Da li je vakcina za bezbednu upotrebu glutena kod osoba sa celijakijom na pomaku?

injekcija za celijakiju

Hiljade pacijenata sa celijakijom mogli bi jednog dana ponovo da konzumiraju namirnice koje sadrže gluten, a da pri tom nemaju smetnje i to zahvaljujući injekciji koja “poručuje” njihovom imunološkom sistemu da je bezbedan.

Naučnici su eksperimentalni tretman dali jednoj grupi pacijenata. On je baziran na sakrivanju alergena unutar nanočestice za koju imuni sistem smatra da je prijateljska.To sprečava telo da napada gluten, koji oštećuje tanko crevo i remeti njegovu sposobnost da apsorbuje hranljive materije iz hrane.

Lečenje celijakije nanočesticama, nova nada za osobe sa ovim poremećajem, ali i drugim autoimunim oboljenjima

Pacijenti koji su uzimali gluten dve nedelje nakon primanja eksperimentalne injekcije imali su 90 odsto manje upale u crevima, pokazali su rezultati. Naučnici sa Northwestern University, koji su otkrili ovaj način lečenja celijakije, veruju da je moguće lečenje i drugih autoimunih bolesti, na isti način.

Oni tvrde da bi mogli da zatvore protein iz ćelija pankreasa unutar iste nanočestice, kako bi izazvali toleranciju na insulin kod dijabetičara tipa 1. Profesor Stiven Miler i njegov tim su decenijama usavršavali ovu tehnologiju koju su nazvali “trojanski konj”. Govoreći o obećavajućim rezultatima druge faze, profesor Miler je rekao da je ovo prva demonstracija u kojoj tehnologija deluje na pacijente sa celijakijom. Brojke pokazuju da je sve više osoba sa ovim problemom i da je jedini tretman zapravo život bez glutena.

Kako se gluten, kao protein dobijen iz pšenice, nalazi u testeninama, većini vrsta hleba, raznim slatkišima i mnogim drugim namirnicama, nije tako jednostavno živeti sa tim. Ovo stanje može prouzrokovati stomačne tegobe, umor i ozbiljnije probleme.

Lekari mogu da propisuju samo izbegavanje glutena, što nije uvek efikasno i nosi veliku socijalnu i ekonomsku krizu za osobe sa celijakijom“, rekao je profesor Miler.

Eksperimentalni tretman, predstavljen na konferenciji Evropske nedelje gastroenterologije u Barseloni, mogao bi to da promeni.

Imuni sistem nije bio uznemiren zbog nanočestica “skrivenog glutena” u krvi, jer ga je tretirao kao nešto bezopasno. Tačnije, imuni sistem ne reaguje napadom na alergen, u ovom slučaju gluten, i vraća se u normalu“, objasnio je profesor.

Celijakija nije kao druga autoimuna oboljenja, jer je krivac antigen koji je dobro poznat, a to je gluten. Ovo kod celijakije stvara savršene uslove za rešavanje problema, odnosno stvara imuno toleranciju izazvanu nanočesticama” , rekao je dr Karen Keli, profesor medicine na Harvardu i direktor Celiac Center at Beth Israel Deaconess Medical Center.

 

Izvor: N1

Share

You may also like...