Pitali ste stručnjaka: dermatolog dr Danica Milobratović odgovara

pitajte dermatologaSavetovalište za alergiju “Sa alergijom na Ti” koje Udruženje Alergija i ja organizuje od 2018. godine ne prestaje da radi tokom pandemije korona virusa. Obzirom da su mnogi specijalistički pregledi odloženi tokom epidemije COVID -19, Savetovalište za pacijente je postalo neophodna delatnost, jer nijedna bolest, dijagnostika, terapije i lečenja – ne mogu da čekaju.

Medicinski eksperti sa kojima sarađujemo odgovaraju na pitanja pacijanata putem on -line platformi,  preko maila: nualergijaija@gmail.com, ali i profila na društvenim mrežama Udruženja, na kojima smo takođe veoma aktivni. Radi bolje organizacije, jednom nedeljno lekar određene specijalnosti odgovara na pitanja pacijenata.

Pitanja i odgovori za dermatovenerologa

Ovoga puta pitali ste dermatovenerologa, dr Danicu Milobratović, koja je odgovorila na sva vaša pitanja. Izdvojili smo neka od njih kako bi i drugi pacijenti mogli da saznaju nešto više o atopijskom dermatitisu i ekcemu.


Pitanje pacijenta:

Moja ćerka ima 10 godina i dijagnozu L20.9 od prve godine života. Trenutno je na terapiji antihistaminikom i antibiotikom (ime leka poznato lekaru), pedijatrijska doza sa probiotikom (zbog infekcije kože) i hidrida kožu emolijensom (krema i sident poznati lekaru). Moje pitanje za vas, s obzirom da sa terapijom završava za dva dana, a koža se još nije smirila, šta preporučujete dalje, koji vid terapije, da bismo, ako ikako možemo, odložili odlazak u bolnicu na pregled, zbog novonastale situacije sa virusom? Osim na nadlakticama, ima na listovima i pomalo u predelu pazuha.

atopijski dermatitis

Odgovor dr Milobratović:

Po dijagnozi koju ste mi napisali vaša ćerka ima atopijski dermatitis. Malo mi je nezgodno da dajem predloge u smislu promene terapije, jer mislim da najbolje zna lekar dermatolog koji vodi vaše dete, jer ima uvid kako su se promene razvijale i menjale. U svakom slučaju napisaću svoje mišljenje. Antibiotik nakon 7-10 dana uzimanja treba prekinuti. Antihistaminik, u vašem slučaju (naziv leka poznat) se obično daje u akutnim fazama kada je svrab toliko intezivan da ometa spavanje, ne daje se kao konstantna terapija, jer ne utiče na same promene na koži. Više se daje kao sredstvo da smanjivanje svraba. Dakle, ako vaša ćerka sada nema intezivan svrab u toku noći, možete praviti pauzu bez (navedenog) leka. U svakom slučaju bitna je lokalna terapija. Moja preporuka je sledeća:

  1. Dati da se pije cink sirup za decu tokom 30 dana (Imuno ili neki drugi sirup).
  2. Povremeno tokom 10 – ak dana dati probiotik.
  3. Protiv svraba uzmite sprej protiv sraba, koji se nanese direktno na kožu.
  4. Kupanje sa uljanim kupkama.
  5. Vitamin D  (sada je bitan u okviru COV epidemije, jer jača i pluća)
  6. Obavezno 1 do 2 puta dnevno zamašćivanje kože neutralnim kremama.
  • ostale terapijske preporuke su poznate pacijentu.

Kao što verovatno i sami znate, bitno je da vam je ćerka emocionalno mirna, jer stres često bude glavni okidač pogoršanja. Izuzetno je bitna podrška, jer joj nije lako da podnosi sve tegobe koje nosi sa sobom kožno oboljenje.


