Moje lično iskustvo sa korona virusom – simptomi, dijagnoza, lečenje, terapija

iskustvo sa kovidom

 

O korona virusu se još uvek malo zna i to je ono što nas najviše plaši. COVID19 je svuda oko nas i mnogima je svaka priča o virusu već dosadila, iako se, budimo iskreni – svi plašimo. Upravo zbog toga sa vama delimo ličnu priču o iskustvu sa ovim virusom. Pročitajte kako su se simptomi manifestovali, nakon koliko vremena se virus dijagnostikovao i koja je bila preporučena terapija. Napominjemo da je pacijentkinja dobro i da je od juče i zvanično negativna na korona virus.


Ova priča je vezana za COVID-19, koja kod mene traje još od 29.6., a kontrola (nadam se poslednja) je 10.8.2020. posle PUNIH ŠEST NEDELJA.

Kako je nov virus kliničke studije i istraživanja će se tek sprovoditi.

Ono što većinu interesuje su

Simptomi

Gubitak čula mirisa je siguran pokazatelj da imate virus, sve ostalo varira. Zajedničko je temperatura, kod nekoga 37,2 kod nekoga i preko 39. Može trajati danima.

Ja sam bila ona koja nije odmah prepoznala, krenula sam sa terapijom, a onda završila i u bolnici.

Imala sam blago grebuckanje grla, toliko blago kada bih nezgodno popila kiselu vodu grlo bi me više grebalo. Taj dan je klima u autu duvala u mene… Rekoh to je. To veče i sutradan taj neugodan osećaj i uveče jednom “uhvatih” temperaturu 37,4.

Sutradan ceo dan super, ali uveče nisam osećala miris paste za zube. Sutradan zapušeni sinusi, teška glava (ništa neobično posle klime koja duva u vas a inače imate problem sa sinusima).
Tih par dana nema čulo mirisa i već treći počinjem da sumnjam, ali nemam kašalj, temperaturu, malaksalost… Uradim test samoprocene na sajtu Ministarstva zdravlja.

Dobijem poruku da ga ponovim za 7 dana, ili ranije ako se jave drugi simptomi.
Možda ipak da ne rizikujem i čekam testiranje u redu 4 sata, još ako nemam COVID-19 dobiću ga u redu.

Uveče mi se nešto zevalo – logično, pa imam nizak pritisak. Legnem da spavam i ujutru ustanem opet mi se zeva, šta god da kaže, krenem da radim… Rekoh težak dan, pao pritisak… Ali nemoguće ceo dan da zevam. Rekoh idem da se testiram. Kažu mi i šta? Šta onda? Dobićeš da si pozitivna i daće ti Hemomicin i to je to. Bolje uzmi i pij.
Razmišljam… Imam prolaps… Bolje ja da uzmem lek kao profilaksu.

korona virus

Pijem i drugi dan terapije krenula dijareja i temperatura do 38. Isto se desilo i sutradan kada sam uradila privatno krvnu sliku i CRP i pravac COVID-19 ambulanta.

Tamo vide akutnu upalu donjih respiratornih puteva i dobijem još Pancef uz Hemomicin, pijem 3 antibiotika dnevno, plus Cink, Vitamin C 2.000mg, Aspirin 100… Urade PCR test jer su antitela bila negativna – to je 11. dan od onog grebuckanja grla.

Posle 2 dana jake terapije kreće mi “pucketanje sapunice” kada izdišem i temperatura po ceo dan 37,4-37,6.

Uglavnom, jave mi posle 3 dana da sam pozitivna i sutradan na rendgenu pokaže obostranu upalu pluća. Završavam u bolnici 9 dana pod Longacefom i vitaminima. Dok su ostali pacijenti dobijali Chloroquine ja ga zbog moje alergije na hlor nisam dobijala, jer u kontaktu sa njim dobijam uporan suvi kašalj, koji je, dok nismo otkrili da je hlor tj. Ace kojim sam prala kupatilo u pitanju, toliko dugo trajao da sam radila i testove na tuberkulozu.

