Proglas upućen Ministarstvu zdravlja povodom Međunarodnog dana atopijskog ekcema

atopijski ekcem

Ministarstvo zdravlja

Nemanjina 22-26, Beograd

 

Dana: 17. avgusta 2020. god.

Beograd

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani “Alergija i ja”, kao članica Međunarodnog udruženja pacijenata za dermatološke bolesti (GlobalSkin) i Evropske federacije pacijenata sa alergijom i bolesti disajnih puteva (EFA), obeležiće u Srbiji Svetski dan atopijskog ekcema 14. septembra 2020. godine nizom prigodnih programa i aktivnosti.

Svetski dan atopijskog ekcema je dan u kojem se udruženja pacijenata koja se bave ovom problematikom  posvećuju podizanju svesti i boljem razumevanju ove bolesti u modernom društvu. Obeležavanje ovog dana okuplja one koji su pogođeni ekcemom ili atopijskim dermatitisom kako bi razmenili iskustva, buduće težnje i pokrenuli akcije širom sveta kako bi poboljšali svoje živote.

Atopijski dermatitis je složena hronična imunoposredovana bolest koja pogađa mnogo više od same kože. Pacijenti osećaju uticaj atopijskog dermatitisa ili ekcema kako na svojoj koži – kroz konstantan svrab, crvenilo, otekline i bolne lezije, tako i na svom psihičkom stanju i uopšte kvalitetu života. Oboleli od atopijskog dermatitisa zbog ove bolesti pate i od nedostatka sna, često ispoljavaju simptome anksioznosti i depresije, što može da utiče na njihovu sposobnost na poslu i učestvovanje u svakodnevnim aktivnostima, dovodeći ih do socijalne izolacije i smanjenja kvaliteta života.

Globalno posmatrajući, atopijski dermatitis pogađa 20% dece i 10% odraslih. Do 72% pacijenata sa umerenim do teškim atopijskim dermatitisom doživljava atopijske komorbidnosti uključujući: astmu (oko 40%), alergijski rhinitis (38,1%-51%), alergijski konjuktivitis (20% – 24%), alergiju na hranu (34%), hronični rinosinusitis (26%) i nosne polipe (13%).

Ovom prilikom vas pozivamo da nas podržite u našim naporima i da nam kroz ostvarenu saradnju  pomognete  u poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa atopijskim dermatitisom i uopšte bolestima iz atopijskog spektra, a kroz ostvarivanje sledećih ciljeva:

  • Uvođenje protokola i obezbeđivanje savremenih dijagnostičkih metoda za dijagnostiku atopijskog dermatitisa;
  • Obezbeđivanje savremenih medikamenata i medicinskih sredstava za obolele na teret zdravstvenog osiguranja;
  • Uvođenje bioloških tretmana za lečenje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja

 

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter