Prvi bezglutenski restoran u Beogradu proslavio drugi rođendan

bezglutenska torta
Maj je bio mesec razvijanja svesti o alergiji na hranu svuda u svetu, a u istom mesecu se obeležavao i Dan celijakije. Činjenica da kod nas ima malo institucija, portala, blogova koji se bave ovim temama i da je svest o bolestima sa ograničenjima u ishrani na niskom nivou, daje nam povod da na ovom mestu svaki dan možemo pisati o tome i okupljati sve one koji pomažu obolelima i utiču na promenu njihovog svakodnevnog života.

Ono što povezuje alergije i intlorancije na hranu i celijakiju, kao autoimuno oboljenje, je pšenica, odnosno jedan od najznačajnijih proteina u ovoj žitarici, gluten.

Idealni sagvornici na ovu temu su porodice koje su u svakodnevnim izazovima sa hranom. Jedna od porodica koja je otišla i korak dalje i potrebu za drugačijom ishranom rešila da proširi i pomogne drugima je porodica Prostran.

Prvi bezglutenski restoran

Pre dve godine su se odvažili i otvorili prvu kuhinju bez glutena u Beogardu. I u to vreme i sada svest o bezglutenskoj ishrani u Srbiji je bila na veoma niskom nivou. Ponuda bezglutenskih proizvoda je slaba i uglavnom bazirana na uvozu i gotovim proizvodima. Svežih pekarskih proizvoda nije bilo i mogli ste ih eventualno nabaviti od domaćica koje su zbog svojih potreba uslovljenih alergijom na pšenicu, intolerancijom na gluten ili celijakijom, počele da prave pekarske proizvode bez glutena po narudžbini.

bezglutenski restoran

Prvo što osetite kada kročite u restoran bez glutena, GlutenNo, je topla i nadasve prijatna i opuštena atmosfera.

Skromni, ali pre svega dobri ljudi, porodica Prostran nije ni svesna da je u Srbiji napravila istoriju što se tiče proizvodnje bezglutenskih jela.

Njihova priča je krenula od iznenadnog lošeg zdravstvenog stanja koja je dijagnostikovalo celijakiju kod Siniše, vlasnika GlutenNo bezglutenskog restorana, a onda i kod starijeg sina. Nakon par godina, rešili su da svoje recepte koje su svakodnevno pripremali predstave i drugima.

bezglutenski restoran

 

Sinišin recept za pizzu bez glutena ne samo da je ispunio očekivanja mnogih italijanskih pizza masjtora, već hrskavo, tanko testo dovodi do toga da potpuno zaboravite da jedete bezglutensku pizzu.

Osobe koje nemaju problem sa glutenom možda to ne mogu da razumeju, ali kada godinama pokušavate da napravite pizzu u kućnim uslovima i njen ukus nije ni prineti onom ukusu kog se sećate kad ste bili na glutenskoj ishrani – onda je jesti pravu pizzu bez glutena ravno osvajanju manjeg planinskog vrha.

bezglutenski restoran

Ivana i Siniša su svedoci mnogih dečijih osmeha i izraza oduševljenja odraslih. Kažu da su im potvrde te vrste najvažnije da istraju i najveći podstrek da rade na osmišljavanju novih recepata.

GlutenNo ponuda pizza bez glutena stoji rame uz rame tradicionalnim italijanskim picerijama, tako da pored klasične, Capriccioze, Pepperoni, Margheritte i Vezuvio, sadrži i Funghi, Kulen pizzu, Proscuitto pizzu sa pršutom i Vegetariana. U posebnoj ponudi jela bez glutena i bez laktoze, nalaze se sve ove vrste pizza u vegetarijanskoj varijanti, sa biljnim sirom od kokosovog ulja.

pizza bez glutena

Standardan bezglutenski meni Glutenno restorana čine paste i ručno pravljene njoke bez glutena. Bolognese, Pesto, Napolitana, Carbonara ukusi ne samo da zvuče italijanski, nego bi ih i vrsni ljubitelji italijanske kuhinje pomešali sa originalnom glutenskom recepturom.

Uvođenje njoka u GlutenNo meni prethodila je Sinišina želja da napravi bezglutenske knedle, tradicionalnu poslasticu koja podseća na detinjstvo, a koje su sve više popularne i kod mlađe populacije. Slatke knedle bez glutena identičnog je ukusa kao originalni recept knedli sa šljivama, a u ponudi Glutenno restorana nalaze se i knedle sa višnjama.

knedle sa šljivama bez glutena

U prvom beogradskom bezglutenskom restoranu, GlutenNo, možete uživati na Novom Beogradu, u naselju Belville, u zgradi Ljubičica. Takođe, GlutenNo od samog početka ima dostavu hrane na teritoriji celog Beograda, tako da svi zaposleni bezglutenci, ali i osobe koje žele da se hrane zdravo, mogu naručiti svoj gluten free obrok.

 

 

Share

You may also like...