Primena terapije za alergije tokom perioda dojenja

alergije i dojenje
Odgovaramo na pitanje: Da li majke koje doje, a pate od sezonskih alergija mogu da olakšaju simptome i ne brinu o prelasku leka u mleko i uticaj na bebu? Pročitajte preporuke dipl. farmaceutkinje Tamare Božilović.

Osnovne smernice

Antihistaminici koji se piju kao prva linija odbrane protiv alergija, prelaze u mleko. Prema američkoj FDA dozvojeni antihistaminici za sistemsku upotrebu tokom laktacije  su loratadin, desloratadin i feksofenadin. Pri tom poželjno je da terapija bude u minimalnoj efikasnoj dozi i u kraćem vremenskom periodu.

Nazalni kortikosteroidi nisu preporučeni tokom laktacije iz razloga što nema dovoljno podataka o tome. Međutim, s obzirom da su lokalnog karaktera i da je njihova koncentracija u sistemskoj krvi mala iskusniji alergolozi dozvoljavaju primenu nazalnih kortikosteroida tokom dojenja.

Sistemski kortikosteroidi su kontraindikovani tokom laktacije, iako im je prelazak u mleko u malom procentu, smatra se da postoji zdravstveni rizik za dete.

Natrijum-kromoglikat koji se koristi kao kapi za oči i smanjuje alergijsko suzenje oka i svrab, dozvoljen je tokom dojenja.

Azelastin kao kapi za oči i sprej za nos se preporučuje u ograničenoj upotrebi.  Postoje podaci o prelasku u mleko ovih supstanci, ali s obzirom na lokalnu primenu – upotreba je dozvoljena uz minimalno, vremenski kratko doziranje.

Parafarmacija

Sprejevi i gelovi za nos sa EKTOINOM su efikasni protiv alergijskog rinitisa i dozvoljeni su tokom dojenja. Ektoin štiti nosnu sluzokožu od alergena iz vazduha, stvarajući barijeru u vidu filma.
I drugi sprejevi za nos protiv alergija koji funkcionišu po principu zaštitnog filma dozvoljeni su tokom dojenja.

Biljni preparati za sistemsku upotrebu koji smanjuju simptome alergije nisu namenjeni dojiljama uglavnom iz razloga što ne postoje relevantni podaci, iako im je sastav kompatibilan sa laktacijom.

Upotreba terapije protiv alergija tokom perioda dojenja

Izvodi se zaključak da je rešenje u lokalnoj primena lekova. Sprejevi za nos i kapi za oči smanjuju simptome i olakšavaju svakodnevnicu i uglavnom ih alergolozi preporučuju tokom perioda dojenja. Veoma je važno pratiti savete lekara, primenjivati adekvatne doze terapije i kontrolisati vremensku upotrebu same terapije.

Najvažnije preporuke:
1. Obavezno se konsultovati sa alergologom.
2. Primenjivati adekvatne doze terapije.
3. Konstrolisati vremensku upotrebu terapije po preporuci lekara.

*Obavezno se pre odlaska u apoteku konsultovati sa lekarom.

Share

You may also like...