Biskvitna torta sa voćem bez glutena i bez jaja

biskvitna torta sa voćem bez glutena i bez jaja

Ovaj recept za biskvitnu tortu sa voćem je već decenijama u mojoj porodici. Pravili smo je za svaki rođendan, naročito one prolećne i letnje kada ima najviše svežeg voća, ali je odličnog ukusa i sa breskvama iz kompota ili sa ananasom iz konzerve u hladnim zimskim danima. Po ovoj torti su sva deca pamtila moje letnje rođendane, a ja sam još više rasla, jer sam učestvovala u njenoj pripremi.

Mi smo je zvali nemačka voćna torta, jer je nađena u nemačkom kuvaru za AMC posuđe. Originalna verzija ovog recepta sadrži pšenično brašno i jaja, a prebacivanjem na bezglutenski recept dobija se savršena verzija biskvitne voćne torte bez glutena i bez jaja.

Biskvitna torta sa voćem bez glutena i bez jaja

Recept za biskvitnu tortu sa voćem bez glutena i bez jaja

Rukovanje sa bezglutenskim brašnom uglavnom nije tako jednostavno, ali kada ima dovoljno masnoće i tečnosti odnosno kada je adekvatna mera ovih sastojaka, onda sve izgleda potpuno jednostavno, nalik na pripremu testa sa glutenskim brašnom.

Sastojci za koru:

150g bezglutenskog brašna

120g putera

120g šećera

1 kašičica praška za pecivo

par kašika soka

 

Sastojci za nadev: 

Jagode ili voće po želji

2 kesice želea ili preliva za tortu dr Oetker

šećer po uputstvu sa kesice

 

Biskvitna torta sa voćem bez glutena i bez jaja

Priprema: 

Puter otopiti na sobnoj temperaturi i pomešati sa šećerom. Zatim dodati brašno i sok i sve sastojke pomešati. Ostaviti testo 15 minuta u frižideru kako bi se ohladilo. Zatim, prebaciti testo u pouljen kalup za tortu i prstima razvući testo po posudi. Napraviti udubljenje za voće i paziti na ivice. Peći na temperaturi od 180 stepeni.

Kada se testo ispeče, dodati voće po želji i napraviti želatinastu masu, po uputstvu sa kesice, pa preliti preko voća. Pustite da se masa iželira i ohladiti tortu pre degustacije.

Može se služiti sa šlagom i dekorisati sa listićima mente.

Biskvitna torta sa voćem bez glutena i bez jaja

Uživajte u momentu, jer prava hrana dobija svoj smisao kada joj se prepustimo u potpunosti!

 

Share

You may also like...