Pitanje pacijenta:

Postovana doktorka, imam pitanje vezano za mog sina. On ima 9 meseci i od rođenja mu se povremeno pojave male kupaste bubuljičice nasumično po koži. Imaju beli vrh i okolo blago crvenilo. Kako se pojave iz čista mira tako i nestanu. U porodilištu su mi rekli da je to normalno da se koža čisti, međutim to se i do danas nastavilo. Od skoro na kolenu ima neke promene koje izgledaju ljuspasto dok su suve, ali prilikom kupanja se baš zacrvene.

On mi je drugo dete, ćerkica nije imala nikada takve pojave. Ne znam da li je važno da napomenem da moj suprug ima celijakiju, ćerkici smo radili genetsko ispitivanje i ima pozitivan gen za celijakiju, ali je do sada sve u redu. Njemu smo skoro vadili krv za genetsko, ali jos nismo podigli rezultate zbog novonastale situacije.

savetovalište za alergijesavetovalište za alergije

 

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, promene koje se vide na kolenima kod vašeg deteta idu u prilog blagog ekcema zbog suvoće i iritacije kože. Tu bih preporučila samo intezivnije zamašćivanje kože (nazivi proizvoda poznati pacijentu). Ukoliko se ne povuče za par dana, možete da uzmete (krema poznata pacijentu). Trebalo bi da prođe.

Promene koje mi opisujete kao bubuljičice, nisu mi jasne na slici i nisam sigurna o čemu se radi. Značila bi mi jasnija slika i da mi detaljnije opišete gde se tačno javljaju i kako izgledaju, kako bih mogla nesto određenije reći.


Pitanje pacijenta: 

Poštovanje, imam dete od dve i po godine. Ekcem je krenuo sa oko godinu dana blago  da bi se znatno pogoršao par meseci pre drugog rođendana. Uglavnom je na prevojima i na spoljnoj strani zgloba šaka. Ponekad je crveno, svrbi, češe se i to uglavnom noću, a ponekad je u mirnoj fazi. Širi se na mestima gde postoji, a pojavljuje se sporadično i na drugim mestima u pečatima, na gornjim i donjim ekstremitetima. Za negu koristimo emolijense i kupke za atopičnu kožu. Radili smo neke analize na nutritivne alergene na VMA i prick test u Tiršivoj. Alergična je na belance, a ima i intoleranciju na žumance, pa joj to i ne dajem. Inače i ja imam izražen ekcem uglavnom na šakama, ali i posvuda već desetak godina.

Zanima me šta bi tačno od analiza za alergene, ali i drugih analiza trebalo uraditi? Pitam jer nisam sigurna da smo sve odradili u potpunosti.

Takođe, šta od medicinskih preparata ali i prirodnih krema preporučujete? Dosta joj prija Shea butter, na primer. Da li bi trebalo da unosi suplemente? Hvala unapred,

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, kod atopijskog dermatitisa je bitno preventivno delovati u smislu adekvatne nege tj zamaščivanja kože, ograničenog kupanja i emocionalne stabilnosti dece, koliko je to moguće. Na taj način ćemo svom detetu najbolje pomoći, jer će svrab biti manji ili otklonjen, a i akutne faze bolesti će biti ređe. Za zamašćivanje kože možete da upotrebljavate (kreme poznate pacijentu) – obavezno posle kupanja u prvih 5 min dobro zamastiti čitavu kožu, a ako ima potrebe u toku dana ponoviti. Pored toga možete da upotrebljavate uljane kupke ili sindete za kupanje koji ne otklanjaju masnožu sa kože. Od suplemenata možete povremeno da detetu dajete sirup sa cinkom npr tokom mesec dana, pa praviti pauzu par meseci. Takođe preporučujem povremenu upotrebu probiotika i vitamina D  koji je bitan i za pluća. Mislim da bi  vam dobro pomoglo i homeopatsko lečenje.  Ukoliko vidite da vasem detetu prija shea butter, slobodno koristite.

