“Alergija i ja” na 1. Kongresu Internacionalnog udruženja za preventivnu pedijatriju

1. KONGRES INTERNACIONALNOG UDRUŽENJA PREVENTIVNE PEDIJATRIJE 2020

 

Sa velikim zadovoljstvo vas obaveštavamo da je naše Nacionalno udruženje “Alergija i ja” partner 1.Kongresa Internacionalnog Udruženja za Preventivnu Pedijatriju

Pacijent u centru…. Vaše mišljenje nam je važno… zajedno ka zdravlju dece

koji će se održati od 20.11.2020. – 22.11.2020. godine. Simpozijum i panel Našeg Udruženja je deo Simpozijuma Alergija i Atopija, u čijoj smo organizaciji učestvovali.


Internacionalno udruženje preventivne pedijatrije je po prvi put u regionu kao Udruženje lekara uključilo Udruženje pacijenata u organizaciju tema i izbor predavača i, kao što i u nazivu Kongresa stoji:

Pacijent u centru…. Vaše mišljenje nam je važno…

pitalo je upravo nas, pacijente, sa čime se sve suočavamo u dijagnostici, lečenju i preventivi alergijskih oboljenja, alergijama na hranu, alergijskim rinitisom, atopijskom dermatitisu i astmom.

Velika nam je čast da je jedno udruženje pacijenata po prvi put na našim prostorima prepoznato ne samo kao deo kongresa lekara, učesnik, već i kao partner dela programa posvećenog alergijama u celini. Dodatni izazov za organizaciju ovog kongresa, za koji smo sigurni da ćemo, zajedno sa IUPP-om uspešno rešiti, je u tome da se ceo Kongres odvija u ONLINE formatu.

Sinergija dva Udruženja, struke i iskustva, kao i veoma potrebnog, šireg gledanja na česte probleme sa kojima se, kao pacijenti, susrećemo, dovela je do toga da ćemo na Kongresu imati prilike da čujemo predavanja Prof. Dr Marine Atanacković, koja će govoriti o imunoterapiji alergijskog rinitisa i astme, Prof. Dr Mirjane Turkalj, koja će našim lekarima predstaviti imunoterapiju kod alergije na hranu, Doc.Dr Svetlane Popadić, koja će govoriti o topikalnim imunomodulatorima u lečenju atopijskog ekcema kao i Dr Gordane Petrović – koja će govoriti o anafilaksi i alergijskim reakcijama na ubod insekata, kao i sprovođenju imunoterapije. Prof. Dr Miloš Nikolić će u delu simpozijuma podržanom od brenda Eucerin govoriti o nezi i terapiji dece sa atopijskim dermatitisom.

1. KONGRES INTERNACIONALNOG UDRUŽENJA PREVENTIVNE PEDIJATRIJE 2020

Nakon stručnih predavanja, u drugom delu Simpozijuma, organizovanog kao Panel Udruženja “Alergija i ja”, , lekari će imati priliku da čuju glas pacijanata i iz prve ruke saznaju kako i koliko alergijske bolesti utiču na naš kvalitet života.

Svoje lično iskustvo podeliće naši članovi Udruženja: Slavica Traživuk – koja će govoriti o alergijama kao o problemu cele porodice, Ana Nikolić – koja će pričati o problemu dijagnostike i lečenja. i Anastasija Blagić – koja će ispričati svoje iskustvo sa atopijskim ekcemom u periodu adolescencije.

Snežana Šundić – Vardić, predsednica Udruženja “Alergija i ja”, će predstaviti zajedničku borbu za kvalitetniji život svih pacijenata sa alergijama na našim prostorima.

1. KONGRES INTERNACIONALNOG UDRUŽENJA PREVENTIVNE PEDIJATRIJE 2020

Smatramo bitnim da istaknemo činjenicu da, zahvaljujući kontaktu i naporima našeg Udruženja, profesorka dr Mirjana Turkalj dolazi u Srbiju i da će naši lekari prvi put imati priliku da čuju savremene stavove o imunoterapiju kod alergija na hranu, koja se već sprovodi u razvijenijim zemljama širom sveta.

Nadamo se da će našim zagovaranjem, specijalizovane klinike a potom i druge zdravstvene ustanove u Srbiji, stvoriti mogućnost da i naša deca imaju dostupnu ovu vrstu terapije, kako bi sprečili rizične situacije i anafilaksu, usled prevelikih alergija na određene namirnice, kao što je na primer kikiriki.

Ovaj vid saradnje dobro organizovanog i vrlo aktivnog Udruženja pacijenata, kao što je “Alergija i ja” i potentnih, regionalno i međunarodno orjentisanih stručnih Udruženja sa jasnom vizijom, savremenim pristupom i širokim sagledavanjem problematike i partnerske uloge različitih aktera u pristupu prevenciji, dijagnostici i terapiji predstavlja budućnost.

Sa ciljem da se glas pacijenta sve više čuje i uzima u obzir, i da bude od koristi u pristupu problematici, naše Udruženje planira nastavak i intenziviranje uspešne saradnje sa Internacionalnim Udruženjem za Preventivnu Pedijatriju – IUPP.

Ceo program Prvog Kongresa Internacionalnog Udruženja za Preventivnu Pedijatriju  možete videti OVDE.

Share

You may also like...