Zašto je važno koristiti prehrambene proizvode proverenog kvaliteta?

bombone bez glutenaIako ih mnogi roditelji osporavaju zbog šećera, bombone su jedne od omiljenih dečijih zadovoljstava, a zbog mekoće i kreativnih oblika, koriste ih, kako oni najmlađi, tako njihovim slatkim ukusima ne mogu odoleti ni oni u zrelijem dobu.

Na tržištu postoji veliki izbor bombona koje mame decu i njihove roditelje sa polica u marketima i veoma je teško odupreti se koloritnim pakovanjima, biti dosledan u svojoj odluci i izbeći kupovinu neproverenih i nedeklarisanih slatkiša. Često se dešava da se podaci na pakovanju ne poklapaju sa podacima koji se nalaze u sastavu proizvoda ili da se bespotrebno naglašava određena prednost samo u cilju veće prodaje. Mnogi proizvođači ili uvoznici izbegavaju određena, zakonom propisana pravila, radi negativnog publiciteta. Ponekad se čak dešava da je precrtani znak pšenice ili oznaka bez glutena stavljena na ambalažu – bez ikakvih analiza. S druge strane, ako je proizvod bez glutena, postavlja se pitanje da li ima ostale sertifikate koje zadovoljavaju zdravstvena merila, kao što je na primer isključivanje svih GMO sastojaka.

Na šta treba obratiti pažnju pri izboru gumenih bombona bez glutena

bombone bez glutena

Društveno odgovorne kompanije i one koje su pre svega odgvorne prema svojim potrošačima jasno će naznačiti:

  • sve sastojke u sastavu svojih proizvoda,
  • kontakt proizvođača i uvoznika,
  • vidljiv datum koji označava rok trajanja,
  • jasno istaknut znak ukoliko se radi o proizvodima bez glutena ili drugim specifičnostima,
  • sertifikati kvaliteta dodatno ojačava poverenje kupaca.

Primer pravilne deklaracije i poverenja

Na našem tržištu se nalazi najveća kompanija po proizvodnji bombona i šečernih zadovoljstava u Španiji, takođe i prva kompanija slatkiša koja je obezbedila mnogobrojne sertifikate kvaliteta u ovoj zemlji.

vidal_top

Kompanija Vidal proizvodi čak 50 miliona komada bombona u pet različitih kategorija slatkiša. Nastala je davne 1963. godine kao porodična firma, u gradiću Molina de Segura, na jugozapadu Španije, sa jasnom vizijom da zadovolji potrebe korisnika širom sveta.

Vidal bombone su jedna od najvećih kompanija bombona u Španiji, ali dve trećine proizvodnje se distribuira širom sveta.

Od samog nastanka, ova komapanija je posvećena istraživanjima sirovina, razvoju novih proizvoda, ali i inovativnim pristupu u plasiranju široke palete proizvoda. Kako bi se stvorio što intenzivniji ukus, korišćene su različite vrste tehnika za razvoj i stvaranje jedinstvenih ukusa, raznovrsnih tekstura i oblika, od gumenih, maršmelou i želatinastih bombona.

Korporativni odnos prema zdravlju

Svi proizvodi ispunjavaju najviše zdravstvene i bezbedonosne garancije, a kompanija ima najprestižnije sertifikate kvaliteta koji ističu svakodnevnu posvećenost za postizanje najviših standarda kvaliteta: AENOR sertifikat upravjanja kvalitetom prema ISO 9001. , sertifikate najviših nivoa BRC i IFS, testirane su rigoroznim analizama i zadovoljile čuveni Kosher i Halal standard.

Pogledajte ideju jedne mame: Kako napraviti SLATKU KORPICU OD BOMBONA

Posebnu proizvodnu liniju čini deo predviđen za gluten free bombone, tako da postoji mnogo proizvoda koja u svom sastavu ne sadrže gluten.

bez glutena

Bombone bez glutena

Kod nas u Srbiji, Vidal ima samo jedne bombone koje u svom sastavu sadrže gluten – sve ostale su bez glutena. Te bombone se jednostavno razlikuju od gluten free bombona po obliku i pakovanju. Naime, Dugini kaiševi, bombone koje sadrže gluten, su pljosnate i dugačke i pakuju se posebno, za razliku od kesica bombona u kojima se nalaze bezglutenske bombone.

Asortiman bombona bez glutena koji se distribuira u Srbiji čine: Ajkule, Jagodice, Gumene mede, Žabe, Kornjače, Mix bombona, Lubenice, Roze kapljice, Crveno beli twist, Zubi, Cola ukus, Kupina i malina, Voćni mix, a najveći procenitelji kvaliteta su upravo deca, koja uživaju u njihovim raznovrsnim oblicima.bombone bez glutenaVidal Bombone bez glutena u svom sastavu sadrže kokosovo ulje, pčelinji vosak, kukuruzni skrob, koncentrat rotkve, paradajza, jabuke, bundeve, šargareše i ribizle. 

Takođe, Vidal bombone su  jasno navele aditive (boje) koje koriste u proizvodnji, kako one prirodne sa svojim E oznakama, tako i one veštačke. Ove boje se najčešće nalaze u pekarskim proizvodima, mesu i mesnim prerađevinama, bezalkoholnim pićima, sladoledima, sirevima, voćnom jogurtu, pa između ostalog i nekim konditorskim proizvodima. A na kesici je jasno naznačeno da li bombone sadrže samo prirodne boje.

Dodatni sertifikati i provere

Često se postavlja pitanje da li više treba imati poverenja u strane ili domaće proizvode i sertifikate. Ukoliko je kompanija odgovorna prema svojim kupcima i ukoliko su svi sertifikati kvaliteta urađeni po najvišim standardima, onda uopšte nije važno da li je kompanija domaća ili je u pitanju uvoz.

bombone bez glutena

 

Po našem zakonu, sve deklaracije uvoznih proizvoda se moraju proveriti i u Srbiji, tako da pored odgovorne kompanije i proizvođača, imamo i uvoznike koji su društveno odgovorni, i koji i pored detaljnog sastava i sertifikata koje je proizvođač već istikao na deklaraciji, odrade i dodatne analize. To je uradio Veletabak.doo, uvoznik Vidal bombona za Srbiju.

Vidal bombone poseduju Gluten free sertifikat koji je urađen i u Srbiji, kao i sertifikat koji isključuje GMO sirovine iz sastava proizvoda.

Gluten free bombone Vidal možete nabaviti u objektima: Delhaize, Mercator, Metro, Aman, Veropoulos, Aroma marketi, Transkom 94, Shorty, NS Bomi, Fortuna i mnogim manjim radnjama širom Srbije i biti sigurni da jedete proverene i bezbedne slatkiše za vašu decu.

Vidal gumene bombone bez glutena

 

 

 

 

Share

You may also like...