Što se tiče ispitivanja, mislim da ste dovoljno uradili. Po preporukama ispitivanje na nutritivne alergene radi se samo ako dete ima težak atopijski dermatitis koji ne reaguje na terapiju ili ako ima akutne alergijske reakcije u smislu koprivnjace i gušenja nakon uzimanja dotične namirnice. Generalno se smatra da sama hrana ne pogoršava niti izaziva atopijski dermatitis.


Pitanje pacijenta: 

Vidjela sam na grupi Alergija i ja da Vam mozemo postaviti pitanje vezano za atopijski dermatitis.

Moja beba trenutno ima 5mjeseci, za 2sedmice ulazimo u šesti. Pedijatrica nam je na pregledu ustanovila atopijski dermatitis u blažem obliku. Kao terapiju nam je propisala Fenistil kapi 3x dnevno u 1sedmici, gel za tuširanje i balzam (proizvođač poznat). To vec koristimo duži period, više od mjesec dana, međutim ne prestaje u potpunosti. Ponekad se ublaži, međutim ponovo se vrati u prvobitno stanje, kao na slici. Od krema koristimo (naziv poznat), po cijelom tijelu. Beba je iskljucivo dojena. Ni ja, ni suprug nismo imali ovaj problem (ili nam roditelji nisu znali da imamo, da kazem da je genetski).

Šta nam Vi savjetujete da poduzmemo povodom ovog problema i da li trebamo uraditi određene testove i ukljuciti drugu terapiju, jer nam se ova nije učinila učinkovitom? Hvala unaprijed na odgovoru.

savetovalište za alergije

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, na slici vidim da vam beba ima samo promene na licu. Ako je to tako, samo na osnovu tih promena ne moze se reći da dete ima atopijski dermatitis.

Prvo, ja retko dajem sirup antihistaminik maloj deci ukoliko nemaju intezivan noćni svrab koji ima smeta da spavaju. Dokazano je da antihistaminici imaju uticaj samo na svrab kod AD, a da nemaju veliki učinak za promene na koži. Tako da je moj savet da ukinete davanje sirupa.

Jako je bitno da se koza ne isušuje previše i da se redovno zamašćuje. Za kupanje bi se trebale koristiti uljne kupke ili sindeti. Nakon kupanja, u prvih 5 minuta treba dobro namazati kožu – možete da koristite (brendovi poznati pacijentkinji). To bi trebala biti redovna nega kože kod vaše bebe.

Za crvenilo na licu možete pokušati da koristite kremu (naziv poznat pacijentkinji), maže se u akutnoj fazi 2-3 puta dnevno tokom 10 dana. Ovo je blaga krema koja nema nikakvih negativnih efekata. Ako vidite da nije dovoljna, tj da ne deluje nakon 3 dana, onda je preporuka da se uzme krema (poznata pacijntkinji) i u tankom sloju maže 1-2 x dnevno tokom 5-7 dana. Posle toga, opet  samo zamašćivati kožu.

Mislim da za sada nije potrebno raditi bilo kakve testove, jer je dete još malo. Mala deca često imaju prolazna crvenila po koži koja se vremenom povuku. Nadam se da ce vam beba biti dobro.


Pitanje pacijenta:

Poštovana, moja beba od 5 meseci je do sada imala nekoliko puta osip po telu koji je posle prelazio u suve perutave delove.  Sa 6 meseci bi trebalo da počnemo sa uvođenjem nemlečne ishrane, pa me zanima da li treba da odlažem većinu alergena i kada uvoditi te namirnice? I kada mozemo raditi alergotest kod bebe? Hvala

Odgovor dr Milobratović:

Poštovani, pojava osipa kod beba nije uvek znak da je dete alergično na neke namirnice ili da ima neke specificne alergije. Ospa kod male dece je često reakcija organizma na virusne infekcije, a može biti i reakcija organizma na stresogene faze u razvoju, kao i na visoke temperature i sl.

