Nova pravila za deklarisanje hrane značajna za osobe sa alergijom na hranu i celijakijom

alergija u školiMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su Vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane koji obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta namirnica, navodeći da će se novi pravilnik o označavanju hrane primenjivati od 15. juna.

Precizno navođenje namirnica

Najveći deo pravilnika odnosi se na energetske vrednosti i količine masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli, u njemu je navedeno da svi sastojci proizvoda moraju biti navedeni, a ako su deo namirnica složeni (majonez, hleb, biskvit) tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni.

Prisustvo alergena

Ubuduće će prisustvo alergena u namirnicama morati da bude naznačeno, ali je ostavljena sloboda na koji način, odnosno bojom, stilom ili vrstom slova će biti naglašeno da proizvod sadrži žitarice, mleko, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste.

Kada je gluten u pitanju konačno postoji utvrđeno pravilo deklarisanja, koje je veoma važno za osobe sa celijakijom, kao i za intolerantne i alergične na pšenicu.

Ukoliko proizvod ima manje od 20 miligrama glutena po kilogramu, onda može da nosi oznaku da je “bez glutena”.

Proizvodi za osobe sa celijakijom ne smeju da sadrže više od 20 miligrama glutena po kilogramu, tako da će svaka oznaka biti strogo kontrolisana.

činjenice o celijakiji

Količina sastojaka

Količina sastojka će biti obavezan element, tako da će, na primer, potrošači znati koliko tačno jagoda ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima kupine u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća.

Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda.

Vidjivost

Sve te informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović rekao je da je cilj Vodiča za deklarisanje hrane da potrošač ima jasne podatke o proizvodu.

“Potrošač treba da dobije ispravne i jasne podatke o hrani, posebno o sastava, količini, trajnosti, poreklu, karakteristikama, identitetu i svojstvima hrane”, kazao je Vujović.

Predsedavajući Saveza za hranu i poljoprivredu i generalni direktor Atlantik grupe za Srbiju Vladimir Čupić rekao je da će novi Pravilnik o deklarisanju hrane pomoći i proizvodjačima i potoršačima.

“To je pomoć nama koji imamo odgovornost da na pravi način označimo hranu i piće koje proizvodimo, nadležnim službama koje imaju zadatak da kontrolišu primenu propisa, ali i potrošačima koji imaju pravo na tačne informacije o hrani i piću koje konzumiraju”, istakao je Čupić.

Pravilnikom nije definisana upotreba marketinških termina “sveže”, “prirodno”, “tradicionalno”, ali je preporučeno da njihova upotreba ne dovodi potrošače u zabludu.

Isti problem je, kako je danas rečeno, i sa oznakom “posno”, jer ne postoji nacionalni standard šta se pod tim terminom podrazumeva.

 

Izvor: Beta, rs.n1info.com.N1

Share

You may also like...