Pitali ste stručnjaka: pulmolog dr Milan Rodić odgovara

 

Savetovalište za alergijeSavetovalište za alergiju “Sa alergijom na Ti” koje Udruženje Alergija i ja organizuje od 2018. godine nije prestajalo da radi tokom pandemije korona virusa.

Medicinski eksperti sa kojima sarađujemo odgovarali su na pitanja pacijanata putem on -line platformi, a obzirom da su mnogi specijalistički pregledi odloženi tokom epidemije COVID -19 i još uvek su, Savetovalište za pacijente je postalo neophodna delatnost, jer nijedna bolest, dijagnostika, terapije i lečenja – ne mogu da čekaju.

Pitanja i odgovori za pulmologa

Ovoga puta pitali ste pulmologa, dr Milana Rodića, koji je odgovorio na sva vaša pitanja. Izdvojili smo neka od njih kako bi i drugi pacijenti mogli da saznaju nešto više o astmi i alergijama.


Pitanje pacijenta:

Imam koronu već 20 dana, a imam jaku alergiju. Pijem Aerius, grlo mi je upaljeno.

Odgovor dr Rodića:

Ako je pitanje sme li da pijete antihistaminic (Aerius) odgovor je da, pijete redovno Aerius uz ostalu terapiju koju ste dobili od ordinirajućeg lekara.


Pitanje pacijenta:

Doktore, da li je uobičajeno da dete od 5 godina dobije Flixotide pumpicu od120mcg, 2x dnevno?

Odgovor dr Rodića:

Poštovana, dozu inhalacijskog kortikosteroida odabira doktor prema stepenu tegoba i proceni stepena težine astme, tako da je moguće primenjivati i ovu dozu.


Pitanje pacijenta: 

Poštovanje, da li često korišćenje antihistaminika može oštetiti srce?

Odgovor dr Rodića:

Poštovana, često korišćenje antihistaminika ne može oštetiti srce, nemate razloga za brigu.


Pitanje pacijenta:

Poštovani doktore, ceo život sam imala astmu, gušenje se javljalo samo kod fizičkog napora, nekad i šetnje, da bi se posle porodjaja sa 24 godine simptomi potpuno povukli. Sad imam 30 i dalje sam mirna. Test nikad njje pokazao nijednu alergiju. Da li postoji mogućnost da se vrati astma?

Odgovor dr Rodića:

Poštovana, šansa postoji. Ali, ako sada nemate tegoba prilikom napora nema mesta za brigu unapred.


Pitanje pacijenta:

Ljudima kojima je ozbiljna alergija na polen i druge alergije generalno prestala prelaskom na 100% karnivor ishranu. Kakav je Vaš stav o tome?

Odgovor dr Rodića:

Nemam poseban stav o tome. Možete se posavetovati sa dijetologom o adekvatnoj ishrani u skladu sa Vašim zdravstvenim stanjem.


Pitanje pacijenta: 

Postovani, da li alergija na polen trava, drveća, korova može da se povuče skroz ili je to hronično stanje?

Odgovor dr Rodića:

Poštovana, takvo stanje je uglavnom hronično. Simptome možete ublažiti ako na vreme, pre cvetanja određenih biljaka, počnete sa terapijom antihistaminicima, a takođe jačanjem imuniteta i opšteg stanja organizma, pa se tegebe izazvane alergijama se smanjuju.


Pitanje pacijenta:

Da li hirurska ili pamučna maska može efikasno da štiti od polena dok smo na otvorenom? Hvala.

Odgovor dr Rodića:

Poštovana, nošenje maske delimično može ublažiti alergiju na polene, pri čemu hirurška maska daje veći nivo zaštite.


Pitanje pacijenta:

Na koliko meseci treba da se ponovi alergo test?

Odgovor dr Rodića:

Sam razlog za retestiranje diktira interval ponavljanja. Nekada se to radi i pre prelaska na primenu imunoterapije, ako dotadašnja antiiflamatorna terapija nije dovela do rezultata. U proseku, razumno bi bilo sačekati godinu dana, jer je ipak potrebno određeno vreme da se alergija razvije.


