Najčešća pitanja koja postavljate alergologu u našem Alergološkom savetovalištu

Alergolosko savetovaliste

Alergološko savetovalište, besplatna platforma koje je osnovalo naše Udruženje “Alergija i ja”, je platforma u kojoj pacijenti i članovi udruženja mogu dobiti savete za dijagnostikovanje, lečenje i preventivu od strane medicinskih eksperata iz oblasti alergologije, dermatologije, pedijatrije, imunologije, farmacije, pulmologije, kao i podršku od psihologa i nutricioniste.

Najčešće pitanja upućena su alergologu/imunologu sa kojom naše udruženje sarađuje od samog osnivanja,  doktorki Gordani Petrović, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, sa kojim Udruženje ima potpisan Memorandum o saradnji od 2019. godine.

U ovom tekstu smo izdvojili neka od najčešćih pitanja upućenih alergologu, a koja se ne tiču trenutne aktuelne teme vakcinacije protiv COVID 19 virusa, kako bi i drugi pacijenti mogli da saznaju nešto više o alergijama.


Pitanje pacijenta:

Alergičan sam na ambroziju i godinu dana unazad koristim imunoterapiju u vidu kapi sa Torlaka. Koristim kapi za imunoterapiju od prošlog decembra. Prošlog leta nisam imao probleme, ali sam bio pod terapijom. Kako da znam da li imunoterapija daje rezultata ako sam pod terapijom?

Imam problem i sa brezom od pre dve godine i uzimam terapiju od početka februara. Imam i drugu terapiju (naziv poznat lekaru), ali ne uzimam svako veče, tek kad su mi simptomi bas jaki. Kad ga stavim, prilikom trešenja nosa vidim u maramici krvave tragove. Bez njega mi se to ne dešava. Izgleda da je on jak.
Šaljem vam i moju medicinsku dokumentaciju. Kod spirometrije nisu bili dobri rezultati ovih sitnih disajnih puteva, kako već da ih nazovem, a nisam pušač.

Odgovor dr Petrović:

Imunoterapija postiže efekte iako uzimate druge lekove protiv alergije, jer su mehanizmi delovanja potpuno drukčiji. Treba da znate da je imunoterapija veoma efikasna, da suštinski rešava problem alergije na određeni alergen, ali da se efekti ne mogu brzo postići. Znači, primena drugih lekova ne ometa delovanje imunoterapije. S obzirom da vi imunoterapiju sprovodite tek malo više od godinu dana, efekti tek treba da počnu da se ispoljavaju.

Što se tiče loše funkcije malih disajnih puteva (kako ste ih nazvali “sitni kanali”), ona će se oporaviti primenom ove vrste terapije, to i jeste osnovni cilj…. * Nastavak odgovora prosleđen je pacijentu.

Pitanje pacijenta:

Moje pitanje je u vezi uvođenja čvrste hrane kod beba, a u vezi je sa najčešćim alergenima.
Radi se o detetu starom 10 meseci, koji ima atopijski dermatitis od drugog meseca. Skoro mu je potvrdjena alergija na protein kravljeg mleka (klasa 1), pa po preporuci pedijatra ne uzima ništa mlečno, a uvodjenje jaja odlaze do prvog rodjendana. Preporuka je bila i za gluten, da uvedemo kasnije, probao je i nije imao neke primetne reakcije. Čitajuci o alergijama, primetila sam da ima razlicitih mišljenja, da su noviji stavovi da se dete ipak izlaze alergenima “na vreme”. Molim Vas da mi date savet kako da se ponašamo u vezi sa tim.

Odgovor dr Petrović:

Da bismo mogli da vas adekvatno savetujemo u vezi pravovremenog uvođenja namirnica, neophodne su nam detaljnije informacije o dosadašnjem detetovom razvoju i iz vaše porodične anamneze. Generalno, stav je da se namirnice ne isključuju samo na osnovu rezultata alergoloških testova, već na osnovu ispoljavanja određenih alergijskih manifestacija i procene rizika od njihovog razvoja (a to se može zaključiti isključivo iz detaljnijih informacija u razgovoru sa vama).


Pitanje pacijenta:

Postovana doktorka, već osam godina imam vazomotorni rinits, pracen i lečen na KC i na VMA. Alergolozi i ORL stručnjaci koji su me testirali na inhalacione alergene i svi paneli u par razlicitih navrata pokazuju da osim granične alergije na ambroziju (test iz krvi radjen na Torlaku) drugih dokazanih uzročnika nema. Nema alergije na gluten.

