Osnovna pravila za negu kože sa atopijskim ekcemom koja morate usvojiti

pravila u vezi atopijskog ekcema

Voditi računa o koži sa atopijskim dermatitisom odnosno atopijskim ekcemom nije lako. Previše je vremena kojeg treba da posvetimo nezi kože, previše je pravila kojih treba da se pridržavamo, previše je razmišljanja o tome šta se sme – šta se ne sme i kako će naša koža reagovati u određenim situacijama. Ali ako usvojimo neka pravila i na vreme naučimo kako da se ponašamo – aktivnosti će postati svakodnevna rutina o kojoj nećemo morati više da razmišljamo.

Odvojite 10 minuta potpune koncentracije, pročitajte ova pravila i probajte 5 dana da im se posvetite.

Videćete kako ćete ih jednostavno usvojiti i kako će oni postati deo vaše svakodnevice. Uz vas smo, korak po korak, do višeg cilja.

Evo SVIH pravila za negu kože sa atopijskim ekcemom na jednom mestu:

 1. Usvajanje pravila kupanja i tuširanja veoma je jednostavno, a možda je jedno od najznačajnijih: Provodite u vodi, mlake temperature, do 30 minuta.
 2. Nakon kupanja vodu sa tela ne trljajte, nego tapkajte peškirom.
 3. Pridržavajte se pravila od “3 minuta”: nakon tuširanja i kupanja u roku od 3 minuta namazati hidrantnu kremu.
 4. Skraćivanje noktiju neka postane vaša redovna aktivnost. Zavisno od brzine rasta noktiju, vodite računa da nokti budu čisti i kratki, kako ne biste dolazili u iskušenje da se njima češete.
 5. Oblačite tanku, svetlu odeću, prirodnih materijala (*vuna nije preporuka zbog grubog materijala, iako postoje istraživanja u Australiji koja su dokazala da vuna ublažava simptome atopijskog ekcema). Neka bela boja bude vaš izbor i slojevito oblačenje! Ne dozvolite telu da se pretopli.
 6. Pranje odeće: koristite eko prašak za veš, koji ne sadrži omekšivače i fosfate, a pri ispiranju uključite program za duplo ispiranjei veša.
 7. Redovno provetravajte prostorije i držite temperaturu vazduha koja će radije biti hladnija nego toplija.
 8. Izbacite suvišan tekstil iz doma (tu mislimo na tepihe, perje, dekorativne jastuke, zavese, plišane igračke…).
 9. Hidrantna kreme je vašnajbolji prijatelj! Zamašćujte kožu dva do tri puta dnevno, ili češće po potrebi.
 10. Koristite različite kreme/masti/losione/sprejeve/emolijense – zavisno od onoga što vašoj koži treba. Proizvodi za atopijski ekcem su različite strukture i sastava i ne mora da znači da neki proizvod nije za vas, već vašoj koži trenutno taj proizvod ne odgovara. Zimi više prijaju gušće teksture, leti laganije, ali vaša koža će vam sama kazati šta joj treba.
 11. Držite se dalje od stvari koje mogu iritirati vašu kožu. Pored poznatih okidača, neke stvari koje biste možda želeli da izbegnete uključuju sredstva za čišćenje u domaćinstvu, sapune, sprejeve, deterdžente i mirisne losione.
 12. Ne češite se. Znamo da je teško odoleti, ali grebanje kože može pogoršati ekcem i otežati zarastanje kože.
 13. Koristite preporučenu terapiju, ali uvek uz jasna uputstva dermatologa.
 14. Pokušajte da okupirate misli nekim novim aktivnostima. Radite ono što vam prija i što vas ispunjava.
 15. Korikosteroidnu kremu nanesite pre emolijenata.
 16. Ukoliko imete ekcem na licu ili očima koristite sredstva namenjena za tu regiju i uvek blagim pokretima čistite lice i nanosite hidrataciju.
 17. Ukoliko vas koža svrbi – skrenite misli sa kože na neku radnju. Ustanite, operite ruke, lice, sipajte čašu vode, otvorite prozor, izađite napolje… uradite bilo šta što vam prija kako biste izbegli češanje.
 18. Ako ipak ne možete da izdržite taj nesnosni svrab, a da se ne doditnete kožu – probajte da se namažete kremom, da naprskate sprej ili namažete stik protiv svraba. Blago trljanje kože mekom vlažnom tkaninom takođe može pomoći, ali ne zaboravite da nakon toga namažete kožu kremom. Molimo vas –nemojte koristiti tvrde predmete za trljanje kože!
 19. Ukoliko ne znate šta iritira vaš ekcem pratite DNEVNIK ALERGENA (prijavite se ovde kako bismo vam poslali).
 20. Opusti se! Stres može pogoršati ekcem, zato pokušajte da se opustite.

Tekst realizovan uz pomoć: Eucerin Srbija


Budite u toku sa najnovijim informacijama i uživajte pogodnosti koje smo pripremili specijalno za članove Udruženja Alergija i ja!

Postanite član NU Alergija i ja popunjavanjem kontakt forme na ovom linku. Dobrodošli!


Nacionalno udruženje Alergija i ja u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti pruža pacijentima informacije o svim raspoloživim tretmanima, istraživanjima i širokom spektru proizvoda dostupnim za lečenje i prevenciju oboljenja, kako bi ubrzali proces postavljanja dijagnoza i početak terapije. Za medicinske savete i individualne terapije molimo vas da se obratite svom lekaru.

Share

You may also like...