Kako primetiti, ublažiti i kontrolisati alergije kod beba?

alergija kod bebeAlergije kod beba su sve prisutnije,  a sa njima i svi oblici atopije: atopijski dermatitis, alergijski rinitis i astma. Čak i bebe od šest meseci imaju alergije prvu hranu, kao i na buđ, grinje, polen i životinjsku perut.

S jedne strane dojenje može pomoći i ublažiti simptome i odložiti razvoj bolesti, ali s druge strane samo dojenje neće obavezno sprečiti pojavu ekcema.

Prvi simptomi alergije kod beba

Prvi simptomi alergije kod beba su jedan od ključnih pokazatelja kako za dijagnostiku tako i za prevenciju. Prepoznati da li se iza blagog crvenila na obrazu, šmrcanja i kijavice krije alergija veoma je važno za kasnije ponašanje u skladu sa antialergijskim principima. Roditelj u tome ima najznačajniju ulogu. Blagovremenim primećivanjem prvih simptoma i detektivskim istraživanjima kojima se roditelji deteta sa alergijama svakodnevno bave znatno olakšava lekaru pri uspostavljanju dijagnoze. Porodična anamneza je takođe obavezni deo svakog razgovora sa alergologom pri uspostavljanju dijagnoze.
alergija kod beba

Statistika alergija kod beba

Kada su atopijske bolesti u pitanju statistika je poražavajuća.

40% dece i 30% odraslih ima atopijski problem, a 20% dece pati od atopijskog dermatitisa.
Ukoliko dete ima jednog roditelja sa alergijama ili astmom, šansa da i ono ima neki oblik atopije je 50%. Ukoliko su u pitanju oba roditelja, verovatnoća da će dete imati atopiju se poveća na čak 80%.

Ukoliko se na vreme reaguje i obrati pažnja na prve simtome i njihovu kontrolu u mnogome se može sprečiti izloženost alergenima, pa samim tim su smanjene  šanse za razvoj drugih alergija, alergije na polen ili astme.

U 90% slučajeva ekcem se javlja u prvih pet godina, a čak 40% dece sa ekcemom ima alergiju na hranu.

Primećivanje sklonosti ka atopiji je polazna tačka za kontrolu simptoma alergije i razvoj bolesti atopije. Prvi simptomi atopijskog dermatitisa mogu se primetiti već od rođenja.

Kako prepoznati prve simptome alergije kod beba?

 • simptomi prehlade duži od dve nedelje – vodene oči, curenje nosa, svrab očiju i nosa, učestalo kijanje
 • tamni kolutovi oko očiju
 • česte infekcije ušiju
 • ekcem na obrazima, vratu, nadlakticama i podlakticama
 • osip po koži nakon obroka

Dijagnostikovanje alergija kod beba

Alergije na supstance iz okruženja, kao i na hranu mogu se testirati i kod beba od samo par meseci. Prvi simptomi alergija kod beba se mogu pojaviti već od dva meseca po rođenju. Kada je alergija na hranu u pitanju, naročito kada se radi o alergiji na mleko, ona obično spada u prvu potvrđenu alergiju u tom uzrastu. Treba takođe znati da dojenje ne isključuje izloženost alergenima.
alergija kod beba
Nekada se smatralo da je uzaludno testirati decu i dijagnostikovati alergene do treće gdine, obzirom da su alergije promenljivog karaktera. Dijagnostikovani iritanti i alergeni kod beba često nisu relevantni ni u periodu od šest meseci. Jednom potvrđena alergija na određenu namirnicu može se promeniti veoma brzo i nestati, dok se neka druga alergija može prvi put pojaviti. Međutim, obzirom na intenzitet razvoja atopijskih bolesti, učestale simptome kod beba i dece i otežalu dijagnostiku, testiranje na alergene se radi i u prvim mesecima po rođenju.

Najčešće se kod beba radi test iz krvi na nutritivne i inhalacione alergene, test za određivanje antitela imunoglobulina E (IgE) u krvi i prick test, test koji se radi na ruci, tako što se na podlakticu kapaljkom nanosi po jedna kap rastvora alergena koji se potom unose u kožu blagim ubodom lancetom.

Dijagnostika može biti otežana zbog različitosti obrađenih namirnica, tako da dete može ispoljiti alergiju na sirovu jabuku, ali ne i na kompot od jabuke, ali dijagnostiku mogu remetiti i sami simptomi. Tokom crvenila na koži i pojave prvih ekcema i naznaka atopijskog dermatitisa nije moguće uraditi prick ili patch test ukoliko se crvenilo nalazi na delovima podlaktice ili leđa. Takođe, minimum sedam dana pre testiranja treba prestati sa upotrebom terapije antihistaminicima, koja se upotrebljava radi ublažavanja simptoma alergija, crvenila, svraba ili nekih jačih alergijskih reakcija.