Problem je što apsolutno bez izuzetka svako jutro kijam jako dugo, dok mi maltene ne krene krv na nos. To traje već osam godina svakog dana preko cele godine. Nevezano od godišnjeg doba. Kijam sporadično i preko dana, ali jutro odmah po budjenju je obavezno. Napomenula bih da mi nikad nije začepljen nos, i da sam dosta dobrog imuniteta, imam 35 godina. Pre trudnoće sam povremeno kontrolisano rešavala ovak problem sprejem i kapima, ali sam i to koristila veoma retko baš kad se umorim od svega i naravno uz odobrenje lekara.

Sada sam trudna 26 nedelja. Kijam i dalje. Radila sam ispitivanje na intoleranciju na hranu ali ne iz krvi, već kvantnom analizom. Pokazalo se da sam intolerantna na šećer, celer, pšenicu, speltu med i orašate plodove. Ali ja bih volela da budem sigirna, pa me interesuje, da li bi obzirom na trudnoću mogla da radim test iz krvi na ovih par namirnica? Jer mi jako nedostaju orašati plodovi i med. Šećer i brašno sam svakako izbacila jer imam IR.

I da li postoji neki kortiko sprej koji smem da koristim u trudnoći, prosto se plasim pritiska u stomaku prilikom kijanja u trudnoci, jer mi je grlić skraćen, kako ne bi doslo do pucanja vodenjaka pre vremena, što se u prvoj trudnoći desilo u 31 nedelji pa sam sad jako uplašena. Nije dokazano da je do pucanja doslo zbog silovitog kijanja.

Svako mišljenje mi znači, hvala vam puno unapred!

Odgovor dr Petrović:

S obzirom na vaše tegobe, mislim da nije neophodno alergološko ispitivanje na potencijalne nutritivne alergene.

Intolerancija na hranu izazvana je potpuno drukčijim mehanizmima u odnosu na alergijske reakcije na hranu.. Ne savetuje se eliminacija pojedinih namirnica iz ishrane, osim ako se alergijske reakcije (osip na koži, crvenilo, svrab, povraćanje, proliv, otežano disanje, nadražajni kašalj) ne javljaju tokom kontakta ili konzumiranja određenih vrsta hrane, ili neposredno nakon konzumiranja.

Tokom trudnoće možete primenjivati kortikosteroidne kapi za nos, s obzirom da se dejstva ostvaruju lokalno, na nosnoj sluznici, a distribucija u cirkulaciji (pa samim tim i ka plodu) se ne dešava, ili je zanemarljivo mala. Zahvaljujem se na ukazanom poverenju.

Pitanje pacijenta:

Poštovani, u procesu sam uvodjenja namirnica bebi od 12 meseci… zbog prethodne prehlade na terapiji je antihistaminicima… Zanima me da li uopste ima svrhe da mu uvodim nove namirnice, da li može da ima reakciju, jer pije antihistaminik (Aerius)?

Još jedno pitanje: imao je manji pelenski osip mislim da je od konzumiranja mandarina… da li to znači da je alergičan ili ima neki vid intolerancije pa mogu da mu dajem samo u manjim količinama? Inace alergičan na proteine kravljeg mleka, pšenicu i soju…

Odgovor dr Petrović:

S obzirom da je vaše dete već ispoljilo alergijske reakcije na pojedine nutritivne alergene, preporučujem da sačekate sa uvođenjem novih namirnica do ukidanja terapije Aeriusom.

Što se tiče pojave pelenskog osipa nakon konzumiranja mandarine, ukoliko nije ispoljio još neke manifestacije (povraćanje, osip na drugim delovima kože, bolovi u stomaku), malo je verovatno da se radi o reakciji alergijskog tipa, te biste mogli pokušati sa davanjem male količine (po ukidanju Aeriusa). Ukoliko se neka od navedenih reakcija pojavi, potrebno je izbegavati ovu namirnicu (do sledeće sezone citrusa, a tada pokušati ponovo sa malom količinom).

Pitanje pacijenta:

Hvala Vam na ovoj prilici. Imala bih dva pitanja. Jedno je vezano za atopičnu kozu, a drugo za  žumance.

