Drugi nedeljni jelovnik bez alergena u okviru projekta “Hrana pod lupom”

nedeljni jelovnik bez alergena

Nacionalno udruženje “Alergija i ja” je početkom 2021. godine pokrenulo projekat “Hrana pod lupom” koji ima za ciljeve: razvoj svesti o alergijama na hranu, direktnu pomoć i podršku osobama sa nutritivnim alergijama, pravilno deklarisanje namirnica i uvođenje ishrane bez alergena u sve predškolske i školske ustanove, vidno istaknute deklaracije u brzim hranama, pekarama i restoranima, regulisan i dostupan epinefrin – lek koji spašava život u slučaju anafilaktičke reakcije, a sve to radi bezbednog i kvalitetnijeg života svih pacijenata sa nutritivnim alergijama, ali i celijakijom i drugim zdravstvenim ograničenjima u ishrani.

Ukoliko još uvek ne znate da li imate alergije ili intoleranciju na određene namirnice preuzmite DNEVNIK PREHRANE pooću kojeg ćete pratiti vaše simptome.

Svake druge nedelje uz pomoć nutricionistkinje Anite Alterov objavljujemo NEDELJNI JELOVNIK BEZ ALERGENA za sve osobe sa nutritivnim alergijama, roditelje dece sa alergijama, intolerancijom na hranu, ali i kao predlog jelovnika restoranima, kao primer da je moguće “ni od čega” napraviti vrlo ukusan i nutritivno izbalansiran obrok.  Takođe, u okviru projekta “Hrana pod lupom” objavljivaćemo i video recepte na našem IGTV i Youtube kanalu.

jelovnik bez alergena

Drugi nedeljni jelovnik bez alergena možete preuzeti ovde: 2. jelovnik bez alergena Hrana pod lupom .


Recepti za tekući nedeljni jelovnik bez alergena

Uz svaki nedeljni jelovnik koji ćemo vam na vašu inicijativu, a uz pomoć saradnice našeg Udruženja, nutricionistkinje Anite Alterov, predstavljati svake druge nedelje na našem web sajtu, izdvojićemo po tri nova recepta bez alergena.

recepti bez alergena

*Ukoliko imate celijakiju, koja podrazumeva da se ni tragovi glutena ne unose u obroke, vodite se adekvatnim deklaracijama na proizvodima, Listom proizvoda bez glutena, a uvek možete postaviti pitanje u vezi određenog proizvoda i kontaminacije glutenom na našoj Facebook grupi Bezglutenci iz Srbije.

Avokado namaz

Sastojci i priprema:

Izgnjeciti 1 zreo avokado, dodati malo limuna i 1 čen sitno iseckanog  belog luka, malo biljnih začina, origano ili bosiljak i malo soli.

Pljeskavice od kinoe

Sastojci i priprema:

Skuvati kinou – pola šolje, zatim dodati  1 laneno jaje (1 kašika mlevenog lana i 2 kašike vode), glavicu seckanog luka, 1 šolju seckanog spanaća , malo soli, bibera i kašiku kukuruznog brašna. Umesati dobro sve sastojke, napraviti pljeskavice, uvaljati ih u kornfleks i peci na pek papiru 20 minuta, na 180 stepeni.

Banana kolač

Sastojci i priprema:

3  zrele banane, čia jaje (2 kasike čia semenki i 4 kasike vode pomesati i ostaviti da odstoji malo), 1 prašak za pecivo, 1 dl maslinovog ulja, pola šolje meda, 2 čaše  pirinčanog brašna,  50g suvog grozđa, 50 g suvih kajsija, 50g brusnica, malo cimeta. Sve izmešati i peći na 200 stepeni 30-40 min.


Nedeljni jelovnik bez alergena je kreran tako da su iz njega izuzeti 8 alergena: jaja, mleko, pšenica, soja, kikiriki, riba, morski plodovi i orašasti plodovi. Za individualne konultacije i kreiranje individualnih jelovnika možete se obratiti direktno nutricionisti Aniti Alterov.

Nedeljni jelovnik bez alergena je deo projekta Hrana pod lupom” :

Hrana pod lupom

Share

You may also like...