Sve što roditelji, učitelji i nastavnici treba da znaju o atopijskom ekcemu

deca sa ekcemom

Šta je atopijski ekcem (atopijski dermatitis)?

Atopijski dermatitis je složena hronična, imunoposredovana bolest koja pogađa mnogo više od same kože. Pacijenti osećaju uticaj atopijskog dermatitisa ili ekcema kako na svojoj koži – kroz konstantan svrab, crvenilo, otekline i bolne lezije, tako i na svom psihičkom stanju i uopšte kvalitetu života. Oboleli od atopijskog dermatitisa zbog te osnovne bolesti pate i od nedostatka sna, često ispoljavaju simptome anksioznosti i depresije, što može da utiče na njihovu sposobnost da rade i učestvuju u svakodnevnim aktivnostima dovodeći ih do socijalnе izolacije i smanjenja kvaliteta života, posebno u vrtiću i školi.

Uz ekcem, koža postaje suva, svrbi i može se pojaviti osip. Obično postoje slučajevi kada je stanje lošije, i period kada je stanje bolje. Važno je znati, da čak i kada je koža bez simptoma, to ne znači da ekcema nema i da je pacijent izlečen.

Čak i kada se ne vidi – koža može da zateže, da svrbi i da utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života.

Stanje se često pogoršava u jesenim i zimskim mesecima kada je vazduh suvlji, ali promene na koži i pogoršanje simptoma mogu se desiti bilo kada tokom godine.

Vrlo je važno da roditelji upoznaju učitelje, vaspitače i nastavnike sa zdravstvenim stanjem svoga deteta, kako bi na pravilan način došlo do pozitivne saradnje.

 Atopijski dermatitis u vrtiću i školi

Škola može da prouzrokuje veliki stres kod dece sa ekcemima. U vreme kada deca pohađaju osnovnu školu, oni su dovoljno stari da shvate da je njihova koža drugačija od druge dece. Roditelji, članovi porodice i nastavnici treba da razumeju stres koji ta deca doživljavaju i da će im trebati veća emocionalna podrška i razumevanje. Ista situacija je i u vrtiću, mada su tu deca mlađa i nemaju mnogo svesti o različitostima, i svakako im treba podrška i dodatna pomoć oko nege.

20% dece ima atopijski ekcem.

Svako od nas ko se suočava sa istim ili sličnim situacijama ima razne nedoumice, neprijatnosti, želje da pomogne detetu, suočava se sa strahom i mnogim drugim emocijama. Treba imati u vidu da deci nije lako, da im je potrebna podrška i razumevanje od strane drugara iz škole ili vrtića, ali pre svega od vaspitača, učitelja i nastavnika. Zato je važno ustanovu upoznati sa problemima dece.

deca i ekcem

 

Ono što je vrlo važno je odnos đaka prema deci, koja imaju vidljive probleme na koži. Oni mogu biti izvrgnuti dečijem ismevanju, što može ostaviti velike posledice na njihov emotivni razvoj. Zbog toga je važno da na samom početku školovanja, učiteljica predoči da postoje različitosti i da đaci treba da poštuju i budu otvoreni prema deci , koja boluju od atopijskog dermatitisa. Učiteljica mora objasniti da on nije prelazan ni zarazan, da je to samo drugačije stanje kože i da đaci ne smeju da se rugaju zbog toga.

Deca sa atopijskim ekcemom spavaju čak 2 sata kraće.

Detetu sa atopijskim dermatitisom (atopijskim ekcemom) je i onako dovoljno teško. Zbog svraba kože često ne može noćima da spava, a preko dana bude pospano, razdražljivo, nespretno i može se greškom steći utisak da je dete nepažljivo i odsutno, a ono zapravo nema kvalitetan san.

Koraci koje treba preduzeti da bi se smanjilo buktanje ekcema u školi

Određeni koraci se mogu preduzeti kako bi se smanjila mogućnost pojave ekcema u školi:

Koži sa atopijskim ekcemom smeta toplota. Zamolite učitelja da dete premesti od izvora toplote kao što su sunčani prozori, radijatori i ventilacioni otvori.

