Koja je razlika imeđu zdrave kože i kože sa atopijskim ekcemom?

ATOPIJSKI EKCEM

Preko našeg Alergološkog savetovališta u poslednje vreme često dobijamo pitanja koja su vezana za izbor krema, odnosno tretmana za lečenje kože sklone atopiji. Osnovni problem kože sa atopijskim ekcemom je barijerna funkcija kože. Međutim, koža jeste naša barijera, ali ne samo fizička, već i imunološka, hemijska i mikrobiološka.

Kako ovaj najveći ljudski organ nije sterilan i kako sadrži milione mikroorganizama koji i komuniciraju između sebe, svaka koža je priča za sebe i treba napraviti razliku između zdrave kože i kože sklone atopiji, da bi se nega kože, odnosno lečenje, drugačije sprovodilo.

Pacijenti su često u nedoumici kome verovati – dermatologu ili drugarici kojoj je određeni proizvod pomogao za problem kože koje je imala, iako se verovatno radi o potpuno drugačijem stanju kože, ako ne i o potpuno drugom oboljenju. Naročito dolazi do nepoverenja oko vremena trajanja lečenja, odnosno, očekivanja pacijenta da do izlečenja dođe odmah, veoma brzo nakon primene prve terapije, a znamo da je atopijski dermatitis kožno oboljenje na duže staze. Zbog istih razloga smo pisali i o razlikama između suve kože i kože sklone atopiji.

Treba drugačije posmatrati kožu sa atopijskim dermatitisom i za razliku od zdrave ili samo suve kože – treba je lečiti. 

Zbog toga želimo da skrenemo pažnju pacijentima sa atopijskim ekcemom na pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje, kako se ne bi poistovećivali sa iskustvima drugih, lečili na svoju ruku i uzimali neproverene preparate. Jedna od najvažnijih stvari u procesu lečenja je upravo poverenje u specijalistu dermatovenerologa. 

Razlike između zdrave kože i kože skloni atopiji


Kod osoba sa atopijskim dermatitisom poremećena je zaštitna funkcija kože usled neadekvatne sinteze nekih strukturnih proteina u površinskim slojevima kože kao i poremećenog metabolizma masti. Usled toga povećan je gubutak vode i olakšan prodor različitih iritanasa, mikroorganizama i alergena koji mogu da pokrenu ili pogoršaju zapaljenski proces.“, kaže za “Alergija i ja” dermatovenerolog dr Danica Milobratović, stručna saradnica našeg Alergološkog savetovališta.


Koje su glavne karakteristike kože sa atopijskim dermatitisom i u čemu su najvažnije razlike između zdrave i atopične kože?

Koža sa atopijskim ekcemom

 1. Koža sa atopijskim dermatitisom ima poremećenu zaštitnu funkciju kože.
 2. Koža sa atopijskim ekcemom uzrokovana je nemogućnošću saniranja oštećenja kožne barijere.
 3. Glavne karakteristike kože sa atopijskim ekcemom su: neadekvatna sinteza proteina u površinskim slojevima kože i nedostatak masti i vode.
 4. Gubitak vlage kod kože sa atopijskim dermatitisom omogućava alergenima, iritansima i drugim mikroorganzmima stvaranje ili pogoršanje upalnog procesa na koži.
 5. Statistike za Evropu kažu da jedno od petoro dece i jedno od dvanaest odraslih osoba ima atopijski ekcem.
 6. Koža sa atopijskim ekcemom je skolna infekcijama.
 7. Svrab je sindrom zapaljenja. Kada smirimo zapaljenje i svrab će biti manji i obrnuto.

atopijski ekcem

Zdrava koža

 1. Kod zdrave kože gornji sloj kože sprečava nadražujuće materije i zaključava vlagu.
 2. Kod zdrave kože lipidi (ceramidi, holesterol i slobodne masne kiseline) grade zid na koži.
 3. Kod zdrave kože nastajanje suve kože prouzrokuje nedostatak hidratacije.
 4. Zdrava koža zadržava vodu kako ne bi stvarala pukotine.
 5. Pojavu suve kože kod zdrave kože uzrokuje vruća voda, sapuni, deterdženti, sunce, vetar.

Nakon jasno navedenih razlika između zdrave kože i kože sa atopijskim dermatitisom, treba naglasiti razliku u tretiranju kože sklone atopiji. Dobro je poznato da emolijentne kreme vraćaju koži vlagu i masnoću. Zbog toga emolijensi nisu samo prevencija i nega kože sa atopijskim ekcemom, one su za kožu sa atopijskim ekcemo – lek.

Nega kože sa atopijskim ekcemom je osnov svake terapije, a lipidni sastav najnovijih krema prilagođen je sastavu kože. Nove kreme medicinske kozmetike vraćaju ravnotežu koži, vraćaju vodu u ćelije i masnoću. Na tržištu je pregršt preparata koji su namenjeni za atopičnu kožu.

Nakon preporuke dermatovenerologa, izbora određenog brenda i proizvoda, treba takođe znati da nije svaka krema za svaku kožu, iako je isto oboljenje u pitanju, kao i da jedna ista krema u jednom periodu može odgovarati pacijentu, a u drugom momentu – ne, zavisno pre svega od stanja kože. Važno je znati da ne postoji univerzalno rešenje za ekcem i da svaki ekcem dermatovenerolog individualno posmatra. Zbog toga želimo još jednom da naglasimo da se u lečenju ekcema uvek savetujete sa dermatovenerologom.

 • U poslednje vreme se sve više govori o takozvanom prirodnom lečenju atopijskog ekcema. S jedne strane, hemikalije i aditivi, kako u kozmetici, tako i u hrani mogu biti uzrok pogoršanja simptoma na koži sa atopijskim ekcemom, ali sa druge strane, neadekvatno lečenje i lečenje na svoju ruku, može samo prolongirati i pogoršati stanje sa ekcemom. Pre savremene medicine i napredovanja u nauci, pre tzv.hemije i aditiva, lečili smo se biljkama i 100% prirodnih sastojaka. Mast u 9 voda, ulja, travke, ali treba znati da i prirodni preparati sada sadrže konzervanse i potrebno im je podesiti formulacije. Dokazivanje efikasnosti prirodnih preparata je kompleksna i uglavnom neproverena. 

Zbog toga je savet dermatologa upotrebljavanje proverenih, deklarisanih proizvoda, iza kojih stoje istraživanja koja su dokazana.


Partner “Alergija i ja” Alergološkog savetovališta: Eucern Srbija

Eucerin atopijsko savetovalište

Share

You may also like...