Deca sa autizmom i intolerancija na gluten i kazein

autizam i gluten

Naučna istraživanja već decenijama unazad dokazuju uzročno posledičnu vezu između kliničke slike i stanja kod dece sa autizmom i drugim razvojnim smetnjama i intolerancije na gluten i kazein. Par reči o naučnim činjenicama i iskustvu koje je imala kao reedukator psihomotorike i defektološki dijagnostičar, sa nama je u predgovoru svoje knjige podelila , mr Jasenka Lazić,  autor prvog kuvara bez glutena i kazeina “Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina)” koji je izašao u Srbiji.


Dugi niz godina radim sa decom iz spektra autizma i decom sa drugim razvojnim smetnjama i kliničkim slikama. Iz svakodnevnog neposrednog kontakta sa njima i njihovim porodicama, nametnula su se brojna pitanja: zašto deca imaju stalne promene na koži (svrab, iritaciju, ekceme), zašto konstantano izgledaju kao da im se spava (a naspavali su se) ili, suprotno, zašto imaju poremećaj sna, kako uticati da se deca bolje osećaju, kako udružiti igru i pažnju, uzvratiti kontakt, kako da im olakšam zadovoljavanje prirodnih potreba?

Na odgovore su mi ukazala ta ista deca, kada je sve više roditelja počelo od mene da traži pomoć – šta ponuditi deci za obroke, a da, istovremeno, bude raznovrsno, hranljivo, privlačno i ukusno. Intenzivno sam počela da ”spravljam” moguća rešenja njihovim zahtevima, inspirisana i ohrabrena poduhvatima na istu temu, kako svetskim tako i u našoj zemlji i okruženju.

Počela sam osmišljavati jela koja ne sadrže gluten, kazein niti šećer.

Sve recepte koje sam kreirala, momentalno sam isprobavala na deci kojom sam bila okružena. Donosila sam kolačiće, užinice i druge ”primere” hrane sa sobom na posao i služila ih deci, pažljivo posmatrajući reakcije i čulnost nakon degustacije. Roditeljima sam poklanjala recepte za glavna jela da ih isprobaju, a zauzvrat sam dobijala iskrene reakcije onih kojima je kuvar i inspirisan.

bezglutenski kuvar

Neka jela su se svidela deci odmah, neka nisu, neke sam odbacila, neke  izmenila, da bih napokon formirala hranljivu riznicu recepata koji dokazano  pomažu deci i njihovim roditeljima u borbi koja je sastavni deo njihovih života.

Moje višegodišnje iskustvo kao specijalnog edukatora i reedukatora psihomotorike govori mi  da su deca iz spektra autizma, kao i deca sa hiperkinetičkim poremećajem, disharmoničnim razvojem i drugim razvojnim poteškoćama, nakon što su podvrgnuta dijeti baziranoj na bezglutenskoj i bezkazeinskoj ishrani, znatno smanjila nivo stereotipija i nevoljnih pokreta, poboljšala kvalitet sna, stabilizovala crevnu floru i koncentraciju, povećala mogućnost usmerene pažnje i motivacije te da su, u celini, pročistili svoje male organizme.

Metabolički poremećaj i autizam
autizam i gluten

Američki naučnik Jak Panskep primetio je 1979.godine, da je ponašanje nekih životinja pod uticajem opoidnih droga slično ponašanju osoba iz spektra autizma.

Njegov kolega, Pol Šatok iz Engleske je, nakon 11 godina istraživanja, došao do zaključka da bi autizam mogao biti posledica ”peptidne radnje koja utiče na neuroregulatorsku ulogu centralnog nervnog sistema”.

Autizam i intoleracija na gluten i kazein

Drugim rečima, peptidi mogu imati nekoliko efekata koji su u osnovi opijati. Direktno,ili u sadejstvu sa enzimima, oni mogu da dovedu do kidanja veza u centralnom nervnom sistemu. Ovakvim opijatskim delovanjem neuroregulatorska uloga centralnog nervnog sistema negativno utiče na: opažanje, kogniciju, emocionalna stanja, ponašanje i izvršne funkcije, što kao rezultat daje simptome kliničke slike autizma.

Dva najpoznatija peptida (proteina) sklonih opoidnim aktivnostima jesu: kazein iz mleka i gluten iz žitarica (pšenice, raži i ječma).

Uzroci porasta nivoa peptida u urinu i krvi dece iz autističnog spektra su mnogobrojni, a jedan od najčešćih je svakako, fenomen”curećih creva”. Roditeljima sliku ovog simptoma kod dece daje stalno prisustvo tamnih kolutova oko očiju, nadutost stomaka, izgled stolice te manjak koncentracije, pažnje i usmerenosti pogleda.

autizam i gluten

Poznata je sposobnost dece iz spektra autizma da se dugo vrte u krug bez tendencije ka mučnini i padu što se, takođe, objašnjava dejstvom opijata na vestibularis (čulo ravnoteže).

Intolerancija na gluten i kazein kod dece sa autizmom

Primere za intoleranciju na glutein i kazein imamo i kod osoba koje nisu iz autističnog spektra, ali, na žalost,  metabolički procesi i sam organizam kod dece iz spektra autizma su ”dostupniji” navedenim promenama koje narušavaju funkcije.

U toku zajedničkog rada dr Karla Rajhelta i Instituta za mentalno zdravlje iz Beograda, tokom 1999./2000. godine, došlo se do sličnih zaključaka na analizi oko 350 uzoraka urina dece iz spektra autizma i drugih razvojnih poremećaja iz Beograda, Srbije i Crne Gore.

Naš najpoznatiji dečiji neuropsihijatar i stručnjak za razvojnu neuropsihologiju dece iz spektra autizma, dr Svetomir Bojanin kaže da je” u osnovi nastanka autizma mehanizam po kome se peptidi određene hrane (kazein i gluten) filtriraju iz creva u krvotok, a zatim u centralni nervni sistem”. On dodaje i da je ”prava intervencija i pomoć deci iz spektra autizma i verifikovanom peptidurijom (analiza urina na peptide) – dijeta, odnosno, isključivanje kazeina i glutena iz ishrane.[1]

bezglutenski kuvar

 


Piše: mr Jasenka Lazić, reedukator psihomotorike, defektološki dijagnostičar, IAIM edukator i specijalni edukator, autor kuvara “Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina)”

Ilustracije radio: Aleksandar Bunčić


Kuvar mr Jasenke Lazić “Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina)” možete poručiti direktno preko izdavača, Centra za podsticajnu negu, po ceni od 800 dinaran ili na telefon 064/502-99-11. Kuvar je namenjen deci, sa alergijom na gluten i kazein ili intolerancijom na iste proteine, ali i odraslima koji imaju problem sa gutenom i kazeinom. U kuvaru se nalazi 70  sjajno ilustrovanih recepata, za supe, čorbe, glavna jela, deserte, užine, hleb i peciva bez glutena i kazeina, jedna od poslednjih pesama Raše Popova.


[1] Bojanin S. Pijašo Dž. Glumbić N. ,“Autizam danas“ ZUNS, Beograd, 2001.

Share

You may also like...