Moj sin, 15 meseci, uredno napreduje, ima problem sa kožom. Od rodjenja ima suvu kožu, a posebno hrapave obraze. Nikad nije imao nežne mekane obraščiće. Vremenom, možda u petom mesecu počele su mu se pojavljivati sitne bubuljicice na spoljnim delovima nadlaktica, podlaltica, butinama. Pedijatar nam je rekao da je u pitanju suva koža i da hidriramo što više moguće. U zimu, početkom decembra pojavio mu se ekcem na licu, na obrazima i nigde visše, ja sam to povezala sa zimom, vetrom, dok su me svi pitali šta je pojeo pa mu je to iskočilo. Ništa nije jeo posebno u tom periodu što nije ranije. Svaki put bih mu mazala lice pre izlaska vani, ali bez obzira na to kada bismo se vratili kući imao bi crvene obraščiće, nije bilo rana, samo crveni pečati. To sam tretirala kremom, uspešno, mazanje svako malo i ujutru bi crvenilo bilo dosta manje.

Medjutim, evo kako je ova situacija sa virusim mi ne izlazimo vani uopšte, nema vetra, iznosimo ga na terasu, ali njemu su obrazi i dalje s vremena na vreme crveni. Da li je to neka alergija ili je i dalje od zime? Šta mi savetujete? Htela bih da dodam i da od rodjenja koristimo biljnu kozmetiku, ali stanje je i dalje isto, bubuljicice svugde, i crveni obrascici. Ves peremo sa duplim ispiranjem, ne koristim nikakav omekšivač.

Drugi problem koji imamo je žumance. Čvrstu hranu sam uvela u šestom mesecu, dojim ga od prvoga dana i dan danas, nemam nameru još uvek da prekinem. Sve jede regularno po kalendaru za uvodjenje namirnica (osim crvenog voća za koje čekamo sezonu). Žumance sam mu dala u devetom mesecu, krenula sam sa 1/8, pa pauza …itd. Naime, prvi put kada sam dala žumance sa delom hrane da bi pojeo sve nije imao reakciju, sledeći put kad sam dala povratio je, imao je i stomačni virus pa nisam povezala odmah sa žumancetom. Nakon nekoliko dana sam dala 1/4 povraćao je , napravila sam pauzu od sedam dana i ponovo dala, ponovo je povraćao, napravila sam pauzu od novembra do februara i u february dala 1/8, povraćanje ponovo. Doktorka nam je zakazala kod gastroenterologa medjutim zbog ove situacije nismo otišli na pregled, ponovo ćemo zakazati kad se sve smiri. Moje pitanje je šta vi mislite da li je to alergija na žumance ili nesto drugo. Svaki put bi bila ista reakcija, pojeo bi obrok u 12h, povraćanje kreće posle 2h;2.5h najviše, jednom povrati i uglavnom to bude nesto žuto,  nakon toga ima nagone bukvalno svakih 20min, i to traje nekoliko sati dok se ne smiri, plač je neizbežan, cvili. Svaki put je ista reakcija. Ništa mu ne dajem što ima jaje.  Isli smo u laboratoriju Talija Lab da mu rade alergotest, ali test nije pokazao alergije. Plan nam je da sačekamo da sve ovo prodje, da idemo kod gastroenterologa, i da radimo dalje testove, ali značilo bi nam i Vase mišljenje.

Izvinjavam se što sam bila ovako opširna i hvala Vam mnogo na odgovoru i vremenu koje ste izdvojili.

Odgovor dr Petrović:

Problem sa kožom koji opisujete verovatno je izazvan osetljivošću koju ima ekcematozna koža. Neophodno je stalno intenzivno zamašćivanje kože neutralnim masnim preparatima (Eucerin Atopik control). Primećeno je da koža sklona ekcemu obično tokom zimskih meseci ili u periodu godine sa vlažnijom klimom češće ima pogoršanja, a da sunčevi zraci, suv vazduh (što je paradoksalno jer je koža suva), morska voda prijaju ovako osetljivoj koži.

Reakcija koju opisujete nakon konzumiranja žumanceta odgovara alergijskoj. Savetujem da do pregleda kod gastroenterologa isključite ovu namirnicu iz ishrane. Rezultati alergoloških testiranja nisu pouzdani ni potpuno validni kada je u pitanju ispitivanje alergijskih manifestacija na alergene iz hrane, tako da nije neophodno da ih ponavljate. Plan u vezi opterećenja ovom namirnicom potrebno je da napravite sa gastroenterologom.