Učitelju bi trebalo predočiti da određene aktivnosti u učionici mogu pogoršati simptome ekcema, kao što je upotreba lepka, boje, gline, hrane, drveta i metala. Da bi se izbegla bilo kakva reakcija treba se pobrinuti da dete dobije dozvolu da opere ruke nakon bilo koje aktivnosti.

Trebalo bi razgovarati i sa nastavnikom fizičkog vaspitanja da bi se  ukazalo da određene fizičke aktivnosti treba prilagoditi potrebama deteta. Znoj je često uzrok pogoršanja simptoma kože sa atopijskim ekcemom. To ne znači da dete treba da prestane sa fizičkom aktivnošću (izuzev situacija kada je stanje ekcema veoma loše), već da treba da prilagoditi opremu (isključivo pamuk), aktivnosti, intenzitet aktivnosti i negu same kože. Savetuje se da se deca odmah nakon neke fizičke aktivnosti koja uzrokuje znojenje: istuširaju, speru znoj sa kože, naročito na pregibima i izvora vlaženja kože (ispod vrata, na grudima, leđima, butinama…). U takvim situacijama su veoma korisne pumpice sa vodom i termane vode.

Set za negu ekcema u školi

Bilo bi dobro da svako dete ima kod sebe pored školskog pribora i neseser za prvu pomoć pri napadu svraba ili pogoršanju ekcema. Torbica bi trebalo da sadrži :

 • Rukavice (za rukovanje materijalima koji mogu iritirati kožu)
 • Hidratantnu kremu ili losion
 • Antibiotsku mast
 • Blago sredstvo za čišćenje (sindent za pranje)
 • Termalnu vodu
 • Dezinfekciono sredstvo za ruke bez alkohola
 • Hanzaplast
 • Pakovanje sterilne gaze
 • Zavoje
 • Pismena uputstva za negu kože  (za učitelja)

Pismeno uputstvo za vaspitača, učitelja ili nastavnika

Što više informacija učitelj deteta zna o njegovom stanju, biće spremniji da mu pomogne, a samim tim će ono  imati pozitivno iskustvo tokom školovanja.  Bilo bi dobro da u svom rancu dete ima dokument koji odgovara na neka od ovih pitanja.

 • Da li dete koristi bilo koji lek protiv ekcema?
 • Da li se dete grebe po tom mestu gde postoji problem?
 • Kako sprečiti grebanje?
 • Da li neki alergeni poput prašine, polena, peruti kućnih ljubimaca i dr.pogoršavaju stanje na koži deteta?
 • Da li postoji neka hrana koju bi dete trebalo da izbegava?
 • Da li dete ima nekih ograničenja u aktivnostima zbog ekcema?
 • Da li zbog ekcema dete loše spavanje i da li to  doprinosi lošoj koncentraciji, izostancima ili pospanosti tokom dnevnih aktivnosti?
 • Kako ekcem emocionalno utiče na vaše dete? Socijalno?
 • Da li je vaše dete ranije imalo problema u školi zbog ekcema?

Život sa atopijskim dermatitisom nije lak. Teže je ako ne naiđemo na razumevanje okoline. Zato je bitno podizati svest o ovom oboljenju i pričati o problemima sa kojima se suočavamo. Bitno je da se naš glas što jače čuje i da svi zajedno otvorimo put ka lakšem životu sa ovim oboljenjem.

Dermatolozi preporučuju roditeljima da se pridržavaju plana lečenja kako bi se lakše ekcem kontrolisao. Važno je i da se sazna šta to tačno pokreće ekcem i razviti plan, uz pomoć koga će se sprečiti da se u školi razvije i bukne. Zbog toga je jako važna saradnja između nastavnika i roditelja.

deca i ekcem

 

Share

You may also like...