Izbor odeće za kožu sa atopijskim dermatitisom

odeća i atopijski dermatitis

Za negu kože sa atopijskim dermatitisom, pored svakodnevne higijene i nege kože, ali i pravila za ograničavanje alergena, podjednako je važna odeća koju nosimo i načini za održavanje garderobe. Vrsta odeće utiče na kvalitet svakodnevnog života pacijenata sa atopijskim dermatitisom, a neretko se pravila za vrstu i održavanje odeće – zanemaruju. Zbog toga smo pripremili ovu listu pravila za odabir materijala, boja, vrste odeće, kao i za pranje i sušenje iste. 

Kakvu odeću treba da nose osobe sa atopijskim dermatitisom?

 

  1. VRSTA MATERIJALA I BOJA ODEĆE
Izbor vrste materijala i verovali ili ne, čak i boje materijala veoma su bitni za kožu sa atopijskim dermatitisom. Dermatolozi preporučuju nošenje pamučne odeće i to svetlih boja. Tamna boje odeće nepovoljno utiče na simptome atopijskog ekcema, a boja koju bi trebalo najčešće da nose pacijenti koji su skloni atopiji je bela boja. Izbor materijala je veoma jednostavan. Preporučuju se prirodni materijali: pamuk i lan, ukoliko nje suviše grub, a čak postoje i neka istraživanja iz Australije, zemlje koja ima veliki broj pacijenata sa atopijskom konstitucijom, koja dovode u vezu poboljšanje simptoma atopijskog dermatitisa korišćenjem odeće od vune (o ovom istraživanju pisaćemo vam uskoro).

        2. TEKSTURA ODEĆE

I kod odeće od prirodnog materijala treba voditi računa o teksturi odeće. Preporuka je izbegavanje garderobe koja je od materijala gustog tkanja, kako bi koža mogla da “diše”. Suviše gusta tekstura tkanine sprečava prirodno funkcionisanje kože i može dovesti do znojenja koje ne pogoduje koži zahvaćenoj ekcemom.

        3. ETIKETE, ŠAVOVI, USKA ODEĆA

Iz istog razloga potrebno je izbegavati usku odeću. Gusto tkanje i gruba tkanina, koja je u direktnom kontaktu sa kožom, može dodatno iritirati kožu i uticati na pogoršanje svraba. Etikete i grubi šafovi takođe. Osobe sa atopijskim dermatitisom obično seku sve etikete, a ukoliko grubi šavovi dadatno utiču na pogoršavanje osećaja svraba, ili izbegavaju taj komad garderobe ili prišiju šavove svilenom tkaninom.

          4. MANJE JE BOLJE

Zbog znojenja koje iritira atopijski ekcem preporučuje se slojevito oblačenje, kako bi se garderaoba prilagodila dnevnim promenama temperature.
Važno pravilo oblačenja je: ne pretopljavati se!

Preporuke za održavanje garderobe

Odeća može biti dvostruki iritant za  kožu sa atopijskim dermatitisom. Ne samo da neadekvatna i gruba odeća može uticati na pogoršanje stanja atopijskog dermatitisa, već je odeća odličan nosilac alergena, tako da je održavanje odeće veoma važno kod ovog kožnog oboljenja.

5. PRANJE ODEĆE

Preporučuje se pranje odeće na temperaturi od 60 stepeni, kako bi se uništili svi alergeni. Sada postoje i specijale mašine za veš koje imaju “allergy friendly” program, koje uništavaju 99% alergena sa odeće i svih tkanina.

6. IZBOR DETERDŽENATA

Često pitanje pacijenata sa atopijskim ekcemom je koji deterdžent da koriste. Dermatolozi preporučuju korišćenje blagih deterdženata i duplo ispiranje tkanine kako bi se hemijski sastojci potpuno otklonili. Takođe, postoji i prašak za veš od prirodnih sastojaka, koji ne sadrže parabene, sufate i druge iritanse, koje se posebno preporučuju bebama i deci sa atopijskim ekcemom, ali i svim osobama sa osetljivom kožom.

7. UPOTREBA OMEKŠIVAČA

Sa jedne strane tkaninu je potrebno smekšati zbog potencijalnog iritiranja kože, a sa druge strane, preterana upotreba hemijskih preparata, dodatno može uticati na pogoršanje simptoma ekcema. Iz tog razloga, savetuje se izbegavanje omekšivača, ali kako bi veš postao mekši, preporučuje se korišćenje mašine za sušenje veša.
Ukoliko imate pitanja i nedoumice u vezi bilo kakvih pitanja vezanih za oblast koje naše Udruženje pokriva, budite slobodni da nam se obratite na info@alergijaija.com.
Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter