam 2018. godinu punu srećnih i suncem obasjanih dana.

Želim vam radosti. Da je pravilno rasporedite kroz celu godinu.
Želim vam ljubavi. Da svakog dana volite i budete voljeni. Jer ljubav je pokretačka snaga, motor jednog velikog pogona, mašinerije koja ne prestaje sa radom.
Želim vam sreće. Za svaki trenutak po delić. Kada sakupite sve deliće, dobićete jednu veliku celinu.
Želim vam zdravlja. Za svaki sat u predstojećih godinu dana.
Želim vam posla. Da svakog radnog dana imate razlog da ustanete iz kreveta, i pođete iz svoje kuće u kuću koja vam gradi dom.
Želim vam novca. Da imate dovoljno za sve ono što morate platiti novcem.
Želim vam osmeha. Da ih se setite svakog trenutka kada ste tužni, i da se setite da je, ipak, sve moguće.
Želim vam zagrljaja. Da delite tu toplinu svojih i nečijih ruku. Da osetite drhtaj nečijeg tela uz vaše.
Želim vam prijatelja. Da se imate kome obratiti kad je teško. I da podelite sve ono što je lepo.
Želim vam vremena. Da se posvetite sebi i ljudima koje volite. Da gradite. Odnose. Veru. Nadu. Spokoj.

Želim vam da svoje snove pretvorite u javu, da vam mašta postane stvarnost. Da ostvarite ono što ste mislili da je nemoguće. Da pobedite sebe. Da nadjačate strahove. Da budete bolji svakog dana. Da verujete u sebe. Da se hranite zdravo, da kuvate ukusno, da mesite slano i jedete slatko.

Ako vam se ispune sve moje želje, vaše vam neće biti potrebne.

Ankica


 


Share

You may also like...