Po najnovijim preporukama, čak kod dece koja imaju dijagnostikovan atopijski dermatitis, što nije slučaj sa vašim detetom, preporuka je da se sa 4 do 6 meseci uvode u ishranu kikiriki i slična hrana koja cesto izaziva alergijske reakcije, sa ciljem da organizam razvije otpornost na date alergene. Pored toga alergija na hranu je retko kod dece uzrok pogoršanja ili razvoja dermatitisa. Tako da mislim da nemate razlog ograničavati vašem detetu izbor namirnica koje se trebaju regularno uvoditi shodno uzrastu.

Takođe za sada nemate indikacija da se rade alergo testovi. Prema preporukama, alergijski testovi na hranu se rade kod dece uzrasta do 5 godina ukoliko dete ima jako izrazen atopijski dermatitis, koji ne reaguje na terapiju ili ukoliko dete dobije akutnu alergijsku reakciju – urtikariju ili angioedem nakon uzimanja određene namirnice. Po vašoj priči mislim da vaše dete nema takve reakcije, tako da za sada nema potrebe za ispitivanjima. Sve najbolje.


Pitanje pacijenta: 

Imam celijakiju, a imam jako suvu kožu toliko da mi je garderoba sva bela kada je skinem.. Interesuje me predlog neke kreme i ako se možda zna neki uzrok toga. Pritom pijem oko 1,5l vode dnevno.

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, prisustvo suvoće kože može biti deo klinićke slike celijaklije, ali je bitno da se proveri da nemate manjak gvožđa, jer je to često uzrok jake suvoće kože. Trebalo bi odrediti gvožđe i feritin u krvi.

Za zamašćivanje kože moja preporuka je da se upotrebljavaju sledeće kreme (nazivi poznati pacijentu). Trebale bi se nanositi na  kožu blagim utrljavanjem u toku od 5 min nakon kupanja. Pored toga bi trebali koristiti uljne kupke ili sindete za kupanje. Sve najbolje.


Pitanje pacijenta: 

Postovana, molim vas ako možete mi pomoći ikako. Dijete mi ima dvije i po godine, kao beba imao je atopijski dermatitis koji se smirio kad je imao 6 mjeseci, sad se pojavilo ponovo, ne znam da li je atopijski. Svrbi ga anus i piša najviše navečer, i ima malo osipa na nogama kao bubuljice, dok nije ovo krenulo sa koronom uradili smo slijedeće nalaze:nalaz urina- uredan, nalaz stolice na parazite- negativan, perianalni nalaz- pokazao stafilokok aureus, bris noge isto pokazalo stafilokok u većoj količini, dermatolog nam je je rekao da je to normalno, ali ipak dao atibiotik kremu geramicin i nistatin kapi. To nije nista pomoglo pa nam je drugi dermatolog rekao je da je to atopijski i da namažemo elocom na tačkice i na anus i na uši travazol, 5 dana, to se smirilo nekih deset dana i sad se opet pojavilo. Da li je moguce da su gliste, a da nije pokazalo na nalazu jer kada jede slatko, još se više češe i da li se smije bez nalaza popiti nesto za gliste? Unaprijed hvala.

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, perianalni svrab, posebno kod dece i tokom noći veoma često je posledica infekcije sa glistama. Mislim da bi prvo to trebalo isključiti i to adekvatnom dijagnostikom. To podrazumeva da se uzimaju tri perianalna brisa pomoću lepljive trake, tj. tokom tri uzastopna dana. Traka se nalepi ujutro pre odlaska u toalet na perianalnu sluzokožu i potom pošalje na analizu. Pored toga potrebno je uraditi pregled stolice na ciste i jaja crevnih parazita, isto tri uzastopna uzorka. Tek ukoliko je to negativno, treba razmisljati o drugim oboljenjima. Atopijski dermatitis obično ne zahvata perianalnu sluzokožu. Terapiju protiv glista ne možete sami sprovoditi, jer lekovi nisu bezopasni, tako da ih mora prepisati lekar i kontrolisati. Možete mi se javiti ako vam bude potrebna neka pomoć, nakon što se uradi gore naveden pregled na  gliste. Sve najbolje.