Kako ubllžiti alergije kod beba i sprečiti njihov razvoj?

Ukoliko testovi pokažu da je beba alergična na neke supstance iz kuće, ili spolja, na određene namirnice ili ako ima znake pojave alergijskog rinitsa ili astme, smanjiti izloženost najčešćim alergenima je ključna stvar za kontrolu atopije.
alergija kod beba

Inhalacioni alergeni kod beba

 • Higijena stana je veoma važna kada su inhalacioni alergeni u pitanju, naročito polen, prašina, buđ, kućni ljubimci i grinje.
 • Ako je dete alergično na inhalacione alergene kao što su polen, grinje, buđ, kućni ljubimci evo šta treba da radite:
 • Izbacite sav tekstil kojivam nije neophodan iz kuće, naročito kada je spavaća soba u pitanju. Tepisi, zavese, ogradce za krevetac, suvišni jastuci, prekrivači… Ništa od navedenog ne bi trebalo da bude u bebinom okruženju kako bebe ne bi imala simptome alergija i kako bi mogla neometano da spava.
 • Kada su igračke u pitanju, potrudite se da beba ima što manje igračaka od tekstila, a ukoliko i ima po neku, neka bude van bebine sobe, pogotovo ne u krevetu.
 • Alergija na grinje je takođe česta alergija kod beba. Preporučuje se kupovina novih dueka za krevetac, ali i novi dušeci mogu skladištiti grinje u sebi. Zbog toga je neophodno provetravanje i čišćenje dušeka, specijalni sprejevi za uništavanje larvi grinja, a medicinske navlake mogu pomoći da grinje ne dođe u kontakt sa samim dušekom ubuduće.

alergija kod beba

 • Kada je koncentracija polena najveća – zatvarajte prozore i nemojte izvoditi bebu u šetnju u ranim jutarnjim časovima.
 • Nakon šetnje obavezno skinuti svu odeću, po mogućstvu okupajte bebu, uključujući i kosu i operite na 60 stepeni sve igračke od tekstila koje ste iznosili napolje.
 • Zabraniti pušenje u kući.
 • Ukoliko beba ima alergiju na kućnog ljubimca (ili ljubimce), a ne možete da im nađete novi dom, onda je najbolje držite ih podalje od bebine sobe i svakodnevno vodite računa o njegovoj higijeni.
 • Dobro očistite saksije, sanitarije, kadu, frižider kako biste uklonili buđ.
 • Stavite mreže za prozore protiv alergena (razlikuju se od mreže za komarce, tako što su bele, skoro neprovidne) i stavite nove filtere u klima uređaj i usisivač. Koristite usisivače sa HEPA filterima.

Alergija na hranu kod beba

Ukoliko je bebi otvrđena alergija na neku od namirnica, isključite tu namirnicu iz ishrane i odložite uvođenje alergenih namirnica, mleka, jaja, pšenice, orašastih plodova, kikirikija, soje, ribe i morskih plodova. Neka najnovija istraživanja govore u prilog ranom uvođenju alergenih namirnica, ali se svakako posavetujte sa vašim pedijatrom i alergologom kada je uvođenje namirnica u bebinu ishranu u pitanju, naročito kada se radi o alergenima.

Atopijski dermatitis kod beba

Kada lekari ustanove da je dete alergično na neku hranu, onda preporučuju da se ona isključi iz ishrane, međutim, kada je u pitanju ekcem, uzrok ekcema je često nepoznanica. Ne postoji lek za ekcem, ali se on može kontrolisati. Najvažnije je da sprečite zapaljenje i svrab. Kod beba je neophodno pridržavati se osnovnih antialergijskih principa kako bi mogla neometano da spava.

Sve o kontrolisanju ekcema kod dece možete pročitati ovde, a kako uspavati bebu sa atopijskim dermatitisom pročitajte u tekstu  mame čija beba od rođenja ima atopijski ekcem. Evo šta se preporučuje:

 • Bebu često kupajte u mlakoj vodi, ali ne duže od 10 minuta. Korisite blage sapune namenjene bebama.
 • Kožu osušite nežnim tapkanjem i onda namažite blagu kremu, nemanjenu dečjoj koži. Možda ćete morati to da radite i pet puta dnevno, ali ne odustajte!
 • Ako se ekcem ne povlači, konsultujte se sa lekarom o korišćenju specijalne kreme za ekcem.
 • Kako biste sprečili iritaciju kože kod bebe, oblačite je u meke, prirodne materijale (pamuk), svetlih boja i koristite blage deterdžente za pranje odeće.
 • Na kraju, suv vazduh suši kožu, pa tako vodite računa da u bebinoj sobi ima dovoljno svežine, odnosno vlage.

Najvažnije je znati:

Ukoliko primetite oticanje, vrtoglavicu, mučninu, gubitak svesti i gušenje da odmah pozovete hitnu pomoć – 194.
Share

You may also like...