Pitanje pacijenta:

Poštovani dr Milan Rodić,

Početkom godine sam posumnjala da imam alergiju, ali mislim da iste simptome imam nekoliko godina unazad. Naime, nos mi je stalno zapušen, usta suva, iako pijem dosta tečnosti, a grlo me često grebucka. Mislila sam da su to prehlade, ali detaljnom analizom kod orl je ustanovljeno da nije u pitanju prehlada. U pretrage sam krenula pre par godina i išla sam i kod neurologa zbog vrtoglavica, čak sam radila i magnetnu, ali su svi nalazi bili uredni. Nedavno sam posumnjala na alergiju, pa me zanima koje pretrage bi trebalo uraditi i da li Vi mislite da postoji mogućnost alergije? Napominjem da je moj brat kao mali imao astmu, a deca imaju i nutritivne i inhalatorne alergije, moja baka (po majci) je kasno dobila astmu (sa 50 godina), dok je moj otac umro od tumora na plućima, nemajući nikakvih tegoba sa alergijama, astmom i bolestima pluća.

Odgovor dr Rodića:

Poštovana, koje god alergološko testiranje da vam je dostupno uradite ga (kožni prick testovi ili testiranje specifilnih IgE iz uzorka krvi). Vrlo je moguće da bolujete od alergijskog rinitisa. Na osnovu tegoba koje ste naveli, simptome astme za sada nemate.


Pitanje pacijenta:

Pisem vam sa nadom da ću dobiti neophodne informacije o daljem lečenju.Pijem antihistaminike i Nasonex već mesec dana, međutim tome je prethodila i prehlada koja se završila blažom upalom pluća. To je tretirano longacefima, a pre toga sam koristila hemomicin i pancef. Temperatura je takođe bila povišena, do 37,3. Međutim, istakla bih da je grlobolja sve vreme prisutna, i sada iako nemam temperaturu, pa sam uvela Singular na predlog lekara opšte prakse. Imam neku nelagodu u plućima u vidu blažeg stezanja i žarenja, a sa ovim Singularom je to ublaženo. Imala sam ovakve slične simptome i prošle godine, gde sam dobijala i pumpicu ali nisam sprovela lečenje do kraja jer mi se stabilizovalo disanje. Pitanje je, da li je kod mene prisutna alergijska astma, a jos važnije, da li su bolovi u grlu prateći simptom astme, ili uopste alergijskog rinitisa? Radila sam laboratoruju i rtg, svi arametri su relativno zadovoljavajući. Imam 43 god. i sklonost respiratornim infekcijama i bronhitisima.

Odgovor dr Rodića:

Simptomi suvoće grla i bolno grlo mogu biti usled opstrukcije nosa i disanja na otvorena usta, što se viđa kod hroničnog rinitisa (pa i alergijskog). Pomenuti Singulair i “pumpica” su lekovi za lečenje astme koji su se očigledno pokazali kao uspešni, ali o dužini primene odlučuje nadležni pulmolog. Predlažem Vam da u svakom slučaju uradite alergološko testiranje i spirometriju.


Pitanje pacijenta:

U kom periodu dečija astma može da prođe?

Odgovor dr Rodića:

Dečija astma obično prođe u školskom uzrastu, tj. pubertetu.


Pitanje pacijenta:

Da li deca sa alergijama na polen i alergijskim rinitisom imaju veću verovatnoću da dobiju astmu?  I da li primena antihistaminika i imunoterapija mogu da spreče razvoj astme?

Odgovor dr Rodića:

Nažalost, takva deca imaju veću verovatnoću za dobijanje astme. Što se tiče primene imunoterapije, ona ima za cilj lečenje astme. Za primenu antihistaminika i imunoterapije u prevenciji astme konsultujte se sa imunologom.


Hvala Dr Milanu Rodiću na saradnji i odgovorilma na sva pitanja pacijenata! 

U ime svih pacijenata, NU Alergija i ja

Share

You may also like...