Prepoznajte skrivene alergene u hrani

alergeni u hrani

Nije jednostavno izbegavati alergene u hrani: mleko, jaja, pšenicu, soju, kikiriki, ribu, morske i orašaste plodove, naročito kada prehrambena industrija i ugostiteljstvo još uvek nemaju dovoljno razvijenu svest  o sve češće prisutnim alergijama na hranu kod dece i odraslih. Primremili smo spisak svih sastojaka i potencijalnih namirnica koje u svom sastavu mogu sadržati ovih 8 najčešćih alergena.

Alergeni u hrani

Alergija na mleko

alergija na mleko

Osobe sa alergijom na mleko treba da izbegavaju: laktoglobulini, laktoalbumini i kazein, puter, kazein, casein hydrolysate, caseinates (u svim formama), kremovi, filovi, pudinzi, diacetyl, kefir, LactalbuminLactalbumin phosphate, lactoza, lactulose mleko, kozije mleko i mleko drugih životinja, Recaldent (sastojak koji se koristi za jače zube), rennet casein, surutku, hidrolizovan protein surutke, kiselo mleko, sir, kačkavalj, jogurt, kajmak, mlečne kiseline, mlečne kulture, bakterijske kulture.

Takođe mleko se često nalazi i u: čokoladama, pecivima, bombonama, keksima, viršlama, kobasicama, margarinu i namazima, eurokremovima, sladoledima.

Imajte na umu da alergija na mleko podrazumeva i alergiju na mleka drugih domaćih životinja. Stvar je u proteinima, koji su slični. Mleko od krave i mleko od koze imaju, na primer veoma slične proteine.

Alergija na jaja

alergija na jaja

Alergični na jaja treba da izbegavaju: albumin, livetin, globulin, lizozim, surimi, majonez, vitellin, reči koje počinju sa „ovo“ ili „ova“, kao što su ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin.

Alergija na jaja kokoške podrazumeva alergiju i na jaja od patke, prepelice, guske.

Jaja se često nalaze i u pecivima, nekim alkoholnim pićima, specijalnim kafama, hlebnom testu, lecitinu, marcipanu, sladoledu, ćuftama, palačinkama, maršmelou, rižotou u restoranima.

Alergija na kikiriki

alergija na kikiriki

Izbegavajte hranu koja sadrži bilo kakve industrijski obrađene orašaste plodove, hladno ceđeno ili bilo kakva ulja od kikirikija, puter od kikirikija, marcipan, lešnik, eurokremKontaminacije su moguće i u susamu, keksima, čokoladama.

Kikiriki se često nalazi u kuhinji nekih afričkih i azijskih naroda,  naročito ga koriste kineska, indijska, indonezijska, vijetnamska, tajlađanska, meksička.

Često se koristi u konditorskim proizvodima, čili sosovima.

Osobe koje imaju alergiju na kukiriki često imaju i alergiju na lupinu, koja je čest sastav bezglutenskih proizvoda.

Studije su pokazale da osobe koje su alergične na kikiriki mogu konzumirati visoko rafinisano sojino ulje (ne hladno ceđeno). Svakako pratite savete vašeg alergologa.

Alergija na pšenicu

alergija na pšenicu

Pšenica se nalazi u prezlama, hlebovima, brašnu, bulguru, kuskusu, spelti, kamutu, krekerima, keksima, grickalicama, durumu, farini, hidrolizovanom proteinu pšenice, svim proteinima pšenice, u tortiljama i izolovanom proteinu pšenice.

Takođe, pšenica se može naći i namirnicama na koje nikad ne bismo pomislili: u soja sosu, šećernom sirupu, surimiju, skrobu, želatinastom, modifikovanom skrobu, hot dogu, kobasicama.

Alergija na pšenicu može značiti i intoleranciju na gluten, tako da je potrebno izbegavati žitarice raž, ječam i ovas i njihove obrade.

Alergija na soju

Alergični na soju treba da izbegavaju: sojin sir, mleko, sladoled, puding, ulje, jogurt, keksi, tamari sos, sojini proteini, miso, natto, edamame.

Soja se često nalazi u azijskoj kuhinji, supama od povrća, gustinima od povrća, viršlama, kobasicama, suhomesnatim proizvodima.

Većina osoba koje su alergične na soju mogu bez problema koristiti sojin lecitin.

Studije su pokazale da osobe koje su alergične na soju mogu konzumirati visoko rafinisano sojino ulje (ne hladno ceđeno).

Alergija na ribu

alergija na ribu

Alergični na ribu treba da isključe iz ishrane: pastrmku, losos, belu ribu, štuku, sardelu, inćun, tunu, riblje štapiće i pljeskavice, kavijar, riblje ulje, surimi, suši… 

Mnogi sosevi za roštilj i dresinzi za salate sadrže ribu.

Osoba može biti alergična na samo jednu vrstu ribe ili na ribe različitih vrsta.

Riblji protein se prenosi u vazduhu kroz paru  u toku pripreme obroka i kuvanja, pa izbegavajte okruženja gde se sprema riba. Dodatno obratite pažnju u restoranima sa morskim plodovima i u azijskoj kuhinji

Alergija na morske plodove

alergija na morske plodove

Morski plodovi i njihove varijacije u receptima koje treba isklbegavati: jastog, škampi, rakovi, kozice, ostrige, sipe, školjke, dagnje, oktopod, morski krastavci, morksi ježevi, puževi, lignje, dodaci ukusa, surimi, sipino mastilo, riblja čorba, riblji paprikaš.

Imajte na umu da svaka hrana koja se služi u restoranima koji na meniju imaju plodove mora i ribu, mogu kontaminirati alergenima.

Alergija na orašaste plodove

alergija na orašaste plodove

Ukoliko imate alergiju na orašaste plodove treba da isključite sve orašaste plodove i namirnice koje ga sadrže: brazilski orah, indijski orah, lešnik, orah, badem, kesten, kokos**, susam, makadamija, orah, pistaći, marcipan, uljima od orašastih plodova, brašna od orašastih plodova, ukusi za alkoholna pića.

Osobe sa alergijom na orašaste plodove često mogu biti alergične na kikirki.

Mortadela može da sadrži pistaći.

**Ne postoji dokaz da je kokosovo ulje alergeno.

 

 

Share

You may also like...