Proglas upućen Ministarstvu obrazovanja povodom dece sa atopijskim dermatitisom

škola i atopijski ekcem

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja

Dana: 17. avgusta 2020. god.

Beograd

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani “Alergija i ja”, kao članica Međunarodnog udruženja pacijenata za dermatološke bolesti (GlobalSkin) i Evropske federacije pacijenata sa alergijom i bolesti disajnih puteva (EFA), obeležiće u Sbiji Svetski dan atopijskog ekcema 14. septembra 2020. godine nizom prigodnih programa i aktivnosti.

Svetski dan atopijskog ekcema je dan u kojem se udruženja pacijenata koja se bave ovom problematikom  posvećuju podizanju svesti i boljem razumevanju ove bolesti u modernom društvu. Obeležavanje ovog dana okuplja one koji su pogođeni ekcemom ili atopijskim dermatitisom kako bi razmenili iskustva, buduće težnje i pokrenuli akcije širom sveta kako bi poboljšali svoje živote.

S navedenim u vezi želimo da ukažemo na to da deca i mladi koji pate od atopijskog dermatitisa često pate od smanjene pažnje, odnosno koncentracije što može da utiče na nihov uspeh u obrazovanju kao i da često budu socijalno isključena od strane svojih vršnjaka zbog izgleda njihove kože ili alegija kojе imaju. Važno je takvoj deci posvetiti posebnu pažnju pa i učiniti dodatni napor kako bi se vaspitači i nastavno osoblje bolje upoznali sa bolestima iz atopijskog spektra,  obučili za odgovarajući pristup deci kojа boluju od istih, a  sve kako bi im se obezbedilo da budu uključena u sve aspekte svakodnevnog života u školi ili vrtiću što može pozitivno da utiče na njihovo samopouzdanje i uspeh u radu i životu.

Atopijski dermatitis je složena hronična imunoposredovana bolest koja pogađa mnogo više od same kože. Pacijenti osećaju uticaj atopijskog dermatitisa ili ekcema kako na svojoj koži – kroz konstantan svrab, crvenilo, otekline i bolne lezije, tako i na svojem psihičkom stanju i uopšte kvalitetu života. Oboleli od atopijskog dermatitisa zbog te osnovne bolesti pate i od nedostatka sna, često ispoljavaju simptome anksioznosti i depresije, što može da utiče na njihovu sposobnost da rade i učestvuju u svakodnevnim aktivnostima dovodeći ih do socijalnе izolacije i smanjenja kvaliteta života.

Globalno posmatrajući, atopijski dermatitis pogađa 20% dece i 10% odraslih. Do 72% pacijenata sa umerenim do teškim atopijskim dermatitisom doživljava atopijske komorbidnosti uključujući: astmu (oko 40%), alergijski rhinitis (38,1%-51%), alergijski konjuktivitis (20% – 24%), alergiju na hranu (34%), hronični rinosinusitis (26%) i nosne polipe (13%).

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja

Share

You may also like...