Oralna higijena kod dece sa nutritivnim alergijama

deca sa nutritivnim alergijama

Različita oboljenja sistema za varenje predstavljaju slabu kariku sluzokože koja oblaže ove organe. Jedni od najtežih su alergije ili celijakija ili glutenske preosetljivosti i sl. I jedni i drugi pogađaju sluzokože. Oralno zdravlje je važna karika sistemskog zdravlja i neraskidiva su celina. Jednom rečju- bez zdravih usta, nema ni zdravog sistema za varenje, ni zdravog organizma…

Usta su prvi i ulazni deo velike, dugačke cevi koja se završava anusom, a zove se  sistem organa za varenje (pridodate su im i žlezde). Usta su obložena sluzokožom kao i jednjak i želudac i creva. Sluzokože predstavljaju prvu liniju odbrane organizma i bore se protiv bakterija, virusa i štetnih agenasa, tako što imuni sistem šalje vojnike- bele krvne ćelije da brane prvu liniju. Svaka infekcija usled karijesa ili procesa u kosti i desnima oslabljuje i lokalni i opšti imunitet, tako što ga opterećuje borbom.

Infekcije usta sprečavamo pravilnom ishranom, dobrim ritmom unosa i pravilnom higijenom.

To znači – da jedemo hranu sa što manje aditiva i hemijskih agenasa, da je unosimo u obliku 3 glavna  obroka i dve užine.

Higijena mora biti temeljna, na 12 sati bar,  sa sredstvima  koja ne sadrže štetne sastojke. Dobar primer: Azeta Bio – organska pasta za zube za bebe i decu bez fluora, glutena i štetnih sastojaka, koja sme da se guta. U moru proizvoda na tržištu, potrebno je naći one koje nose etikete “Bio”, koje zaobilaze konzervanse i koji nemaju predugačke rokove trajanja, ni prejaku, veštačku boju. Posebna karakteristika Azeta Bio pasti za zube je da su one bez glutena.

Azeta Bio

Savremeni način života nameće tempo koji je teško ispratiti, zdravljem prvenstveno.

Zato moramo poštovati prioritete. A prioriteti su san, ishrana i higijena.

  • San u komadu od 7 do 8 sati.
  • Ishrana bez štetnih fabričkih sastojaka pravilno raspoređena.
  • Higijena ujutro i uveče, temeljna i sa što manje škodljivih hemijskih sastojaka.

Dodatna odbrana sluznice su i dobre bakterije. Ako higijensko dijetetskim merama odčetkamo loše bakterije i uskratmo im ishranu u vidu slatkiša, onda možemo reći da smo dali veliki doprinos.


Tekst: dr stomatologije Nikolina Jakovljević

Azeta bio


Partner Udruženja “Alergija i ja”: Azeta Bio – organska kozmetika

Share

You may also like...