Pitanje pacijenta:

Postovanje. osoba od 40 godina, unazad vec 2 nedelje na grudima oseća svrab i crvenilo, uz povremeno kašljanje. U domu zdravlja su joj dali lek nixar, koji samo trenutno deluje. Poslednja dva dana na vratu se pojavila suva koža u vidu pečata, šaljem prilog. Svako misljenje i savet bi nam znacilo. Hvala.

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, promene koje vidim na slici mi izgledaju kao kontaktna alergijska reakcija. Mislim da bi trebali mazati kremu (naziv poznat pacijentu) 1 x dnevno tokom 7 dana, a potom samo zamašćivati kožu neutralnim kremama 1 do 2 puta dnevno. Izbegavajte nanošenje mirisa na kožu. Sve najbolje.


Pitanje pacijenta:

Kako da dezinfikujem kuću, a da ne naštetim malom atopičaru pošto joj se koža upalila od češće dezinfekcije?

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, možda ne bi bilo loše da upotrebljavate rastvor sode bikarbone za dezinfekciju. I bitno je da se detetu koža što češće zamašćuje pa se i na taj način sprečava direktan kontakt kože sa spoljašnjim iritansima.


Pitanje pacijenta:

Kako ovih dana sa izraženim ekcemom na rukama, pranjem ruku i alergijom na lastex?

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, verujem da imate problem. Pokušajte da za pranje ruku koristite uljne kupke ili sindete koji ne skidaju mansoću sa ruku i nisu tako agresivni. Pored toga bitno je da uvek posle pranja namažete neku kremu na ruke. Pored toga redovno koristite terapiju koju vam je vaš dermatolog preporučio. Ili preventivno možete pokusati da koristite kremu (naziv poznat pacijentu) 2 x dnevno, tri dana u nedelji, a između toga neutralne kreme.  Sve najbolje.


Pitanje pacijenta:

Imam alergijski dermatitis na dlanovima. Lečim ga već mesecima, ali bezuspešno.

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, ukoliko vam lečenje ne daje rezultate, treba videti o čemu se radi. Ili promeniti terapiju ili ispitati da nemate možda neko drugo oboljenje na rukama koje može da izgleda kao alergijski dermatitis. Možda je najbolje da porazgovarate sa vašim dermatologom. Ja vam na žalost ovako, bez da vas vidim i eventulno uradim neke analize, ne mogu dati neki korisniji savet.


Pitanje pacijenta:

Nikada nisam imala problem sa alergijama. Dve nedelje već kašljem, nekada pola dana ništa i onda se uveče gušim od kašlja. Nos mi ne curi, nekad kijam, ali tipa, jednom dnevno. Imam pritisak u plućima. Uveče imam kašaljkao “pseći lavež”.

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, mislim da morate otići do pulmologa da vas pregleda I uradi dodatne analize ako smatra da treba.


Pitanje pacijenta:

Koji preparat za skidanje virusnih bradavica preporučujete detetu?

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, za skidanje virusnih bradavica kod deteta se može koristiti tečni azot u ambulantnim uslovima ili se mogu kiretirati. Morate se obratiti dermatologu da sprovede adekvatnu terapiju.


Pitanje pacijenta:

Mojoj ćerki se pojačao ekcem na šakama. Znam da je iziritirano zbog učestalog pranja, ali šta da radim?

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, možete da koristite uljne kupke za pranje ruku ili sindete kako bi se što manje iritirala koža. Pored toga uvek posle pranja treba namazati kožu neutralnim kremama. Pokušajte da koristite kremu (naziv poznat pacijentu) 2 do 3 x dnevno tokom 10 dana, da vidite da li će vasoj ćerki odgovarati. Ukoliko se ekcem ne smiri, onda bi trebalo da se na osnovu pregleda dermatologa prepiše terapija, najverovatnije u smislu Elidel krème ili kortokosteridnih krema tokom ogranicenog perioda.


