Da li jonizator vazduha pomaže u smanjenju simptoma alergija?

Jonizator vazduha i alergije

Kvalitet vazduha u našoj okolini je veoma loš. U poslednje vreme zabeležene su veoma visoke koncentracije čestica koje zagađuju vazduh. Taj vazduh ulazi u naše domove i sve više se postavlja pitanje da li su nam potrebni prečišćivači vazduha, jonizatori i ovlaživači vazduha?

Zaključak je jasan: aparati za tretiranje vazduha jesu rešenje za čist vazduh u našim domaćinstvima i radnim prostorima.

Jedan od aparata koji utiče na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru je jonizator, odnosno ozonizator vazduha. Na pitanja da li ovi aparati mogu pomoći u kontrolisanju alergijskih simptoma i na koji način deluju, odgovara dr Ljiljana Planić.


Koja je svrha primene aparata za osvežavanje i jonizaciju vazduha?

“Aparat jonizator vazduha izbacuje u prostor negativne jone, koji su korisni za čovekovo zdravlje. Negativni joni vezuju pozitivne jone, koji su štetni za čoveka i spuštaju ih na pod. Na mesto gde je negativan jon vezao pozitivan i pao na pod, dolazi novi negativan jon i tako se ređaju jedan do drugog negativni joni. Kako se oni međusobno odbijaju, zbog istog naelektrisanja, vazduh postaje razređen, sa puno kiseonika, koji je koristan za naše zdravlje.”

Koje vrste aparata za jonizaciju vazduha postoje i koja je razlika između njih?

“Aparati za jonizaciju vazduha mogu biti: jonizatori i ozonizatori. Deci do 4 godine starosti treba unositi u sobu jonizatore, a starijima ozonizatore.” “Moram skrenuti pažnju i da svaki aparat za jonizaciju vazduha je opisan, posebnim uputstvom o načinu primene i karakteristikama aparata. Uputstvo treba poštovati”, napominje dr Planić.

Kako jonizatori tretiraju vazduh koji udišemo?

“Treba znati, da kada unesete jonizator ili ozonizator, u prostor gde živite, biće potrebno nekoliko dana, da taj aparat očisti ceo prostor za koji je predviđen. Tokom čišćenja prostora, može se dogoditi da ćete naići na vazduh u stanu koji vas štipa za nos. Ta pojava ne treba da vas brine, jer ste naišli na zavesu, spojenih pozitivnih i negativnij jona, koji još lebde u vazduhu i koji zbog težine svoje padaju na pod, a kada ih udahnete, možete osetiti peckanje u nosu. Kada aparat izbaci dovoljno negativnih jona i očisti prostor koji želite, te zavese će ostati ispred prozora vašeg stana, a u stanu će vazduh biti svež, prijatan, očišćen od prašine, bakterija, virusa, polena, čadji, neprijatnih mirisa i biće ispunjen kiseonikom u visokom procentu. Možete vetriti stan, bez obzira što je jonizator uključen da radi.”

Da li ovi aparati utiču na smanjenje simptoma bolesti i kojih?

“Proces jonizacije i ozonizacije vazduha, može da utiče na prevenciju oboljevanja, može da pomogne u lečenju akutnih bolesti tokom drugih terapija, a može i da olakša simptome kod dugotrajnih hroničnih bolesti, koje leče lekovima, operacijama i drugim metodima savremene medicine. Posebno značajnu pomoć jonizovan vazduh pruža kod lečenja alergija, nervoze, nesanice, poremećaja tireoidee, opekotina , polenske alergije, astme, reumatizma i drugih bolesnih stanja.”


Piše: dr Ljiljana Planić

Ukoliko imate pitanja o napisanoj temi, možete pitanje poslati na mail: planiciasc@gmail.com

Share

You may also like...