Plan aktivnosti povodom Međunarodnog dana atopijskog ekcema 14.09.2020.

Međunarodni dan atopijskog ekcema

Međunarodni dan atopijskog ekcema 2020.

„Pogledaj ispod kože“ 

Nacionalno udruženje Alergija i ja 14. septembra će drugi put u Srbiji, uz podršku Global Skin i European Federation of Allergy and Airways Diseases, međunarodnih organizicija čiji smo članovi, obeležiti Međunarodni dan atopijskog ekcema, u cilju razvijanja svesti i razumevanja ove atopijske bolesti i njenom uticaju na živote obolelih. Privilegovani smo što smo postali zvanični ambasadori ovog događaja, što smo se pridružili globalnoj inicijativi Udruženja pacijenata kako bismo podstakli donošenje promena u cilju boljeg života pacijenata. Više o ciljevima obeležavanja međunarodnog dana atopijskog ekcema 2020. možete pročitati u ovom tekstu.

Na ovaj način želimo da pružimo konkretne savete učesnicima, kako bi se sprovela efikasnija dijagnostika, prevencija, upućivanjem na adekvatna lečenja.

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema je jedan od najtežih simptoma koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Događaj povodom Međunarodnog dana atopijskog ekcema

Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu podstičemo bolju dijagnostiku, dostupnost adekvatnim terapijama i efikasnije lečenje pacijenata, a time smanjujemo dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja.

EDUKACIJA    PODRŠKA    POMOĆ    ŠIRENJE SVESTI

Kao što smo vas obavestili pre mesec dana, naše Udruženje, kao zvanični ambasador Međunarodnog dana atopijskog ekcema u Srbiji planiramo da organizujemo performans i izložbu autorskih fotografija ispred TC Ušće na Novom Beogradu koje će približiti društvo ovo atopijsko oboljenje.

Događaj će se se odigrati od 11h do 20h ispred TC Ušća na Novom Beogradu. TC Ušće i Udruženje će preduzeti SVE EPIDEMIOLOŠKE MERE tokom celog događaja.  Bezbednost i zdravlje svih vas, kao i svih onih koji zajedno sa nama učestvuju u organizaciji događaja na prvom je mestu.

Aktivisti Udruženja će informisati prolaznike o događaju, o prvim simptomima atpijskog dermatitisa i upućivati ih na dalju negu i lečenje, a prolaznici će moći da dobiju besplatan pregled i savete dermatologa (od 12h – 15h) i alergologa (od 15h – 18h).

Pogledaj i ispod kože

Međunarodni dan atopijskog ekcema 2020.

Udruženje će organizovati kvalitetan sadržaj i preko on-line platformi, koji će činiti sledeće aktivnosti:

 1. Webinar “Pogledaj ispod kože” sa alergologom, dermatologom i pacijentom (Facebook i Youtube)
 2. Performans i izloba fotografija „Pogledaj ispod kože“ 
 3. Alergološko savetovalište – postavite privatno pitanje dermatologu
 4. Instagram LIVE sa dermatologom
 5. Literarni konkurs – “Podeli svoju priču o atopijskom ekcemu”
 6. Predstavke donosiocima odluka u u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu obrazovanja
 7. Učešća u TV emisijama
 8. Edukativni tekstovi o atopijskom dermatitisu na našem web sajtu na sledeće teme:
 • U susret Međunarodnom danu atopijskog ekcema
 • Izložba fotografija “Pogledaj ispod kože”
 • Ekcem na očnim kapcima – uzrok, dijagnoza, lečenje
 • Kako se tinejdžeri nose sa atopijekim ekcemom?
 • Spavanje i atopijski ekcem – trikovi i saveti da prespavate noć
 • Škola, vrtić i atopiski ekcem – sve što dete, roditelje i učitelj treba da znaju
 • Sindrom crvene kože
 • Koje sastojke krema za atopijski ekcem ne treba da sadrže?
 • Osnovna pravila za negu kože sa atopijskim ekcemom
 • 10 mitova i činjenica u vezi atopijskog ekcema koje niste znali

Izložba fotografija “Pogledaj ispod kože”

Prvi put u Srbiji naše Udruženje će kroz izložbu fotografija „Pogledaj ispod kože predstaviti život pacijenata sa atopijskim ekcemom. Fotografije imaju cilj da približe i podstaknu bolje razumavanje bolesti i drugih problema koje ovo kožno oboljenje nosi sa sobom, a koji nisu vidljivi.

Fotografije su originalne i do sada nisu prikazivane. Naši pacijenti će kao modeli kroz umetnički ugao mlade fotografkinje Katarine Đulić pokazati svoju lepu (i manje lepu) kožu i na taj način približiti široj populaciji atopijski dermatitis i pokazati kako se pacijenti sa ovim kožnim problemom nose kroz svakodnevne životne situacije.

Performans u kojem će aktivisti Udruženja na distanci od 2 metra ispred platoa TC Ušće, kao i u samom objektu, držati transparente sa porukama i fotografije, biće uvod u izložbu fotografija, koja će nakon prikazivanja u TC Ušće,  biti predstavljena na klinikama u Srbiji, počevši od Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije.

Pozivamo sve volontere koji žele da nam pomognu tokom događaja 14.09. da nam se jave na mail: info@alergijaija.com.

Pacijent treba da je u centru ovog problema. Podelite vaše iskustvo sa nama!

U susret obeležavanju Međunarodnog dana atopijskog ekcema pozivamo pacijente da podele svoja iskustva, priču, da se pridruže i podrže ceo događaj. Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu podstičemo bolju dijagnostiku i efikasnije lečenje pacijenata, a time smanjujemo dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja. Pošaljite nam vaše iskustvo na mail: info@alergijaija.com.

Takođe, pozivamo medicinske radnike, lekare i donosioce odluka da pokažu inicijativu i da stanu u odbranu prava pacijenata sa atopijskim ekcemom.

Pridružite se!

Pitajte!

Podelite!

Podržite!

Uključite se!

Budite sa nama na Međunarodni dan atopijskog ekcema, 14.09.2020.!

Nacionalno udruženje Alergija i ja


Budite u toku sa najnovijim informacijama i uživajte pogodnosti koje smo pripremili specijalno za članove Udruženja Alergija i ja!

Postanite član NU Alergija i ja popunjavanjem kontakt forme na ovom linku. Dobrodošli!

Share

You may also like...