Pitanje pacijenta:

Da li česta pojava bradavica kod dece ima neko dodatno značenje? Detetu su se, posle šaka, pojavila i na prsićima na nozi. Na palcu su se grupisali i baš loše izgledaju. Da li postoji neki način da se uklone, sem hirurški?

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, pojava bradavica je česta kod dece i nije znak nikavog oboljenja ili poremećaja u organizmu. Bradavice se mogu lečiti tečnim azotom ili kiretiranjem, ali sve se to radi u ambulantskim uslovima.


Pitanje pacijenta:

Dobar dan, poštovanje.  Imam bebu od osam meseci (prvo dete). Treba mi pomoc od vas. Počela je da ima problema sa osipanjem pre jedno 10-ak dana. Prvo joj je izašlo na licu kod brade od osipanja nešto kao lišaj ili ekcem nisam sigurna, mnogo balavi razmazuje sve, jer joj rastu zubici. Nisam joj ništa novo od ishrane uvodila od kad je to krenulo i trudila sam se da uvek sve sto je novo jede barem 3,4 dana jedno isto zbog reakcija. Uvek je bila zdrava beba. Pored nemlečne ishrane ona i sisa. Ne pije ni jedno drugo mleko osim mog. Jede povrće, krompir, brokoli, karfiol, šargarepe, tikvice, spanać, od mesa: junetinu, ćuretinu, piletinu i od voća: jabuku, krusku bundevu. Sve se kuva i blendira. Poslednjih, jedno tri nedelje nije jela voćkice i nije jela ćuretine i spanaća, ostalo jeste. Plus jede pirincanu i kukuruznu kašu bez glutena, sa mlekom u sebi, a pravim joj sa vodom.

Jedina razlika jeste da sam ja znatno povećala unos C vitamina. Šumeci cink i magnezijum, limunade, pomorandže, čaj od korena đumbira. Ja to ništa pre nisam konzumirala da li to mozda ima veze? Posebno što je to više puta dnevno. Njoj je prvo izašlo to ispod brade pre tri nedelje kao lišaj, ekcem i to mesto je non stop vlažno od bala. Tada nisam konzumirala ništa od navedenog, ali posle jesam i posle je sve drugo krenulo.

Sa pedijatrom iz doma zdravlja sam se čula, ona je videla slike i misli da je ekcem. Dala je da mažem kreme (naziv poznat). Nisam sigurna od čega i šta je to što se dešava.

savetovalište za alergije

 

savetovalište za alergije

Odgovor dr Milobratović:

Poštovana, promene koje ima vaše dete idu u pravcu ekcema. Ekcem tj upalna reakcija kože može često da se vidi, posebno kod male dece i za to postoji veći broj razloga. Nekada može da bude deo kliničke slike atopijskog dermatitisa; može da bude reakcija na hranu, što je dosta ređe. Često je posledica intezivnijih higijenskih mera i u okviru toga isušivanja kože, a može se javiti i kao reakcija na stres. Kod male dece stres može da bude i rast zubića, neka blaža prehlada ili neke promene u svakodenvnoj rutini. Dakle, kod vašeg deteta crvenilo koje je prisutno u blizini usta je posledica iritacije kože zbog pojačanog lučenja pljuvačke. Za ostale promene na koži mislim da su se nadovezale na ekcematoznu reakciju u predelu usta. Što se tiče vaše ishrane, mislim da nema puno uticaja na promene kod vašeg deteta. Eventualno bi možda trebali izbaciti djumbir nekoliko dana, pa da vidite reakciju.

  • Terapija data pacijentu.

Hvala Dr Danici Milobratović što je izašla u susret i odgovorila na pitanja svih pacijenata! 

U ime svih pacijenata, NU Alergija i ja

Share

You may also like...