Vanilice bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova

vanilice bez glutena i bez jaja

Za osobe koje su na ishrani bez glutena ili imaju neke druge alergije najveći izazov je napraviti stare recepte koji su svojim mirisima od kuće stvarali dom. Jedan od starinskih kolačića koje su bile neizostavan deo toplog porodičnog doma su vanilice. U varijanti za alergične i intolerante na hranu i osobe sa celijakijom pravimo ih u varijanti bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova.

Mnoge glutenske recepte je veoma lako napraviti u bezglutenskoj varijanti. Ovo je jedan od njih. Ako znamo da bezglutensko brašno traži malo više tečnosti nego glutensko i ako znamo da osetimo testo pod rukama, onda svaki recept veoma lako možete “prevesti” u bezglutenski.

Vanilice bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova

Svaki recept za vanilice liči jedan na drugi. Nijanse u promeni razmera su u pitanju. Starinski šmek vanilica bez glutena i bez jaja postiže se ukusom putera i dodavanjem vanile.

Sastojci:

250 g bezglutenskog brašna

100 g putera

100 g šećera

100 ml vode

1/2 kašičice praška za pecivo

vanilin šećer

džem

Priprema:

Pomešati sve suve sastojke i lagano ih umesiti sa tečnim, s tim da se vanilin šećer prvo pomeša sa vodom na tihoj vatri. Ostaviti da se smesa ohladi u frižideru oko 3 sata. Pre pripreme, izvaditi iz frižidera pola sata ranije. Rastanjiti testo, praviti oblike i peći 15 minuta na 180 stepeni. Po završetku kolutove spajajte sa džemom.

 

Prijatno!


Ukoliko želide da podelite vaš recept bez glutena ili jaja i drugih alergena, rado ćemo ga objaviti. Fotografije i recept nam možete poslati na info@alergijaija.com. Hvala.

Share

You may also like...