Molba Kriznom štabu za COVID -19 za obezbeđivanje nekontaminiranih obroka bez glutena i alergena u trijažnim centrima

covid 19

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

 

Beograd, 30. mart 2020.

 

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime članova Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani sa

 

M O L B O M

 

Da pacijentima sa celijakijom i VI klasom alergije na hranu u trijažnim bolnicama obezbedite adekvatnu ishranu koja podrazumeva nekontaminirane obroke bez glutena i alergena.

Verujemo da ste preduzeli sve mere predostrožnosti i obezbedili hranu za sve pacijente u trijaži, ali bi Vam ovim putem skrenuli pažnju na osobe sa alergijom na hranu i osobe sa celijakijom kojima je neophodna adekvatna ishrana bez glutena i kontaminacije glutenom, kao i bez jakih alergena (kikiriki, jaje,…) kako im se ne bi pogoršalo zdravstveno stanje ili dovelo do životne ugroženosti.

Bez specifične ishrane bez alergena, terapije u slučaju jake reakcije i bezglutenske ishrane kod osoba obolelih od celijakije, može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja i pojačane reakcije organizma (jake imunološke reakcije, dijareje, nauzeje, povraćanja) dodatno opterećenog virusom COVID-19.

U slučaju pogoršanja stanja i neophodne hospitalizacije molimo Vas da nam obezbedite pomoć pri rešavanju problema u organizaciji bezglutenske ishrane i bez alergena i u bolnicama.

Naše Udruženje pacijenata Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja u vezi nekontaminiranih namirnica. Možete nas kontaktirati za pomoć oko proizvođača koji bi mogli da obezbede proizvode: bezglutensko brašno, hleb, suhomesnate proizvode i svega drugog vezano za bezglutensku ishranu.

Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo Vam na raspolaganju.

 

U cilju da na što bezbolniji način prebrodimo ovu kriznu situaciju, molimo da nam što pre odgovorite na molbu.

 

S poštovanjem,

Snežana Šundić – Vardić – predsednica NU „Alergija i ja“

 

Share

You may also like...