Treći nedeljni jelovnik bez alergena u okviru projekta “Hrana pod lupom”

nedeljni jelovnik bez alergena

Nacionalno udruženje “Alergija i ja” je početkom 2021. godine pokrenulo projekat “Hrana pod lupom” koji ima za ciljeve: razvoj svesti o alergijama na hranu, direktnu pomoć i podršku osobama sa nutritivnim alergijama, pravilno deklarisanje namirnica i uvođenje ishrane bez alergena u sve predškolske i školske ustanove, vidno istaknute deklaracije u brzim hranama, pekarama i restoranima, regulisan i dostupan epinefrin – lek koji spašava život u slučaju anafilaktičke reakcije, a sve to radi bezbednog i kvalitetnijeg života svih pacijenata sa nutritivnim alergijama, ali i celijakijom i drugim zdravstvenim ograničenjima u ishrani.

Ukoliko još uvek ne znate da li imate alergije ili intoleranciju na određene namirnice preuzmite DNEVNIK PREHRANE pooću kojeg ćete pratiti vaše simptome.

Svake druge nedelje uz pomoć nutricionistkinje Anite Alterov objavljujemo NEDELJNI JELOVNIK BEZ ALERGENA za sve osobe sa nutritivnim alergijama, roditelje dece sa alergijama, intolerancijom na hranu, ali i kao predlog jelovnika restoranima, kao primer da je moguće “ni od čega” napraviti vrlo ukusan i nutritivno izbalansiran obrok.  Takođe, u okviru projekta “Hrana pod lupom” objavljivaćemo i video recepte na našem IGTV i Youtube kanalu.

3 jelovnik bez alergena

Treći nedeljni jelovnik bez alergena možete preuzeti ovde: 3 jelovnik bez alergena .


Recepti za tekući nedeljni jelovnik bez alergena

Uz svaki nedeljni jelovnik koji ćemo vam na vašu inicijativu, a uz pomoć saradnice našeg Udruženja, nutricionistkinje Anite Alterov, predstavljati svake druge nedelje na našem web sajtu, izdvojićemo po tri nova recepta bez alergena.

recepti bez alergena

*Ukoliko imate celijakiju, koja podrazumeva da se ni tragovi glutena ne unose u obroke, vodite se adekvatnim deklaracijama na proizvodima, Listom proizvoda bez glutena, a uvek možete postaviti pitanje u vezi određenog proizvoda i kontaminacije glutenom na našoj Facebook grupi Bezglutenci iz Srbije.

Pileći namaz

Sastojci i priprema:

Obariti pileće belo meso, manju glavicu luka i 1 šargarepu Dobro izblendirati. Ako je pregusto dodati malo maslinovog ulja, zatim kašiku suncokreta, malo soli i 1 čen belog luka.

Sočivo sa povrćem

Sastojci i priprema:

Sočivo potopiti u vodu par sati, može i preko noći, zatim dobro isprati. Prodinstati glavicu luka, zatim dodati sočivo, iseckati 1 šargarepu, dodati paradajz sos ili pelat (u sezoni može i svež paradajz isečen na kockice) i pred kraj dodati začine. Kuvati dok ne omekša, oko 30 do 40min.

Mafini sa višnjama

Sastojci i priprema:

1 šolja kokosovog mleka, 1 šolja pirinčanog brašna, 1 šolja ovsenih samlevenih pahuljica, ½ šolje maslinovog ulja, 100g kokosovog šećera, 1 kašika mlevenog lana i 2 kašike vode (laneno jaje), 1 prašak za pecivo, oko 300 g višanja. Ako je smrznuto voće treba da se odmrzne i procedi. Mafine peći oko 20 minuta na 200 stepeni.


Nedeljni jelovnik bez alergena je kreran tako da su iz njega izuzeti 8 alergena: jaja, mleko, pšenica, soja, kikiriki, riba, morski plodovi i orašasti plodovi. Za individualne konultacije i kreiranje individualnih jelovnika možete se obratiti direktno nutricionisti Aniti Alterov.

Nedeljni jelovnik bez alergena je deo projekta Hrana pod lupom” :

Hrana pod lupom

Share

You may also like...