Pitanje pacijenta:

Poštovana dr Gordana, javljam se u vezi problema sa alergijama sa kojima se mučim od prošlog proleća. Tada sam uglavnom imala problema sa čestim kijavicama i kašljanjem. Međutim, ove godine imam dosta drugačije simptome koji uključuju svrab i crvenilo kože, ekcem sa unutrašnje strane butina, krvarenje iz nosa (sredinom marta, mada sada više ne), problemi sa varenjem, i disanjem. Odavno mi je ustanovljena alergija na antihistaminike, tako da ne bih smela da ih pijem. Da li imate neku preporuku, šta bi mi pomoglo? Od pre nekoliko dana uzimam suplemente cinka.

Odgovor dr Petrović:

Ukoliko ne smete da uzimate antihistaminike, osim intenzivnog zamašćivanja kože neutralnim masnim preparatima (Eucerin) možete  povremeno primenjivati kortikosteroidne masti, po preporuci lekara. Ako vam ova terapija ne bude dovoljna za uspostavljanje kontrole tegoba, neophodan je pregled dermatologa ili alergologa, radi planiranja daljeg adekvatnog lečenja.
Savetujem, s obzirom da navodite da imate tegobe sa disanjem, da svakako zakažete pregled alergologa čim epidemiološka situacija to dozvoli.

Pitanje pacijenta:

Sa 8 meseci starosti ustanovljena je mom detetu alergija na mleko i na belance. Sa 17 meseci alergija na mleko je prošla, a ustanovljena je na celo jaje, soju, orašaste plodove i citruse. Sada ima 23 meseca. Da li smem da joj dam jaje u malim količinama i da čekam reakcuju ili treba ponovo da se uradi test, pa da ako je negativan joj se da jaje. Napominjema da je alergija na jaje kada je bila prvi put ustanovljena bila jaka. I da li postojanje ekcema iako smo izbacili sve alergene znači da joj još nešto smeta?

Odgovor dr Petrović:

Ne savetujem da sami, u kućnim uslovima, bez nadzora lekara, pokušavate uvođenje jajeta u ishranu. Potrebno je da zakažete pregled gastoenterologa ili nutricioniste i tada napravite dalji plan uvođenja ove namirnice, kao i test opterećenja.

Što se tiče ekcema, prisustvo kožnih promena ne znači da postoji alergija na neke druge namirnice (alergija na hranu se, osim u izuzetnim slučajevima, ne ispoljava kao ekcem, već kao burne, intenzivne promene na koži koje se naglo pojavljuju vrlo brzo nakon kontakta sa određenom namirnicom). Kožu je potrebno redovno negovati neutralnim masnim preparatima (Eucerin ili neki drugi neutralni masni preparat).

Pitanje pacijenta:

Postovana doktorka, Imam sina 2.5 godine, multiple alergije na hranu, atopijski dermatitos, bronhitis, dakle bas jak atopičar. Sada sam trudna drugi put i zanima me da li postoji neki način ishrane, ili neki probiotik da koristim, da smanjim rizik da i drugo dete bude atopične konstitucije.

Odgovor dr Petrović:

Ukoliko i vi i suprug imate atopske tegobe, rizik da dete ispolji alergije je veći. U tom slučaju potrebno je da izbegavate izlaganje alergenu (alergenima), ukoliko ste ih do sada detektovali, kao i izlaganje duvanskom dimu. Što se tiče preparata koji bi mogli da smanje rizik od razvoja atopije kod ploda, za sada ne postoje potpuno sigurni dokazi u korist nekog od njih. Sprovedene su studije koje prilično snažno ukazuju da bi Omnibiotik Panda mogao da ispolji takvo dejstvo. U kojoj meri može da spreči ili da ublaži razvoj atopije nije do sada potpuno utvrđeno, ali se sigurno zna da je bezbedan i da nema bilo kakva neželjena dejstva.

Partneri bez kojih ne bismo uspeli da organizujemo Alergološko savetovalište su: Eucerin Srbija, Allergoff, Talija Lab laboratorije, kao i Global Allergy and Airways Patient platform, Global skin, Medis, EuropaLek Pharma.
Alergološko savetovalište
Share

You may also like...