Kako se rešiti grinja tokom leta?

alergija na grinje

Letnji period je idealno godišnje doba kada možemo smanjiti broj grinja u svom domu. Alergija na grinje sve više postaje zastupljena i kod nas i u Evropi, a grinje je sve otpornije na spoljašnje uticaje. Kako možemo smanjiti njihov broj i uticaj na naš organizam?

Kao i svi paraziti i ove vrste se prilagođavaju sredini u kojoj se nalaze i postaju sve otporniji, ali se zna da na njihov razvoj nepovoljno utiču svetlost i umanjeni procenat vlage. Jedan od glavnih saveta je sunčanje stana ukoliko je to moguće, ali pročitajte na koji način još možete izbaciti grinje iz vaše kuće.

Šta je grinje?

Grinje su paraziti mikroskopske veličine. Hrane se ostacima ljudske i životinjske kože i prašinom.

Alergija na grinje

Grinje navodno nisu opasne za ljude, ali stvaraju štetan alergen koji podstiče snažne alergijske reakcije. Zapravo, grinje kao parazit nije alergen, već njihov izmet je taj koji izaziva alergijske reakcije.

sprej protiv grinja

Zašto su grinje jedan od najvećih inhalacionih alergena?

Smatra se da je glavni kućni alergen kućna prašina, ali njen glavni okidač je upravo grinje i njihovi sekreti.

Po najnovijoj studiji grinje je najveći inhalacioni alergen u Evropi.

Kada je alergija na grinje u pitanju, prvenstveno se radi o osobama sa alergijama i astmom. Sekreti iz grinja utiču na respiratorne organe, ali sve češće se javljaju ljudi koji nisu imali probleme sa disajnim putevima, a reaguju na grinje kao alergen.

Gde se nalazi grinje?

Grinje se uglavnom nastanjuje na dušecima, posteljini, tapeciranom nameštaju, tepisima i zavesama i u mračnijim prostorijama gde ima vlage. Grinje voli plesan i buđ, a ima ga i na dlaci kućnih ljubimaca. Često se nalazi u podrumima, tavanima i ostavama, gde nema dnevne svetlosti, a vlažnost prostorije je povišena.

Simptomi alergije na grinje

Najčešće se simptomi alergije na grinje pogoršavaju tokom noći i u ranim jutarnjim časovima, nakon buđenja.

I osobe koje nisu imale alergijske reakcije na grinje mogu postati alergične na izmet ovih parazita.

Kako prepoznati da li imate alergiju na grinje?

1193414-sleep-1475602947-777-160x120-1482381392

Glavni simptomi koji ukazuju na alergiju na grinje su:

Disanje

kijanje, suvo kašljanje, stezanje u grudima, kratak dah.

Oči

crvenilo, pojačano suženje i svrab.

Telo

blagi osip, crvene tačkice propraćene osećajem svraba.


Pročitajte i reč otorinolaringologa: Da li je moguće alergijski rinits držati pod kontrolom?


Kako se rešiti grinja tokom leta?

Grinje ne voli suv vazduh i svetlost i zato je leto odličan period kada ih možete ukloniti u većoj meri.

Napominjemo da je grinje razvilo sposobnost preživljavanja i na + 56 stepeni, kao i na – 18 i do tri nedelje, ali evo načina pomoću kojih možemo uticati na njihovo brojčano smanjenje:

1. Izbacite tepihe

Tepisi i materijali za tapeciranje zarobe grinje i puno ih je teže očistiti. Operite tepihe i tapacirani nameštaj i dobro ih osušite. Po mogućstvu  najbolje je – izbacite iz kuće tepihe, perjane jastuke i meblirani nameštaj.

2. Pustite sunce u kuću

Otvorite prozore i pustite da sunce utiče na smanjenje vlažnosti u stanu.

3. Posteljina od mikrovlakana

Prekrijte dušeke, pokrivače i jastuke medicinskom posteljinom sa zatvaračima. Idealna posteljina s mikrovlaknima koja će sprečiti prodor grinja u krevet je Allergika medicinska posteljina. Iako ima 12 godina garancije i 100% pomaže u borbi protiv skupljanja i razmnožavanja grinja u dušeku, ove posteljine su skupe, pa ukoliko niste u mogućnosti da ih kupite, perite vašu pamučnu posteljinu jednom nedeljno u vrućoj vodi na najmanje 60°C.

4. Očistite klima uređaje

Redovno čišćenje klima uređaja i pranje filtera znatno smanjuje alergene i grinje.

  • Ne zaboravite da očistite klimu i u autu.

5. Čistite biljke

Ukoliko se ne brinemo o njima na primeren način, kućne biljke mogu biti izvor tegoba za alergičare. Biljke s velikim listovima obavezno redovno čistite od prašine. Takođe, nemojte ih previše zalivati da ne postanu plodno tlo za nastanak buđi, plesni i pogodno stanište za grinje.

6. Generalno čišćenje

Tokom leta očistite svaki delić vašeg stana: plakare, knjige, delove ispod nameštaja, kuhinju, ostave i operite sve prekrivače i jakne na minimum 60 stepeni.

Pročitajte obavezno:  Kako očistiti dušek od grinja?


 

Share

You may also like...