Najjednostavniji sladoled bez glutena i bez alergena koji ste ikada napravili

sladoled bez glutena i bez alergena

Pre neki dan sam na Instagram profilu Alergija i ja napisala jedno gorko iskustvo sa kupovnim sladoledom koje je moglo da prouzrokuje težu alergijsku reakciju. Srećom, nije. To me je inspirisalo da napravim tako jednostavan recept za sladoled, koji se uz to, i veoma brzo priprema.

Za ovaj sladoled bez glutena, bez alergena, odnosno bez jaja, bez kazeina, bez soje, bez laktoze, bez kikirikija i bez orašastih plodova vam je potrebno svega 2, i po želji nešto više, sastojaka.


Evo prvo šta nam se desilo:

U letnjem periodu sladoledi mame sa svih strana, ali su jedna od najvećih pretnji za alergičare i sve one sa ograničenjima u ishrani.

Bez kazeina – bez glutena – bez kikirikija – bez orašastih plodova – bez soje…

Kako naći bezbedan sladoled i počastiti se? – pitanje je koje postavljaju mnogi koji ovu poslasticu ne mogu da jedu van kuće, bilo da su u pitanju industrijski sladoledi ili industrijske mešavine koje se kupuju na kugle.

Pre neki dan nam se desila velika neprijatost kada je sladoled u pitanju. Kao što znate, kafići su sada prepuni frižidera koji prodaju sladolede. Seli smo u jedan i pitali da li sladoled od čokolade ima jaja. Na podsmeh dvadesetogodišnje konobarice dobili smo odgovor da ne sadrže. Moj sin, inače alergičan, pored jaja i na kikiriki i orašaste plodove, uzeo je jednu kuglu sladoleda od čokolade. Posle par zalogaja, odnosno liza, rekao je da ga peče i svrbi jezik, pa je popio naiskap 2 čaše vode kako bi ga prestalo. Svrabež se međutim proširio i na predeo vrata i grudi, i srećom, nije bilo jače reakcije.

Zamolila sam da nam donesu deklaraciju kako bih saznala koji sastojak je izazvao reakciju.

Menadžer kafića je došao i nastupio nepoverljivo kao da smo se žalili za uslugu i krenuo da nam čita sastav mešavne za sladoled. Nije nam dozvolio uvid u isti. Sve u svemu, posle raspravke saznali smo da je sastav mešavine za sladoled, na moje ogromno iznenađenje, sadržao kikiriki, badem i orah, jedne od najvećih alergena, koje po zakonu moraju biti naznačeni. Moje dete ima alergije na sve njih.

Šta zaključiti iz ovog iskustva?

Prvo – sva sreća te je liznuo samo par puta i što ima takvu vrstu reakcije koja ga upozorava da dalje ne jede. Međutim, ne mora da znači da bi sledeći put imao takvu reakciju.

Drugo – nikad ne pretposavljati – to je moje novo pravilo.

Baza za mešavinu za sladoled ne bi trebalo da sadrži ove alergene, ali sadrži… Konobar kaže, to je italijanska mešavina, valjda Italijani znaju šta rade. Da…, ali tvoja obaveza je da omogućiš čitanje deklaracije kupcu!

Treće – čitanje deklaracije mora da bude obaveza i sastavni deo svakog obroka!

Nema rizika! Nikada!

30% dece ima atopiju i veliki broj dece je sa alergijom na hranu ili nekakvim ograničenjem u ishrani.

 

Prodavci, trgovci, proizvođači – mislite o tome.

Ciljna grupa je možda manja, ali vaša briga je dokaz vaše odgovornosti.


Da se vratimo na recept za najbrži i najjednostavniji sladoled koji ćete ikad napraviti.

Ovaj avokado sladoled bez glutena, bez laktoze, bez kazeina, bez jaja – odnosno potpuno bez alergena, može se napraviti i od 2 sastojka, samo avokada i kakaa, ali radi boljeg ukusa, najbolje je dodati zaslađivač po želji.

Sladoled bez glutena i bez alergena

sladoled bez glutena i bez alergena

Sastojci:

avokado

limeta

kakao

kokosovo ulje

med

Priprema: 

Pomešati sve sastojke po sopstvenom ukusu.

Umesto avokada možete upotrebiti bananu ili breskvu, ali ja sam se odlučila za avokado, jer je neutralnog ukusa, pošto moj mali alergičar odbija da jede voće. Banane su na našoj fotografiji samo jestiva dekoracija. Avokado se lako pretvori u kašastu masu, bez pomagača u kuhinji i veoma brzo se ledi u zamrzivaču.


Autor: Snežana Šundić – Vardić, urednica portala Alergija i ja


 

Share

You may also like...