Pročitajte kojih 6 namirnica naše telo prepoznaje kao gluten i koje mogu izazvati iste simptome kao kod intolerancije na gluten

intolerancija na gluten

Da li se striktno pridržavate bezglutenskog režima ishrane, a imate simptome kao kod intolerancije na gluten i celijakije? Da li vas muče, glavobolja, malaksalost, moždana magla (brain fog), problemi sa varenjem, osip, bolovi ili otoci u zglobovima, a već ste isključili gluten? Ukoliko se i dalje suočavate sa ovim simptomima vrlo je verovatno da iako ne konzumirate gluten, vaše telo pojedine namirnice registruje i poistovećuje sa glutenom, te dolazi do takozvane unakrsne glutenske reakcije.

U nastavku teksta detaljnije ćemo objasniti pojam unakrsne reakcije, kako da otkrijete da li je to uzrok vaših simptoma i ukoliko jeste šta možete preduzeti povodom toga.

Šta je unakrsna glutenska reakcija?

Adaptivni imuni sistem usmerava antitela predodređena da prepoznaju loše momke (antigene) koje je imuni sistem detektovao kao opasne. Kada gluten jednom postane registrovan kao antigen (a to je zajedničko svim osobama osetljivim na gluten), vaš adaptivni imuni sistem alarmira antitela koja kreću u potragu za neprijateljem svaki put kada uneste gluten.

Dok tragaju za izvorom glutena ova antitela mogu pogrešno proceniti druge proteine, tačnije mogu ih poistovetiti sa glutenom ukoliko prepoznaju specifične, kratke aminokiselinske sekvence koje se takođe nalaze u glutenu. U tom slučaju vaš imuni sistem počinje da se brani, preplavi vaše telo inflamatornim hemikalijama i dolazi do povećanja nivoa hronične upale.

Intolerancija na gluten i bez glutena

Ovo se najčeše događa pri konzimiranju mlečnih proizvoda koje sadrže kazein, protein mleka koji je veoma sličan gliadinu, proteinu koji je sastavni deo glutena. Procenjeno je da zapravo polovina onih koji su intolerantni na gluten ili imaju celijakiju istovemeno su intolerantni i na mleko.

jogurt ekcem alergije

Proces unakrsne reaktivnosti predstavlja isti koncept kao i fenomen molekularne mimikrije. U oba slučaja, imunitet prepoznaje bezazlene izvore kao neprijatelje i počinje da ih uništava. U procesu molekularne mimikrije neprijatelj imuniteta je deo tela (kao što je poremećaj tiroidne žlezde kod osoba koje se suočavaju sa Hašimotovim sindromom), koji se pogrešno identifikuje kao napadač i biva napadnut.

Namirnice koje naše telo prepoznaje kao gluten

Zbog slične proteinske strukture, naše telo se može poistovetiti sa glutenom sa sledećim namirnicama:

  • Mlečni proizvodi 
  • Kukuruz
  • Proso
  • Ovas
  • Pirinač
  • Kvasac

Ukoliko se lečite konvencionalno medicinom ili pripadate bezglutenskoj zajednici, možete uočiti da je lista namirnica koje izazivaju unakrsnu reakciju sa glutenom bila mnogo opširnija. Ta činjenica bila je bazirana na laboratorijskom testu koji je korišćen kako bi se proverila unakrsna reakcija prethodno uključenih 19 namirmnica. U međuvremenu pojavile su se nove informacije i istraživanja koji pokazuju da je lista mnogo uža kao i nove metode za testiranje unakrsne glutenske reakcije.

O alergijama i intoleranciji na hranu saznajte u Savetovalištu za atopiju, koje organizuje Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama,celijakijom i ostalim autoimunim bolestima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja, a koje se otvara 12.12.u Centru za brigu o deci, starim licima i osobama sa invaliditetom na Novom Beogradu. Prijave možete izvršiti na ovom linku.

Kako testirati glutensku unakrsnu reakciju?

Postoje dva načina uz pomoć kojih možete utvrditi da li je unakrsna glutenska reakcija uzrok pojave gore pomenutih simptoma.

  1. Prva opcija je da se tokom dva meseca pridržavate dijete koja isključuje upotrebu gore pomenutih namirnica. Obzirom na hipersenzibilnost vašeg digestivnog trakta na određene namirnice, veoma je važno da se tokom ovog perioda pridržavate dijete, jer u suprotnom može doći visokog stepena upale koji će prouzrokovati navedene simptome. Nakon dva meseca možete postepeno uvoditi pojedine namirnice i to jednom nedeljno konzumirajući ih tokom tri dana po tri puta dnevno. Ukoliko se simptomi nastave za vreme ovog perioda, može se reći da se suočavate sa unakrsnom glutenskom reakcijom.
  2. Druga opcija je laboratorijsko testiranje. Preporučuje se korišćenje testa Cyrex Array 4 gluten cross-reactivity test. Ovaj test se preporučije svim osobama koje su eliminisale guten iz ishrane, ali dalje osećaju nelagodnost u predelu abdomena i neki od pomenutih simptoma.

Kako se nositi sa unakrsnm glutenskom reakcijom?

Ukoliko utvrdite da pojedine namirnice kod vas uzrokuju simptome intolerancije na gluten i unakrsnu glutensku reakciju, moraćete ih eliministi iz ishrane. Zapamtite, iako su u pitanju namirnice koje ne sadrže gluten vaše telo ih tako prepoznaje, što će rezultirati pojavom jake upale a time i intenzivnih simptoma baš kao kada konzurmirate gluten. Veoma je važno da ih izbegavate u širokom luku i vaše telo će vam biti zahvalno. Najnovija istraživanja pokazuju da unos glutena (ili namirnica koje telo registruje kao gluten) prouzrokuje stepen upale koji može trajati više od tri meseca, što znači da ukoliko konzumirate gluten samo tri puta godišne podstičete upalni proces koji će trajati tačno godinu dana.


Izvor: www.amymyyersmd.com

Prevela: Svetlana Nikolić

Share

You may also like...