Zvaničan stav po pitanju vakcina protiv korona virusa i alergija u Srbiji

Vakcina protiv COVID19

Od početka pandemije izloženi smo različitim informacijama o potencijalnim vakcinama protiv korona virusa. Neretko one su bile veoma različite, zbunjujuće, pa i oprečne. Ovim tekstom pokušaćemo da razjasnimo neke informacije u vezi vakcinacije osoba koje imaju alergije.

U našoj državi odobrene su vakcine:

 • SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), proizvođač Sinofarm
 • Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, proizvođač Pfizer-BioNtech
 • Gam-COVID-Vac (Sputnik V) Gamaleja istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju

Kontraindikacija za vakcine protiv korona virusa

Vakcine se ne smeju primeniti ukoliko postoji preosetljivost na sastojke vakcine (primena ovih vakcina je strogo zabranjena kod pojedinaca koji su alergični na bilo koju komponentu (aktivnu, ekscipijense) ovog proizvoda, ili oni koji su ranije imali alergijske reakcije sa vakcinom) a vakcinaciju treba odložiti ako osoba ima groznicu ili tokom akutne faze bolesti.

Jedine kontraindikacije za vakcine protiv korona virusa, kao i za sve druge vakcine je:

 • preosetljivost (alergijska reakcija) na sastojke vakcine
 • anafilaktička  reakcija na prethodnu dozu vakcine

Dr Gordana Petrović, imunolog/alergolog ističe: “Privremena kontraindikacija je akutno febrilno stanje, tj ako osoba ima akutnu infekciju praćenu povišenom telesnom temperaturom u momentu planirane vakcinacije (vakcinu odložiti do povlačenja tegoba).”

Isto pravilo važi i za osobe koje imaju atopiju i ispoljavaju hronične alergijske tegobe.

“Osobe koje imaju autoimunska oboljenja se mogu vakcinisati nakon konsultacije lekara koji vodi lečenje, tj nakon objektivnog uvida u trenutno stanje pacijenta i procene mogućnosti njegovog imunskog sistema da napravi adekvatan i željeni odgovor na vakcinu,”, objašnjava dr Petrović.

“Što se tiče drugih ozbiljnih alergijskih reakcina one zahtevaju poseban oprez i individualnu procenu, dok je po pitanju drugih autoimunih bolesti takođe preporučen oprez i ne bi trebalo primeniti vakcinu u slučaju akutnog pogoršanja stanja”, naglašavaju iz Agenicije za lekove i medinska sredstva Srbije i dodaju: “Ipak, naglašavamo da bi na sva ovakva pitanja lekar koji leči konkretnog pacijenta trebao da da odgovor – kako u pogledu toga kada taj pacijent, s obzirom na svoje trenutno stanje, treba da se imunizuje a drugo koja od postojećih u tom momentu tj dostupnih u Srbiji jeste optimalna opcija.”

Primena vakcina protiv korona virusa kod dece

Najpre treba istaći da se nijedna od ovih vakcina za sada ne primenjuje kod dece.

Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine se može promeniti kod starijih od 16 godina, a Vero Cell i Sputnik V kod starijih od 18 godina.

Važno je naglasiti da ovo ograničenje postoji ne zbog sumnje u bezbednost ili efikasnost vakcina, već zbog do sada nedovoljne ispitanosti na dečijoj populaciji. Za osetljive grupe ispitanika u koje spadaju i deca, sprovode se dodatne, kontrolisane studije koje iziskuju i dodatno vreme. Svakako se očekuje da u narednom periodu vakcine budu odobrene za upotrebu i kod dece.

Takođe, važno je naglasiti da ni za jednu od ovih vakcina ne postoji gornja starosna granica.

 • Klinička ispitivanja svih lekova pa i vakcina na osetljivim grupama kao što su deca, trudnice i dojilje zahtevaju posebne etičke zahteve, odnosno dodatno vreme za vrlo kontrolisane studije, ali se očekuje da i ova i druge vakcine u dogledno vreme ispitaju odnosno odobre i za ove grupe.

Osobe koje su preležale COVID -19

Preporuka kod sve tri vakcine je da se mogu primeniti i kod osoba koje su preležale COVID-19 s tim da ne smeju imati aktivne simptome bolesti, i preporučljivo je da prođe od 2-4 nedelje posle nestanka simptoma, a svakako se preporučuju i zbog prema trenutnim saznanjima, dugotrajnijeg i jačeg imuniteta koji se stiče nakon vakcinacije u odnosu na prirodno preležavanje – dodaju iz Agencije za lekova i medicinska sredstva Srbije.


Tekst pisan prema opštim kontraindikacijama navedenim u upustvima za upotrebu ili sažetcima karakteristika leka za sve odobrene vakcine u Republici Srbiji pritiv COVID-19 za vakcine:

 • SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), inaktivisana, suspenzija za injekciju, 6.5U/0.5ml/dozi proizvođača Sinofarm
 • Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, koncentrat za suspenziju za injekciju, 225 mikrograma/0,45 mL proizvođača Pfizer-BioNtech
 • Gam-COVID-Vac (Sputnik V) rastvor za injekciju, 0.5 mL proizvođača Gamaleja istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju

Tekst:

 1. Dr Gordana Petrović, imunolog/alergolog
 2. Mag. farm. Pavle Zelić – Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije
Share

You may also like...