Kako uvesti alergen ŽUMANCE u bebinu ishranu?

uvođenje žumanceta

Uvođenje namirnica kod beba uvek dovodi u pitanje alergijske reakcije na namirnicu koja se prvi put daje bebi. Zbog toga je veoma važno svaku namirnicu uvoditi po pravilu tablice dohrane i konsultovati pedijatra i nutricionistu. Ukoliko je u porodici već bilo atopije i alergije na hranu, dobro bi bilo konsultovati i pedijatra-alergologa.

Jedna posvećena mama je sve informacije savremenog uvođenja namirnica u bebinu ishranu prikupila na jedno mesto, na blog Bebinjamnjam i na mobilnu aplikaciju, nalik na online kuvar za bebe. Za portal Alergija i ja, mama Ivana Dragutinović, autorka bloga i prelepog istoimenog Instagram profila na kom se nalaze fotografije sa idejama i savetima o uvođenju namirnica, detaljno piše o uvođenju jedne od najvećih alergena kod beba – žumanceta.


Alergija na žumance

Mnogo je češća alergija na belance, ali i sa žumancetom treba biti oprezan.

Jaja su važan deo ishrane mališana, jer predstavljaju nutritivno bogatu namirnicu. Na našem podneblju je prihvaćen  princip da se prvo uvodi žumance, a posle dvanaestog meseca i belance, jer je veći alergen. Neki pedijatri savetuju uvođenje žumanceta od sedmog meseca, neki od osmog, neki od devetog. Slažu se uglavnom oko toga da bi ga trebalo uvrstiti u redovnu ishranu pre prvog rođendana.

uvođenje žumancetaŽumance se uvodi četiri nedelje i za to vreme ne bi trebalo uvoditi druge namirnice u bebin jelovnik, već ga treba kombinovati sa prethodno uvedenim. Ova predostrožnost je preporučena da biste u slučaju neke reakcije znali od čega je.

Uvođenje žumanceta

Pripremite žumance dva puta nedeljno i uvodite sledećim redosledom:

  • 1/8 prve nedelje,
  • ¼ druge nedelje,
  • ½ treće nedelje i
  • celo žumance poslednje nedelje uvođenja.

 

Da biste bili sigurni da je „cela porcija“ žumanceta pojedena pomešajte ga sa manjim delom kašice koji ćete ponuditi na početku obroka.

Najbolje bi bilo kombinovati ga sa neskrobnim povrćem, a izbegavati davanje sa mlečnim proizvodima da ne bi ometali apsorpciju gvožđa iz žumanceta.

Lekari posebno savetuju oprez pri uvođenju ove namirnice kod onih beba kod kojih je u porodici bilo alergija na jaja. Ukoliko se u toku ili posle obroka pojavi neka reakcija u vidu crvenila oko usta, na licu ili telu, dijareja, povraćanje ili svrab obavezno prekinite sa davanjem žumanceta, pa pokušajte ponovo za nekoliko nedelja. U slučaju neke burnije reakcije, kao što je gušenje, odmah se javite pedijatru. Kod neke dece javlja se reakcija čak iako ih dodirne neko ko je prethodno bio u kontaktu sa jajima.

Dobra vest je da većina dece alergiju na jaja preraste, ali dijagnozu alergije ili njenog prestanka ipak ostavite pedijatru.

alergija na jaja kod dece

Za bebu obavezno kupujte proverena jaja, organska ili, ako ste u prilici, domaća od koka koje kljucaju. Ako je jaje sveže ono će potonuti kada ga stavite u hladnu vodu. Pazite da jaje bude tvrdo kuvano, a da biste bili sigurni da na žumancetu nema tragova belanceta operite ga pod mlazom vode.

Neke od predloga za kombinovanje žumanceta pročitajte u nastavku:

  • Žumnce + Tikvica
  • Žumance + komorač + karfiol
  • Žumance + blitva + tikvica/keleraba
  • Žumance + spanać + komrač + tikvica/keleraba
  • Žumance + palenta + crni luk + tikvica

Pire od žumanceta

uvođenje žumanceta

Obarite jaje pa izdvojte žumance.

U ključalu vodu stavite šaku graška, pola tikvice i četvrtinu glavice crnog luka, pa smanjite vatru i kuvajte dvadesetak minuta.

Povrće izblendajte zajedno sa tvrdo kuvanim žumancetom.

Prijatno!

Share

You may also like...