Tamo saznajem da su neki imali:

– Samo bol u krstima 2 dana koji se spuštao niz nogu, treći dan krenuo bol u visini bubrega sa širenjem levo i desno kada je krenula i temp 38.
(bilo upaljen donji deo pluća, davalo refleksiju)

–  Drugi su imali samo bol u zglobovima sa temperaturom.

– Neko je imao samo dijareju i temperaturu.

– Izgleda da je i moj malac (koji ima celijakiju) preležao, jer je imao dijareju sa temperaturom, a posle 3 dana dobio urtikariju i sutradan osip, ali sada ne mogu da proverim jer je za PCR kasno, a antitela se ne razviju kod svih 😕

Znači, NE MORA BITI VIŠE SIMPTOMA kao što se piše, jedino zajednička je temperatura.

Gubljenje čula ukusa/mirisa – kako ko.
Kašalj, suv i uporan – NIKO OD NAS 8 IZ SOBE NIJE IMAO.
Temperaturu – svi.
Bol u zglobovima – kako ko.
Bol u grlu – kako ko.

Preventiva i terapija

korona virus

2x1000mg vit. C
1 mcg Vitamin Alfa D3 – ne mogu alergični na kikiriki !!!
Aspirin 500 mg (meni nisu rekli odmah u ambulanti, ali sam pila 100mg. On je najbitnije, jer virus izaziva trombozu zbog koje lekovi, kiseonik ne mogu stići u sve delove pluća. U bolnici se dobija Fraxiparine
2×1 probiotik
Zink (najbolje sa vitaminom C i pije se oko podneva)

Ko ne sme Aspirin, doktor nam je rekao malo više belog luka ima isti efekat (a i distanca je zagarantovana 😂😉)

Važno je znati

PCR test nije pokazatelj da nemate COVID-19, jer ako se spusti u pluća, nema ga više u grlu ili nosu. Sa nama u sobi je bio čovek 2x negativan, bio je pacijent 4x negativan, a završio na respiratoru.

Bitni su

  • Krvna slika
    CRP
    D dimer
    Snimak pluća

Moj savet svima je: Ne bežite od pregleda… Što pre na pregled, veća šansa da ćete sve pregurati lakše. Videli ste moj tok bolesti. Antibiotik nas čuva da zbog pada leukocita (izazivaju virusi) ne dobijemo neku bakterijsku infekciju, a virus svoje mora da “odradi”.


Iskustvo podelila: naša Ana Nikolić


istraživanje

Naše Nacionalno udruženje Alergija i ja učestvuje u istraživanju koje sprovdi SECURE-AD koje je zamišljeno da pomogne u razumevanju uticaja korona virusa COVID-19 na bolesnike sa atopijskim dermatitisom. Svi pacijenti koji su imali COVID 19, a imaju atopijski ekcem mogu učestvovati.

Istraživanje je namenjeno osobama koji imaju atopijski ekcem i kojima je bila dijagnostikovana i bolest COVID-19 (ili se na istu sumnja). Ukoliko želite učestvovati važno je da su se vaši simptomi pojavili pre 2 nedelje. Samo tako možete podeliti svoje osobno iskustvo s ovom virusnom infekcijom i na taj način pomoći pri razumevanju toka bolesti u bolesnika s atopijskim ekcemom.

Popunjavanje ankete traje približno 10 minuta i sastavljeno je iz osnovnih pitanja, pitanja o lečenju atopijskog dermatitisa i pridruženih bolesti te pitanja o utjecaju COVID-19 bolesti.

Anketa je anonimna.


Stranica za lekare: https://www.secure-derm.com/secure-ad-physician/

Stranica s anketom za bolesnike sa atopijskim dermatitisom: https://www.secure-derm.com/secure-pad/

Stranica sa često postavljenim pitanjima koja se odnose na atopijski dermatitis: https://www.secure-derm.com/secure-pad-faq/

Partneri: https://www.secure-derm.com/ad-partner-organisations/

Zahvaljujemo se svima na učestvovanju.

Share

You may also like...