Izveštaj o aktivnostima Udruženja “Alergija i ja” po pitanju atopijskog ekcema u 2020.godini

Pogledaj ispod kože

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema je jedan od najtežih simptoma koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu podstičemo bolju dijagnostiku, dostupnost adekvatnim terapijama i efikasnije lečenje pacijenata, a time smanjujemo dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja.

Aktivnosti Udruženja “Alergija i ja” po pitanju atopijskog ekcema u 2020.godini

Nacionalno udruženje Alergija i ja je 14. septembra drugi put u Srbiji, uz podršku Global Skin i European Federation of Allergy and Airways Diseases, međunarodnih organizicija, obeležio Međunarodni dan atopijskog ekcema, u cilju razvijanja svesti i razumevanja ove atopijske bolesti i njenom uticaju na živote obolelih. Uz pomoć naših lekara, dr Gordane Petrović, alergolog/imunologom i dr Biljane Marenović, dermatovenerologom, organizovali smo besplatne preglede i savetovalište za pacijente sa atopijskim ekcemom. Udruženje se obraćalo Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za obrazovanje povodom boljeg razumevanja i većih zdravstvenih prava pacijenata/dece sa atopijskim dermatitisom.

Izložba fotografija “Pogledaj i ispod površine”

Poseban deo događaja Međunarodnog dana atopijskog ekcema bila je izložba fotografija „Pogledaj i ispod površinekoja ima za cilj da približi i podstakne bolje razumavanje atopijskog ekcema i problema koji ovo kožno oboljenje nosi sa sobom, a koji nisu vidljivi. Pacijenti su kroz umetnički ugao fotografa pokazali svoju lepu (i manje lepu) kožu i na taj način približili široj populaciji atopijski dermatitis i pokazali kako se pacijenti sa ovim kožnim problemom nose kroz svakodnevne životne situacije.

Izložba fotografija je nakon prikazivanja u TC Ušće, bila predstavljena na klinikama u Srbiji, počevši od Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije, kao i u TC Big u Novom Sadu.

Pogledajte sve aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana atopijskog ekcema OVDE.

Ostale aktivnosti koje smo radili tokom 2020. godine u vezi problema atopijskog ekcema:

Evo nekih priča:

Tokom cele godine na web sajtu Udruženja i na društvenim profilima objavljivani su edukativni tekstovi o atopijskom ekcemu. 


Projekat “Pogledaj ispod kože” u 2021. godini

Tokom 2021.godine Udruženje će se kontinuirano baviti atopijskim dermatitisom, kako kroz Alergološko savetovalište, tako i kroz edukacije putem naših kanala, edukativnim tekstovima i webinarima sa dermatolozima i alergolozima.

EDUKACIJA + PODRŠKA + POMOĆ + ŠIRENJE SVESTI

Takođe, u toku sledeće godine organizovaćemo obeležavanje trećeg Međunarodnog dana atopijskog ekcema, 14.09.2021. i zagovaraćemo bolji položaj pacijenata, naročito dece sa atopijskim ekcemom.


Pratite nas, pridružite nam se i podržite naš rad!

Vaše NU Alergija i ja

 

 

 

Share

You may also like...