Da li ste znali da postoji i alergija na spermu?

alergija na spermuAlergija na spermu je retka alergijska reakcija na proteine koji se nalaze u semenu muškarca. Ona uglavnom utiče na žene. Mnogi parovi i ne znaju da postoji ovaj problem već se sa njim suoče posle niza analiza koje vrše tokom ispitivanja neplodnosti.

Simptomi alergije na spermu

Uobičajeni simptomi alergijske reakcije su: crvenilo, otok, bolovi, pečenje i svrab u vaginalnoj regiji. Simptomi se javljaju između 10 i 30 minuta nakon kontakta sa spermom, a mogu se javiti i pri kontaktu sperme sa kožom i sluzokožom. Uglavnom traju nekoliko sati, ali moguće je da problem traje i nekoliko dana.

Određeni procenat žena ima samo lokalnu alergijsku reakciju, dok pojedine mogu imati problem u vidu otoka, pojave fleka, probleme sa disanjem, pa čak i anafilaktički šok.

alergija na spermu

Alergija na spermu se može otkriti kada žena prvi put ima seksualni odnos, ali se često dešava i nakon što ima druge seksualne partnere bez alergijske reakcije. Ponekad se alergija događa samo sa jednim partnerom, dok posotji mogućnost da se javi i nakon višegodišnjih odnosa sa istim partnerom.

Razlika između alergije na spermu i pojave vaginitisa ili kandidijaze

Najčešće ginekolog pri pojavi ovih simptoma prvo sumnja na vaginitis (zapaljenje vagine) ili kandidijazu, u nekim slučajevima čak i na genitalni herpes. Retko se posumnja da je u pitanju alergija na spermu partnera. Jedini znak koji ukazuje da je u pitanju alergija, zapravo je što reakcija izostaje kada su odnosi sa upotrebom kondoma. Simptomi alergije prisutni su kod nezaštićenih odnosa.

Zatrudnjivanje i alergija na spermu

alergija na spermu

Ovo saznanje je frustrirajuće za mnoge parove koji žele da ostvare potomstvo, ujedno je i komplikovano, jer trudnoću nije moguće ostvariti nezaštićenim odnosom. Ipak, važno je da znaju da je trudnoća moguća.

Važno je znati da alergija na spermu ne uzrokuje neplodnost.

Kod parova sa ovim problemom, neophodno je uraditi inseminaciju ili vantelesnu oplodnju sa prečišćenom spermom.

Šta preduzeti kada sumnjate na alergiju na spermu?

Žena koja sumnja da je alergična trebalo bi da obavi pregled kod ginekologa ili alergologa. Tada se vrši intradermalno testiranje i postkoitalni test, kako bi se proverilo da li je alergija prisutna.

Tom prilikom se uzima uzorak tečnosti dobijen iz materice 6 do 12 sata nakon polnog odnosa. Uzorak se zatim analizira na prisutnost poremećaja sperme. U nekim slučajevima, međutim, ovi testovi mogu da budu normalni, a da antispermatozoidna antitela ipak budu prisutna.

Alergija na spermu je veoma retka, ali postoje žene kod kojih se ona javlja kod većine pertnera, a ne samo kod jednog. Uglavnom simptomi koji se jave budu pre svega posledica neke vaginalne infekcije ili iritacije koja nije prava alergija.

Definitivna dijagnoza je uspostavlja nakon što par prolazi kroz testove na antitela.

alergija na spermu

Kod osoba kod kojih je alergija potvrđena, prevencija je korišćenja kondoma, a kao terapija se po potrebi prepisuju antihistaminici.

Daleko češći, od prave alergije na spermu i problem sa atispermatozoidnim antitelima. Ovo je imunološki problem kod kog osim žena i muškarci mogu imati problem. Posledica ovog problema je neplodnost i zahteva lečenje.

 

Share

You may also like...