Krckavi čokoladni dezert 100% bez alergena

poslastica bez alergena

Napraviti savršeni krckavi čokoladni desert 100% bez alergena nije uopšte jednostavno. To znači bez glutena, bez jaja, bez mleka, bez orašastih plodova i soje, a da bude ukusan toliko da ga jedu svi ukućani i pitaju kad će se opet praviti. Krckavo bez orašastih plodova nije bilo moguće ni zamisliti. Ova poslastica bez alergena ima ukus kao da ste stavili lešnik (a ni u tragovima ga nema).

Retko kad zapisujem recepte, ali ovaj mi je slutio na one poslastice koje se prave tradicionalno u svakoj kući. I tako i bi. Možda zbog poverenja koje imam u Vitki gurman od koje sam uzela 100%  inspiraciju za ovo savršenstvo, iako ni po sastavu ni po izgledu naša dva recepta nemaju sličnosti. Unapred se izvinjavam svima koji su navikli na presavršene i izgledom i ukusom Majine recepte, ali verujte ovo skrnavljenje originalnog recepta je pravo krckavo savršenstvo ukusa!

Krckavi čokoladni dezert bez alergena

Sastojci

130 g pirinčanog brašna
2 kašike gustina
80 g šećera
1/4 kašičice soli
1/2 kesice vanilin šećera
1/2 kesice praška za pecivo
110 g tapioka musa (kuglice tapioke potopljene i vodi) (zamena: čia puding ili obični puding)
30 g crne čokolade

Fil

85 g crne čokolade (može i više)
35 g kakao putera

Priprema

Sve sastojke pomešati u secku ili blenderu i podeliti smesu u kalupe za mafine (otprilike 1/3 kalupa).

Istopiti kakao i čokoladu, promešati i staviti kratko na led. Krenuti sa pečenjem suve smese, i kada je približno gotovo, stavljati čokoladni fil preko i ponovo vratiti u rernu.

Uživajte, ja idem da pravim novu turu, a vi javljajte utiske i vaše modifikacije recepta! 😉

Share

You may also like...