Najnovije istraživanje o kojem svi ćute: Da li smo intolerantni na pšenicu ili na gluten?

intolerancija na pšennicuU najnovijoj meta analizi koja je obuhvatila oko 300 studija, istraživači su zaključili da celijakija i intolerancija na gluten u globalu predstavjaju rastući problem današnjice svuda u svetu, a posebno u Severnoj Americi i Evropi gde je procenjeno da se oko 5% populacije suočava sa ovim problemom.

Pretpostavljamo da je glifostat, aktivni sastojak herbicida Roundup, najznačajniji uzročni faktor ove epidemije″, dodaju istraživači.

Osim dva američka magazina, Mother Earth News i The Healthy Home, svi ostali mediji su u potpunosti ignorisali studiju objavljenu 2013. godine u  žurnalu Interdisciplinary Toxicology.

Glifostat pridobija sve veću pažnju javnosti i procenjen je glavnim kancerogenim krivcem od strane Svetske zdravstvene organzacije i države Kalifornije, te je pravo vreme da se osvrnemo na njegovu hemijsku ulogu i povezanost sa gore pomenutim poremećajima.

Istraživanje koje stavlja problem pšenice, a ne glutena u prvi plan

Studija koju su sproveli Stefani Senef, viši istraživač Instituta za tehnologiju u Masačusetsu i Entoni Samsel, nezavisni naučnik, konsultant za proučavanje zagađenosti arsenom Američke agencije za zaštitu životne sredine i saradnik američke obalne straže o reakciji na hemijske havarije, pokazuje da su simptomi takozvane intolerancije na gluten i celijakije zaprepašćujuće slični simptomima koje su imale laboratorijske životinje izložene delovanju glifostata. Oni ukazuju na nedavnu studiju o tome kako glifostat deluje na digestivni trakt ribe. Rezultati studije pokazuju da glifostat utiče na smanjenje digestivnih enzima i bakterija, oštećujući mukozu, uništavajući mikrofilnu strukturu unutar digestivnog zida i povećava lučenje mucina.

Ovakvi simptomi veoma podsećaju na celijakiju“, napisali su Samsel i Senef.

Pored toga, broj intolerantnih na gluten i osoba sa dijagnostikovanom celijakijom, porastao je paralelno sa povećanom upotrebom glifostata u poljoprivredi, posebno sa nedavnom praksom zatezanja zrna u herbicidu neposredno pre žetve koja je započela 1980. a postala je rutina i tokom 1990.

sl

Iako pojedinci smatraju da je skorašnji porast celijakičnog oboljenja posledica boljih dijagnostičkih pristupa (što se može primetiti u gornjoj skali), nova studija prestavlja mnogo više od toga.

Istraživači su 2009. godine analizirali antitela glutena u zamrznutom imunološkom serumu koji je formiran između 1948. i 1954. i uporedili ih sa uzorcima ljudi današnjice. Rezutat je pokazao povećanje incidencije celijakije za 4 puta kod mlađih generacija.

Intolerancija na pšenicu

Kao dodadtni dokaz istraživači su izveli sledeće zaključke:

  • Celijakija je povezana sa neuravnoteženom crevnom florom, što se u potpunosti može objasniti poznatim posledicama koje glifostat ima na crevnu floru.
  • Celijakija je povezana sa oštećenjm enzima citokroma P450. Poznato je da glifostat infibira enzime citokroma P450.″
  • Nedostatci kobalta, gvožđa, bakra i dugih retkih metala povezanih sa celijakijom, mogu se pripisati snažnoj sposobnosti glifostata da  heletira ove elemente.
  • Nedostatci triptofana, tirozina, metionina i selenometionina povezani sa oboljenjem celijakije, odgovaraju glifostatovom uticaju na povećano trošenje ovih aminokiselina.
  • Poznato je da kod osoba koje se suočavaju sa celijakijom postoji povećan riziku od razvoja Ne-Hodkinovog limfona koji je usko povezan povećanoj izloženosti glifostatu.

intolerancija na pšenicu

Tokom proteklih nekoliko decenija, incidenca Ne-Hodkinovog limfoma naglo je porasla, naročito u zemljama zapada. Statistika Američkog društva za borbu protiv kancera, American Cancer Society, pokazuje da je od početka sedamdesetih godina prošlog veka stopa obolelih od kancera povećana za 80%. Upravo u tom periodu, glifostat se pojavio na tržištu.

Celijakija može uzrokovati probleme sa reproduktivnim sistemom, kao što su sterilitet, spontani pobačaji ili urođene mane novorođenčadi, a što se može objasniti delovanjem glifostata.

Nedavno su povećani ostatci glifostata u zrnevlju žitarica, šećera i drugih kultura zahvaljujući rastućoj praksi sušenja useva neposredno pre žetve, navode istraživači.  Tajna, ilegalna praksa postala je rutina među konvencionalnim farmerima od 1990. godine.


Direktni izvor: https://returntonow.net/2018/09/04/were-not-gluten-intolerant-were-glyphosate-intolerant/?fbclid=IwAR3-Do_goycJsoPKCzYMQMHxgBaJl7NrhqH2iYMNqh9ZOmEtP8oYYapRo0o

Share

You may also like...