Savršeno ukusni belgijski vafli bez glutena i jaja

vafli bez glutena i bez jajaDobre belgijske vafle, hrskave spolja, a mekane i vazdušaste unutra nije jednostavno napraviti od brašnom bez glutena. Ako znamo da je rukovanje sa bezglutenskim brašnom pomalo stvar sufisticiranog načina obrade i dugotrajne prakse, onda je poseban izazov napraviti vafle bez glutena, ali i bez jaja.

Svaki recept za vafle, a naročito za vafle bez glutena, obavezno sadrži jaja. Jaja čine ovakva testa posebno vazdušastim i daleko ukusnijim, ali ukoliko se radi o alergiji na jaja, nepisano je pravilo – uzeti drugi recept ako su više od 2 jajeta u njemu.

Srećom, ovaj recept za belgijske vafle je uspeo iz prve i to bez glutena i bez jaja. Origanalan recept je sadržao 2 jajeta, tako da, ukoliko nemate problem sa alergijama, možete ubaciti jaja i u naš recept za vafle bez glutena.

Belgijski vafli bez glutena i bez jaja

U bezglutenskoj ishrani veoma je važno probati i isprobavati. Ukoliko vam prvi put nije pošlo za rukom, ne znači da drugi put neće. Bitna stvar je pratiti uputstva i neka nepisana pravila savladavanja testa. Gledajte tutorijale, čitajte i pratite radionice bezglutenskog kuvanja, sigurno da će vam značiti u svakodnevnoj pripremi bezglutenskih peciva.

Sastojci:

200 g brašna bez glutena

150 g šećera

6 kašika vrele vode

1 kesica praška za pecivo

60 g istopljenog putera

1 kašičica psilijuma

1 vanilin šećer

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, od suvih ka tečnim, sjediniti i peći u aparatu ili kalupu za vafle.

Vafle bez glutena i bez jaja možete zasladiti sa medom, javorovim sirupom, prelivom od čokolade, jagode ili karamele. Voditi računa da su svi sastojci koje koristite bez jaja i glutena ukoliko imate alergiju na jaja, intoleranciju na gluten ili celijakiju. Prijatno!


Ukoliko želide da podelite vaš recept bez glutena ili jaja i drugih alergena, rado ćemo ga objaviti. Fotografije i recept nam možete poslati na info@alergijaija.com. Hvala.

Share

You may also like...