Molba kriznom štabu za obezbeđivanje posebne procedure za decu sa celijakijom, alergijama na hranu i dijabetesom

covid 19

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Direktor RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković

 

Beograd, 3. april 2020.

 

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime članova Udrženja pacijenata:

  1. Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani

 

  1. Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – Plavi krug

Sa

M O L B O M

 

Da se obezbedi posebna procedura za decu sa celijakijom, alergijama na hranu i dijabetesom, kao i njihovih roditelja/staratelja/pratioca, u slučaju zaraze virusom COVID -19.

 

Predlog Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“ i Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug“:

 

  • Da se pri dobijanju blažih simptoma virusa COVID-19, dete ili roditelj/staratelj/pratilac deteta sa pomenutim oboljenjima, izuzme iz obaveznog boravka u trijažnim bolnicama i omogući izolacija u kućnum uslovima. Kako su u pitanju deca koja zahtevaju celodnevnu posebnu negu i nadzor roditelja, zbog specifične ishrane, terapije i nemogućnosti da samostalno funkcionišu, može doći do pogoršanja stanja deteta što u zdravstvenom smislu (spremanje odgovarajuće hrane i nemogućnost dobijanja iste u trijažnim centrima – celijakija, alergija na hranu, dijabetes), tako i do pogoršanja psihičkog stanja dece i porodica.

 

  • U slučaju pogoršanja stanja i neophodne hospitalizacije roditelja/staratelja/pratioca, odnosno staratelji osoba obolelih od navedenih bolesti obole od COVID-19, a pritom deca, odnosno oboleli, ne obole od COVID-19, da se na pojedinačnoj osnovi donose procene i po potrebi uključuju adekvatne službe kako bi se pronašlo najbolje rešenje za njihovu decu, koja zahtevaju viši nivo zdravstvene i socijalne pažnje i molimo Vas da se u tom slučaju obezbedi pomoć pri rešavanju problema u organizaciji nekontaminirane ishrane bez glutena i alergena kao i redovne terapije članovima porodice koji bi ostali sa detetom.

 

Verujemo da ste preduzeli sve mere predostrožnosti i obezbedili hranu za sve pacijente u trijaži, ali bi Vam ovim putem skrenuli pažnju na osobe sa alergijom na hranu, celijakijom i dijabetesom kojima je neophodna nekontaminira hrana bez glutena i alergena kako im se ne bi pogoršalo zdravstveno stanje ili dovelo do životne ugroženosti,  kao i da ste obezbedili adrenalin/epinefrin u svim trijažnim centrima.

Za sva pitanja i eventualnu pomoć oko sprovodjenja adekvatne ishrane stojimo Vam na raspolaganju.

 

S poštovanjem,

 

Snežana Šundić – Vardić – predsednica Nacionalno udruženja „Alergija i ja“

Bojana Marković – predsednica Udruženja „Plavi krug“

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter