EpiPen – prva pomoć kod anafilaksije i zašto ovog leka nema u Srbiji?

epipen prva pomoć kod anafilaksijeDa li ste prošle nedelje videli vest o smrti petneastogodišnje devojčice Nataše koja je zbog alergijske reakcije na susam preminula u restoranu na aerodromu u Londonu? Glavni krivac bilo je neadekvatno deklarisanje proizvoda koji je Nataša pojela. Naime, sendvič je sadržao susam, na koji je devojčica bila alergična, a deklaracija na proizvodu nije navodila ovaj alergen.

Pored težih alergijskih reakcija na proteine iz određenih namirnica koje dovode do anafilaktičkog šoka, do težih alergijskih reakcija mogu dovesti lekovi, inhalacioni alergeni, a među najčešće spada ujed insekata. Na žalost, takvih slučajeva ima mnogo, ali smo neki dovedu do naslova u novinama.

EpiPen je prva pomoć kod anafilaksije i kao tako definisan lek trebalo bi da se nađe u torbama osoba sa alergijama na pomenute alergene koji izazivaju anafilaktički šok, ali i u svim predškolskim i školskim ustanovama u kojima ima dece sa alergijama.

U ovom tekstu farmaceutkinja Tamara Božilović piše o najčešćim alergenima koji izazivaju anafilaktički šok, značaju EpiPena, prve pomoći kod anafilaksije, načinu upotrebe i mogućnostima za njegovu registraciju u Srbiji.


EpiPen – prva pomoć kod anafilaksije

U republici Srbiji registraciju, obnovu registracije, prijavu neželjenih dejstava i redovnu kontrolu svih lekova, prema svetskim smernicama i standardima, vrši Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije -ALIMS.

Iako ponekad na osnovu pisanja štampe ne izgleda tako, ALIMS radi dobar posao i na tržištu Srbije se nalaza kvalitetni, efikasni, bezbedni i provereni lekovi. Naravno, procedure i sve što papirilogija i odgovornosti nose sa sobom zahteva vreme i registracija novog leka nije jednostavna niti vremenski kratka i potrebni su izveštaji koji potkrepljuju dozvoljenu primenu leka.

Međutim ALIMS ima jedan ozbiljan propust koji zaista zahteva HITNO rešavanje – registracija EpiPen-a – autoinjektora adrenalina indikovanog u hitnom lečenju anafilaktičkog šoka, teške alergijske reakcije.

Za one koji nisu sigurni šta je u pitanju – svi smo bar jednom videli na filmu scenu u kojoj lik slučajno pojede kikiriki i posle par sekundi počinje da se guši i sam, ili uz pomoć pratioca, vadi nešto nalik olovci, ubrizgava u butinu, nakon čega alergičar otvara oči i počinje da diše normalno.

Šta je tačno EpiPen i zašto je toliko važan?

EpiPen je autoinjektor adrenalina i alergičar može sam, ili uz pomoć druge osobe, da aplicira sebi određenu dozu adrenalina u hitnim slučajevima usled kontakta sa alergenom.

Samo i isključivo doktor propisuje EpiPen i prilagođava dozu svakom pacijentu na osnovu uzrasta, telesne mase i drugih prisutnih bolesti.

Način upotrebe se razlikuje kod različitih proizvođača u pojedinim stvarima, ali osnova primene EpiPen-a je ista, može da se ubrizga direktno na kožu ili preko odeće, što je adekvatno s obzirom na indikaciju.

EpiPen prva pomoć kod anafilaksije

Primenjuje se ISKLJUČIVO U BUTINU i potrebno je kod dece fiksirati nogu da ne bi došlo do povrede.
Doktor na osnovu anamneze pređašnjih anafilaksija i mogućeg kontakta sa alergenom procenjuje da li je EpiPen pravo rešenje za pacijenta. Propisuje dozu i OBAVEZAN RECEPT na osnovu kog se lek podiže u apoteci.

Efekat EpiPena je brz ALI kratkotrajan i nakon primene je OBAVEZNO pozvati Hitnu pomoć i nastaviti lečenje!

EpiPen zahteva oprez pri upotrebi posebno kod:

 • hipertenzičara
 • dijabetičara
 • hipertireoze
 • bolesti bubrega
 • Parkinsonove bolesti
 • asmatičara
 • trudnica i dojilja
 • dece.

Adrenalin iz EpiPena značajno interreaguje sa pojedinim lekovima i kod bolesnika na datoj terapiji potreban je OPREZ nakon primene EpiPena:

 • digoksin
 • beta-blokatori
 • triciklični antidepresivi
 • MAO-inhibitori
 • hormoni štitaste žlezde
 • teofilin
 • levodopa
 • insulin

Kako adrenalin pomaže u stanju anafilaksije?

