Mafini od pirinčanog brašna, bez glutena i bez alergena

 

mafini bez glutena i bez alergena

Od kako sam saznala da moje dete ima alergije na mleko, jaja, glutenske žitarice, soju, kikiriki, lešnike, orahe, grašak, 99% voća, pasulj  i još ponekad po – svašta, život mi se potpuno preokrenuo. Do tada sam smatrala da je vreme provedeno u kuhinji – izgubljeno vreme, na brzinu sam spremala obroke i nisam mnogo marila za korišćenje industrijskih namirnica. Kada sam iskusila ograničenje u izboru namirnica, malo je reći da sam se suočila sa jednom nepoznanicom u kojoj niko nije mogao da mi pomogne. Malo je reći koliko sati sam provodila u kuhinji pokušavajući da napravim nešto jestivo. Malo je reći koliko sam hrane bacila. A te namirnice nisu jeftine.

Lekari su se na kontolama pitali čime ja uopšte hranim moje dete kada ne može da jede tolike namirnice i čudili su se kada sam im otkrivala namirnice koje mogu zameniti sve ove alergene. Ono što je bilo neophodno da bih prehranila dete raznovrsnim namirnicama bilo je čitanje, prevođenje recepata sa stranih sajtova i konstantno isprobavanje novih, kako bi istražila sve načine i zamene alergenih namirnica, prvo mleka, pa glutenskih žitarica, a onda jaja i drugih alergena u receptima. Probala sam, pravila, spremala, bacala, mesila… I sve ponovo. Ono što sam uglavnom praktikovala je modifikovanje i “prevođenje” recepata u “allergy safe” odnosno u jela koja su “sigurna od alergena”, jer izmišljanje u početku nije bilo opcija.

mafini bez glutena i bez alergena

Tako je nastao i ovaj jednostavan recept za mafine bez glutena i bez alergena. Istina je da mi je ovaj recept toliko pomagao u samim počecima ishrane bez glutena i alergena, jer nije mogao da ne uspe i zbog toga me je i ohrabrio da eksperimentišem dalje, smišljam nove recepte i igram se sa bezglutenskim brašnom i zamenama za alergene. Ovi mafini su pravi recept za početnike u restriktivnoj ishrani bez glutena. Najbolje od svega je to da uvek uspeju, uvek su ukusni, mekani i sočni.

Recept za mafine bez glutena i bez alergena

Recept je veoma jednostavan. Sami sastojci se pomešaju za 5 minuta, dok pečenje na 220 stepeni traje 15 minuta.

Sastojci:

1/2 šolje pirinčanog mleka
1/2 šolje belog pirinčanog brašna
1/2 šolje integralnog pirinčanog brašna
2 kašike šećera
2 kašike ulja
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
voće po želji (1 banana ili 2 rendane jabuke) ili 1/2 šolje pirea od voća ili džem od šljiva, kajsija.

Uz voće neutralnog ukusa, kao što su jabuka i banana, može se staviti kakao i kockica crne čokolade, i tako se mogu dobiti čokoladni mafini.

Nakon pečenja, sačekati hlađenje na rešetkastoj podlozi i poslastica je spremna za 30 minuta. Uživajte!

Pročitajte i Savete za izbegavanje najvećih alergena u hrani


Piše: Snežana Šundić – Vardić, urednica portala

Share

You may also like...