Našom pričom želimo da promenimo svest o alergijama i atopijskom dermatitisu

jelovnik bez glutena i bez alergenaIako portal Alergija i ja već godinu i po dana deluje u mnogo široj dimenziji, uključujući teme o atopiji uopšte, o celijakiji i gluten free ishrani, intervjue sa lekarima, angažovanje na razvoju svesti o alergijama i atopijskom dermatitisu i osnivanju Nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim bolestima sa ograničenjima u ishrani, nisam volela da pišem o ličnim problemima koji su me naveli da pokrenem ovu priču, jer sam smatrala da ceo koncept Alergija i ja prevazilazi individualni nivo. Međutim vremenom sam shvatala da se velike stvari ne mogu uraditi bez osnove od koje se krenulo, a to je u ovom slučaju upravo naš lični problem. Zbog toga vam prenosim deo teksta koji sam pisala za časopis Hrana kao lek i našu ličnu priču o alergijama na hranu i atopijskom dermatitisu.

Pročitajte priču o našim počecima, kako se suočavam i borim sa alergijama na hranu i atopijskim dermatitisom kod mog deteta i kako želimo našom pričom da promenimo svest o alergijama i atopiji u našoj zemlji.


Pronašla sam način da se borim sa dečijim alergijama

Mama sam deteta koje od rođenja ima alergije na svih 8 najčešćih i najvećih alergena u hrani (ali i mnoge druge namirnice), kao i na inhalacione alergene. Već četiri i po godine se borimo sa njegovom ishranom, zdravljem i njegovim prihvatanjem različitosti.

Sve je počelo sa nepuna dva meseca po rođenju. Iako je lepo napredovao kao beba, sa dva meseca su krenuli ekcemi po licu koji su se veoma brzo širili i vremenom sve više pogoršavali. Širenje crvenih lezija po licu nije bio samo estetski problem – svrab po licu i telu koji je remetio svakodnevicu i san bio je mnogo veći problem. Dermatolozi kažu da je svrab atopijskog dermatitisa najveći u dermatologiji.

Obzirom da sam u porodici već imala primere alergije na hranu, odmah sam se obratia alergologu koji nas je zbog porodične anamneze i bebinog zdravstvenog stanja odmah uputio na dalju dijagnostiku. Međutim, prick testovi nisu pokazali prisustvo alergija. Na preporuku lekara i pre utvrđivanja alergije na mlečne proteine, izbacili smo protein kravljeg mleka, ali simptomi ekcema se nisu smirivali.

Nakon nekoliko puta pokušanih testova, koji nisu ukazivali na alergije, test iz krvi je pokazao visok imunoglobulin na protein pšenice, raži, mleka, jaja, soje, kikirikija, orašastih plodova, graška i nekoliko vrsta voća. To je značilo da organizam ne podnosi navedene namirnice i da se radi o alergijama na hranu, odgovora imunog sistema na kontakt sa namirnicama, kada naše telo pogrešno prepozna neki sastojak hrane i stvori odbrambeni sistem, antitela, koja će se boriti protiv alergena. Tada u stvari nastaju reakcije organizma koje mogu biti blaze, ali i veoma ozbiljne.

Mukotrpno otkrivanje alergenih namirnica

Kako bebi još nisam uvela sve namirnice, izuzev mleka, mislili smo da će koža smiriti i atopijski dermatitis povući. Međutim, atopijski dermatitis nije kožno oboljenje koje nastaje isključivo kada se hrana sa alergenima upotrebljava i kada postoji neki inhalacioni alergen. Atopijski dermatitis je vrsta atopijskog oboljenja koje može imati niz, često nebjašnjivih uzroka. Potencijalni uzročnici su stres i pad imuniteta, koji se kod beba povezuju na primer, sa rastom zubića.

Uvođenje namirnica je bio poseban stres za mene. Postepeno sam davala bebi svaku namirnicu, pa čak i one na koje nije imao dokazanu alergiju i koje se generalno ne smatraju alergenim namirnicama. Pirinač i kukuruz, organskog porekla, tikvice, kelerabu, kupus…postepeno smo dodavali šargarepu, koja je u jednom perodu izazivala alergijsku reakciju, iako samo testiranje nije ukazivao na alergiju na ovu namirnicu. Alergolog nam je objasnio da razlog takve “promenljive alergije” leži u prerađenosti same namirnice, dakle iako bazično organizam ne reaguje alergijskom reakcijom na pomenutu namirnicu, zbog načina prerade dolazi do alergijske reakcije na sam protein namirnice. Isti je slučaj bio sa jabukom. Iako test nije pokazao da se radi o alergiji, reagovao je na jabuku, zbog uticaja inhalacionih alergena odnosno polena.

Problemi na svakom koraku

Život sa alergijama na hranu nije jednostavan, naročito kada se radi o bebama. Svaka namirnica je rizik, jer testovi često mogu varirati i alergije biti promenljive. Kako dete odrasta, treba ga učiti šta sme, šta ne sme da jede, da ne uzima hranu od drugih, i da različitosti u ishrani ne pridaje neki značaj, iako uvek jede posebnu hranu na rođendanima i u restoranu.

Roditelju deteta sa ograničenjima u ishrani je možda i teže da se nosi sa svim, nego samoj deci. Počevši od ekonomskog problema, hrana bez glutena i bez alergena je znatno skuplja od normalne, čak su neke namirnice skuplje i do 400 puta. Drugi problem je osećaj usamljenosti u ovom problemu. Sistem ne pruža nikakvu podršku i pomoć. Roditelj deteta sa ograničenjima u ishrani provodi sate i sate u kuhinji i pokušava da od dozvoljenih namirnica napravi jela koja svi mogu da jedu. Takođe, ne postoji sistemskog rešenja za predškolske ustanove koji rešavaju problem ishrane dece u vrtićima.

To su svakodnevni izazovi. Izbor proizvoda je mali, a dostupnost otežana.

Potrebna nam je podrška

Boravak i ishrana van kuće čini dodatni problem kako za dete tako i za roditelja.

Zbog svega toga sam osnovala prvi regionalni portal koji se bavi temom alergija, pokrenula radionice bezglutenskog kuvanja koje su potpuno besplatne za obolele i osnovala prvo Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim bolestima sa ograničenjima u ishrani. Želim da pomognem osobama koje se suočavaju sa ovim problemima, naročito roditeljima kako bi se suočili sa svim ovim problemima na lakši način i jednostavniji način približili taj problem svojoj deci.

I sama suočena sa svim ovim problemima, svesna sam da je u prihvatanju problema najviše potrebna komunikacija sa mamama čija deca imaju alergije, ali i sa stručnim licima koje direktno mogu da pomognu. Ta vrsta podrške je nezamenljiva. Tudim se da pomognem roditeljima da se izbore sa ovim problem i da ih ohrabrim svojim iskustvom.


Ceo tekst, nedeljni jelovnik i nekoliko recepata bez glutena i alergena možete pročitati u časopisu Hrana kao lek, broj 37, jul/avgust 2018. koji se nalazi na kioscima tokom jula i avgusta meseca.

Share

You may also like...