Anafilaktički šok kao maksimalni oblik rane alergijske reakcije, tj. tipa 1 alergijske reakcije, ima sledeće simptome, nastale usled oslobađanja histamina i drugih medijatora upale iz bazofila i mastocita nakon kontakta imunoglobulina E sa alergenom:

 • svrab kože, crvenilo, urtikarija, angioedem
 • dispnea-otežano disanje, bronhospazam i kašalj,  “wheezing” – škripanje/sviranje u grudima
 • otežano gutanje, otok larinksa
 • mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku
 • tahikardija-ubrzani i nepravilan rad srca a potom bradikardija-usporen i nepravilan rad srca, hipotenzija-nizak pritisak, aritmija, šok
 • midrijaza-proširene zenice
 • strah, tremor, slabost, poremećaj svesti, sinkopa-nesvestica

EpiPen prva pomoć kod anafilaksije

Upravo adrenalin rešava najteže simptome anafilaktičkog šoka i na taj način spašava život i koriguje ekstremno proširenje arteriola i venula, povećava arterijski pritisak i smanjuju propustljivost kapilara – smanjuje otoke, što je najbitnije u slučaju otoka larinksa. Adrenalin pojačava kontrakcije srčanog mišića i poboljšava minutni volumen srca, širi bronhijalno stablo i obezbeđuje bolji priliv kiseonika u pluća. Pored alfa i beta adrenergičke stimulacije adrenalin SPREČAVA dalje oslobadjanje medijatora upale.

Koji alergeni najčešće izazivaju anafilaktički šok:

 • lekovi – prvenstveno penicilin, potom miorelaksansi, nesteroidni antiiflamatorni lekovi. Stoga se uvek prva doza leka, tj. prvi kontakt sa lekom, daje u toku dana, nikad pred spavanje, da bi se u slučaju reakcije što pre i jednostavnije reagovalo
 • kontrastne boje u radiologiji
 • ujedi insekata – ovo je upravo onaj slučaj kada je EpiPen od životnog značaja, jer ujed nije nešto što je pod našom kontrolom. Mnogi smrtni slučajevi dešavaju se upravo usled anafilaksije izazvane ujedom insekta. Tu je najopsniji stršljen i prema statističkim podacima oko 300 smrti u SAD-u izazvano je ujedom insekta.
 • anafilaksija izazvana hranom – najbrojnija anafilaksija prema statističkim podacima. Isto opasan slučaj iz razloga što veliki broj deklaracija posebno po restoranima i poslastičarnicama nije 100% adekvatan i informativan. Prema podacima Would Allergy udruženja godišnje u SAD-u desi se prosečno 150 smrtnih slučajeva izazvanih unosom alergena iz hrane (ljuskari, orašasti plodovi, jaja, mleko…).
 • Asmatičari su posebno ugroženi. Prema istraživanjima postoji velika korelacija izmedju astme i anafilaksije uzrokovane hranom.

Šta mi možemo uraditi za registraciju EpiPena?

ALIMS sarađuje isključivo sa proizvođačima medicinskih sredstava, njihovim predstavništvima, zastupnicima i distributerima, kao i sa Komisijom za medicinska sredstva i imenovanim stručnjacima – saradnicima agencije.

Pored toga kako ALIMS navodi ,,…ALIMS može odobriti promet neregistrovanih medicinskih sredstava, samo na zahtev određenih zdravstvenih ustanova za lečenje životno ugroženih pacijenata ili grupe pacijenata”.

Stoga na nama je kao pojedincima, kao medicinskim radnicima, kao alergičarima i oni koji to nisu da vršimo pritisak na lekare da se konstantno šalju zahtevi ALIMSU i dalje i ministarstvu za registraciju EpiPena. Anafilaktički šok je životno ugrožavajuće stanje za koje je neophodna brza reakcija.

EpiPen prva pomoć kod anafilaksije

Tokom registracije EpiPen-a sledi nam edukacija lekara koji propisuju, farmaceuta koji izdaju i na kraju pacijenata i njihovih porodica o pravilnoj i sigurnoj upotrebi.

Opasnost koju adrenalin nosi sa sobom nije valjan izgovor za neregistraciju EpiPen-a.

I na kraju ceo tehnološko-medicinsko razvijen svet ga koristi, vreme je da naša država i njene agencije učine i taj veoma bitan korak u zaštiti osoba sa alergijama.


Piše: dipl.ph Tamara Božilović, autorka Pitaj Farmaceuta
Share

You may also like...