Posetite virtuelnu izložbu “Pogledaj ispod površine”

Pogledaj ispod površine

Pogledajte našu virtualnu izložbu “Pogledaj ispod površine” – izložbu posvećenu atopijskom ekcemu.

Izložba “Pogledaj ispod kože”

“Pogledaj ispod kože” je autorska izložba našeg Udruženja čiji je cilj da približi i podstakne bolje razumavanje atopijskog ekcema i problema koji ovo kožno oboljenje nosi sa sobom, a ne tiču se samo primarnih, vidljivih simptoma. Atopijski ekcem je mnogo više od samog izgleda kože. To je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli.

Fotografije su predstavile situacije kroz koje pacijent sa atopijskim dermatitisom prolazi kako bi šira populacija, zdravstveni radnici i donosioci odluka bolje razumeli ovo oboljenje.

Fotografije su originalne i do sada nisu bile prikazivane. Naši pacijenti su kao modeli kroz umetnički ugao mlade fotografkinje Katarine Đulić i magistra likovnih umetnosti Aleksandre Novaković pokazali svoju lepu (i manje lepu) kožu i na taj način približili široj populaciji atopijski dermatitis i pokazali kako se pacijenti sa ovim kožnim problemom nose kroz svakodnevne životne situacije.

Izložbu je omogućio naš partner Međunarodnog dana atopijskog ekcema:

EUCERIN Srbija.

Pogledaj ispod kože

Izložba fotografija je nakon prikazivanja u TC Ušće, predstavljena na Klinici za dermatologiju Kliničkog centra Srbije, zatim u TC BIG u Novom Sadu. Namera nam je bila da ova izložba bude putujuća i da obiđe institucije širom Srbije, međutim usled epidemiološke situacije korona virusa izlaganje je trenutno stopirano, ali izložba nastavlja da živi u virtualnom svetu na Instagram profilu atopijski_ekcem.

Više o atopijskom ekcemu

Atopijski ekcem je najčešći oblik ekcema. Od ovog hroničnog, neizlečivog kožnog oboljenja boluje između 2 i 10 % odraslih i čak 20% dece. Pored povećanog stresa, razdražljivosti, nedostatka sna, ograničenih aktivnosti, odsustvovanja iz škole, sa posla,  smanjenja koncentracije, ovo oboljenje može dovesti do infekcija i razvoja drugih oboljenja.

Atopijski ekcem često nastaje u detinjstvu, ali može se pojaviti i u odrasloj dobi. Gotovo nikada ne dolazi sam, već je povezan sa drugim atopijskim bolestima: skoro polovina svih pacijenata sa ekcemom ima i alergiju na polen, oko trećine ima alergiju na grinje, kućnu prašinu, životinje ili određenu hranu, a mnogi imaju astmu. Većini pacijenata sa blagim atopijskim ekcemom simptomi se mogu umanjiti zahvaljujući hidratantnim kremama ili kortikosteroidima. Međutim, njihovi ponavljajući ciklusi simptoma se ne leče.

Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema je jedan od najtežih simptoma koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu podstičemo bolju dijagnostiku i efikasnije lečenje pacijenata, dostupnost adekvatnim terapijama, a time smanjujemo dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja.

Atopijski ekcem bolest utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života pacijenata na sledeći način: pacijenti sa ekcemom svoj svakodnevni život moraju stalno da prilagođavaju različitim situacijama, kako bi izbegli dodatne iritacije na koži, pažljivo birajući uobičajene aktivnosti, kao što su kuvanje, bavljenje sportom, uživanje u slobodnom vremenu ili hobijima, jer atopična koža zahteva posebnu pripremu kako se simptomi ne bi pogoršali. Uobičajena roba široke potrošnje, kao što su kozmetički i higijenski proizvodi, posteljina ili odeća, takođe su deo njihovih preventivnih strategija, što dovodi do značajnih dodatnih troškova. Troškovi pružanja potrebne nege obolelom su suviše visoki: evropski pacijenti s teškim atopijskim ekcemom troše u proseku 927, 12 € godišnje, a troškovi kod nas u zemlji i premašuju ovaj iznos.

 

Share

You may also like...