“Alergija i ja” u Evropskom parlamentu mladih za alergije i astmu

Evropski parlament mladih za alergije i astmu

Evropski parlament mladih za alergiju i astmu osnovan je početkom 2020. godine, i namenjen je pacijentima iz cele Evrope, starosti između 16 i 26 godina, koji se svakodnevno suočavaju sa problemima koje sa sobom nose alergija i astma. Cilj ovog parlamenta je razmena iskustava i znanja među pacijentima iz različitih država, podizanje svesti o pritiscima kojima su svakodnevno izloženi mladi pacijenti, ali i komunikacija sa Evropskim parlamentom o načinima unapređenja kvaliteta života, kao i pružanje podrške pacijentima sa alergijama i astmom.

Učesnici Evropskog parlamenta mladih za alergije i astmu dolaze iz različitih krajeva Evrope i sastaju se virtualno, putem online sastanaka, raspravljajući upravo o ovim problemima. Članovi ovog parlamenta su većinom predstavnici Nacionalnih udruženja osoba sa alergijama i astmom država iz kojih dolaze (Nemačka, Italija, Albanija, Grčka…). Članicama parlamenta se odnedavno priključila i Srbija, kao i naša asocijacija i predstavnik našeg Nacionalnog udruženja “Alergija i ja”, Dunja Stojanović, studentkinja iz Novog Sada.

Glavni cilj Evropskog parlamenta mladih za alergiju i astmu do kraja 2020. godine, je formiranje prvog zvaničnog dokumenta sa preporukama o unapređenju, informisanju i generalno poboljšanju kvaliteta života mladih pacijenata sa alegijama.

Preporuke se sastoje iz tri glavna odeljka:

  1. Prvi je vezan za informisanje članova Evropskog parlamenta o problemima i situaciji u kojoj se mladi sa alergijama nalaze.
  2. Drugi deo preporuka je baziran na tome kako nam upravo oni mogu pomoći u rešavanju tih problema.
  3. Treći deo je vezan za terapiju.

Preporuke su formulisane, a njihovo zvanično prezentovanje Evropskom parlamentu biće održano 10. 12. 2020. u 15:15h. Ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete online izlaganju Evropskog parlamenta mladih za alergiju i astmu, čije je i naše Udruženje član i na taj način podržite zajedničke ciljeve mladih sa alergijama i astmom!

Prijavite se ovde: https://bit.ly/3mbuDkR

 

Share

You may also like...