Performans i izložba fotografija “Pogledaj ispod kože”

Pogledaj ispod kože

Obeležavanjem Međunarodnog dana atopijskog dermatitisa 14.09.2020. naše Udruženje će prvi put u Srbiji kroz izložbu fotografija „Pogledaj ispod kože predstaviti život pacijenata sa atopijskim ekcemom. Fotografije imaju jasan cilj – da podstaknu razumevanje ove atopijske bolesti i njenom uticaju na živote obolelih

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži.

Atopijski ekcem bolest utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života pacijenata. Pacijenti sa ekcemom svoj svakodnevni život moraju stalno da prilagođavaju različitim situacijama, kako bi izbegli dodatne iritacije na koži, pažljivo birajući uobičajene aktivnosti, kao što su kuvanje, bavljenje sportom, uživanje u slobodnom vremenu ili hobijima, jer atopična koža zahteva posebnu pripremu kako se simptomi ne bi pogoršali.

Fotografije će predstaviti situacije kroz koje pacijent sa atopijskim dermatitisom prolazi kako bi šira populacija, zdravstveni radnici i donosioci odluka bolje razumeli ovo oboljenje.

Fotografije su originalne i do sada nisu prikazivane. Naši pacijenti će kao modeli kroz umetnički ugao mlade fotografkinje Katarine Đulić i magistra likovnih umetnosti Aleksandre Novaković pokazati svoju lepu (i manje lepu) kožu i na taj način približiti široj populaciji atopijski dermatitis i pokazati kako se pacijenti sa ovim kožnim problemom nose kroz svakodnevne životne situacije.

Performans u kojem će aktivisti Udruženja na distanci od 2 metra ispred platoa TC Ušće, kao i u samom objektu, držati transparente sa porukama i fotografije, biće uvod u izložbu fotografija, koja će nakon prikazivanja u TC Ušće,  biti predstavljena na klinikama u Srbiji, počevši od Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije.

Pridružite nam se i pomozite nam da se naš glas jače čuje!


Budite u toku sa najnovijim informacijama i uživajte pogodnosti koje smo pripremili specijalno za članove Udruženja Alergija i ja!

Postanite član NU Alergija i ja popunjavanjem kontakt forme na ovom linku. Dobrodošli!

Share

You may also like...