Novo istraživanje potpuno zbunilo naučnike: Otkrivena je veza ASTME i COVIDA-19

korona virus

Sve je veći broj istraživanja koja ukazuju na kompleksnu vezu astme i Covida-19. Još na samom početku pandemije su lekari upozoravali da su među najugroženijima ljudi sa već oštećenim plućima, u šta svakako spada astma. Potpuno je jasno i zašto – korona virus može da izazove tešku upalu pluća i proizvede teške napade astme. Međutim, kako prenosi statnews.com, pojavila se nova analiza koja je proučila 1.500 pacijenata i koja je zbunila naučnike.

Naime, prema toj analizi, ispostavilo se da pacijenti sa astmom nemaju ništa veće šanse da budu hospitalizovani u odnosu na pacijente bez astme, što je u potpunoj suprotnosti sa svime što se do sada pretpostavljalo.

Očekivao sam da zaraženi korona virusom koji već boluju od astme prolaze mnogo gore” – kaže autorka ovog istraživanja, Gajatri Patel, lekar, alergolog i imunolog na Northwestern univerzitetu.

Međutim, ispostavilo se da postoje razlike jer postoje različiti tipovi astme.

Nisu svi slučajevi astme isti “- upozorava Šeron Čintraja, alergolog i istraživač na Stenfordu. Ona skreće pažnju na studiju koju je nedavno sproveo Harvard, a gde su analizirana dva tipa astme – alergijska i nealergijska. Obe imaju slične simptome, ali ih izazivaju drugačije stvari. Alergijsku izazivaju alergeni poput polena ili buđi, dok se nealergijska dešava usled pretranog stresa, vremenskih prilika, vežbanja i sličnih stvari.

To istraživanje pokazalo je da nealergijska astma umnogome pojačava rizike od Covida-19, dok kod alergijske astme rizik nije ništa veći nego kod pacijenata koji nemaju astmu.

To je otvorilo mnoga nova pitanja na kojima lekari i naučnici sada rade, poput toga kako pristupiti pacijentima sa nealergijskom astmom ako se zaraze korona virusom. Glavno pitanje je da li steroidi koji se najčešće koriste u lečenju astme imaju uticaj na lečenje od Covida-19. Dok neki naučnici, poput Šeron Čintraje, smatraju da steroidi zapravo smanjuju dejstvo ACE2 receptora i tako verovatno čuvaju respiratorni sistem od infiltracije virusa, drugi se sa njom ne slažu. U svakom slučaju, Šeron Čintraja najavila je dodatna istraživanja na ovu temu i poručila da se nada da će se što pre doći do odgovora.


Nacionalno udruženje Alergija i ja i mrežna organizacija čiji smo članovi Global Allergy Airways Patient Platform podržavaju Global Patient Registries i molimo vas, ukoliko ste imali COVID 19 ili ste imali simptome korona virusa da se registrujete kako bismo bolje upoznali situaciju naših pacijenata sa COVID19. Molimo vas da se registrujete na sledećim linkovima za istraživanje:

COVID 19 + Atopic Eczema (Secure AD Patient Registry)

AD patients survey page: https://www.secure-derm.com/secure-pad/

AD patients FAQ-page: https://www.secure-derm.com/secure-pad-faq/

Asthma/Allergy + COVID 19 (Allergy & Asthma Network + Embleema Patient Registry)

https://allergyasthmanetwork.org/research/covid-19-registry/

Asthma360 (Allergy & Asthma Network Patient Registry for Asthma Patients)

https://allergyasthmanetwork.org/research/asthma-registry/

Hvala vam unapred što učestvovanjem pomažete razumevanju povezanosti alergijskih oboljenja i korona virusa!


Izvor: Žena.blic.rs

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter