Istraživanje: Vazelin može biti rešenje za atopijski ekcem?

vazelin i ekcem

Atopijski ekcem kao najčešće kožno oboljenje sa sobom nosi ne samo neugodnost i iscrpljujuće lečenje, a za više od 20% dece koja se bore sa ovim oboljenjem, posledice mogu biti veoma ozbiljne. Sa druge strane tu je i novčana strana ovog problema. Prema evropskom istraživanju, koje je sprovela međunarodna organizacija EFA, procenjuje se da troškovi pružanja potrebne nege obolelom iznose u proseku 927, 12 € godišnje, a troškovi kod nas u zemlji i premašuju ovaj iznos.

Atopijski ekcem je najčešći oblik ekcema i ima tendenciju razvoja kod novoreođenčadi. Ovo oboljenje može biti i doživotno i hronično ili može nestati samo od sebe, a povezana je sa astmom, alergijom na hranu i drugim alergijama. Podaci istraživanja iz Sjedinjenih Američkih Država upućuju na to da porodice koje se nose sa ovim problemima mesečno troše čak 35% svog neto prihoda za negu kože sa atopijskim ekcemom, a procenjuje se da ukupan trošak nege ekcema u SAD dostiže čak 3,8 milijardi dolara godišnje.

Nova istraživanja pokazuju da postoji jeftino rešenje za prevenciju atopijskog ekcema kod novorođančadi. U pitanju je vazelin.

Vlaženje kože vazelinom do šest meseci po rođenju može sprečiti razvoj atopijskog ekcema.

“Mogli bismo zaista spasiti puno novorođenčadi i spasiti porodice”, izjavio je za Huffington Post dr Steve Xu, dermatolog sa Medicinskog fakulteta u severozapadnom Feinbergu.

vazelin i ekcem

Doktor Xu i njegov tim 2014. su izvršili studiju u kojoj je učestvovalo 124 beba, koje su u periodu od 6 meseci minimum 5 puta nedeljno mazane vazelinom po celom telu.

Dokazano je da se atopijski ekcem u 50% slučajeva nije pojavio kod beba koje su mazane vazelinom u prvih 6 meseci.

Još uvek postoji mnogo neodgovorenih pitanja vezanih za ekcem. Zna se da ovlaživači (kreme, losioni, ulja) značajno smanjuju pojavu ekcema i utiču na oporavak kože, ali do sada se nije znalo da mogu i sprečiti da do problema dođe. Dokazi još uvek nisu jasni, jer se ne zna tačno ni šta uzrokuje atopijski dermatitis i zašto se nastavlja razvoj ekcema kod osoba sa atopijom.

Nacionalno udruženje za ekceme preporučuje upotrebu vazelina, ali ne kao profilaktički tretman. Američka akademija za pedijatriju takođe preporučuje vazelin kao jedan od najboljih hidrantnih sredstava za lečenje (ne nužno i sprečavanje) ekcema, uključujući i atopijski dermatitis kao jedan od najsnažnijih.

Pored toga, Xu naglašava da je vazelin bez mirisa, bez konzervanasa i aditiva koji potencijalno mogu izazvati iritaciju i druge alergije.

Važno je spomenuti da je ovo početna studija i da su obuhvaćene samo bebe za koje se smatralo da postoji genetski rizik za razvoj atopijskog ekcema.

Izvor: Huffpost

Share

You may also like...